Tőkés Lászlót elutasította a törvényszék

Megalapozatlannak minősítette és elutasította a bukaresti törvényszék Tőkés László erkölcsi kártérítési keresetét, amelyet az EP-képviselő másfél éve indított az 1989-es temesvári forradalmi szerepét elvitató, őt hazaárulónak és idegen kémnek nevező volt Securitate-tisztek ellen - tudta meg hétfőn a törvényszék elnökétől, aki az intézmény szóvivői feladatkörét is ellátja.

 Filip Teodorescu, a Securitate - az egykori kommunista titkosrendőrség - kémelhárításának korábbi helyettes parancsnoka és Ioan Talpes, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatója azt állították 2014 szeptemberében az Antena 3 hírtelevízió műsorában, hogy Tőkés László 1989-ben a magyar titkosszolgálat fizetett ügynöke volt. Tőkés László 30-30 ezer eurós kártérítést követelt rágalmazásért Filip Teodorescutól és az Antena 3 hírtelevíziótól, illetve 15 ezer eurót Ioan Talpestől.  A törvényszék háromszori halasztás után pénteken meghozott döntése nem jogerős.

Kincses Előd, az EP-képviselő ügyvédje a kereset elutasítását kommentálva "egészen elképesztőnek" nevezte az ítéletet, amely azonban "a jelenlegi magyarellenes hangulatkeltésbe beleillik". A végzés szerinte jogilag csak úgy értelmezhető, hogy a törvényszék is idegen kémnek és hazaárulónak tartja Tőkés Lászlót.  Felidézte: a per érdemi tárgyalása során Taples és Teodorescu a volt temesvári lelkésznek egy magyarországi egyházi adomány átvételéről 1989-ben írt elismervényével próbálták alátámasztani azt az állításukat, hogy Tőkés László a magyar titkosszolgálatnak dolgozott, és ezért pénzt is kapott. 

"Ha minden pap, aki a Ceausescu korszakban támogatást kapott külföldről, hazaáruló lenne, akkor azt hiszem, egy pap sem maradt volna Romániában, főleg ortodox" - jegyezte meg Kincses Előd. Az ügyvéd elmondta: a felperes azzal bizonyította a kémvád megalapozatlanságát, hogy Tőkés Lászlót - az európai parlamenti képviselői mandátumra pályázó jelöltként - átvilágította az egykori Securitate levéltárát vizsgáló testület (CNSAS) és megállapította, hogy Tőkés László, nem volt kommunista titkosszolgálati ügynök.

"Becsatoltam továbbá a Bihar megyei táblabíróság egy ítéletét, amelyben elmarasztalták azt a nagyváradi újságírót, aki ugyanezeket a rágalmakat terjesztette Tőkésről és abban benne van, hogy Tőkés egy történelmi személyiség és teljességgel megalapozatlanok azok a hazugságok, amelyeket újra felmelegítettek a volt szekusok" - magyarázta Kincses Előd.

Az ügyvéd szerint befolyásolhatta a bíró - általa törvénytelennek tartott - döntését az, hogy a per érdemi tárgyalása utáni napokban, az ítélethozatal előtt három héttel Klaus Iohannis román államfő visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia csillaga érdemrendet, amellyel 2009-ben, a forradalom huszadik évfordulóján a rendszerváltozás elindításában játszott történelmi szerepéért tüntették ki.

Kincses felidézte: azt is törvénytelennek tartják, hogy az államfő megfosztotta Tőkés Lászlót a román állami kitüntetéstől és hivatalos megkeresésben kérték az elnöki rendelet visszavonását. Mint mondta, a mostani erkölcsi kártérítési perben is javasolni fogja Tőkés Lászlónak, hogy fellebbezzen. Ebben az esetben a jogerős ítéletet a bukaresti táblabíróság fogja meghozni.

Szerző
Frissítve: 2016.03.28. 13:43

Kárfelmérés Palmürában - Ennyi maradt az Iszlám Állam után (Videók)

Publikálás dátuma
2016.03.28. 11:50
Palmüra az Iszlám Állam csapásai előtt. Illusztráció: Thinkstock
Bassár el-Aszad szíriai elnök a terrorizmus elleni háború „nagy győzelmeként” ünnepelte a történelmi város, Palmüra visszafoglalását az Iszlám Állam (IS) terrorszervezettől. 

A londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Csoport is megerősítette a damaszkuszi kormány állítását, hogy Palmüra ismét a kormányerők ellenőrzése alatt áll. A szíriai hadsereg – orosz légitámogatással – a hétvégére visszafoglalta a várost. Putyin orosz elnök gratulált Aszadnak a Kreml szóvivőjének bejelentése szerint. Az államfő szóvivője közölte, hogy „az orosz támogatás nélkül ez lehetetlen lett volna”. Az emberi jogi megfigyelő csoport adatai szerint legalább 400 IS-tag esett el a Palmüráért folytatott harcokban.

Maamoun Abdulkarim, a szíriai régészeti kincsek főfelügyelője a BBC jelentése szerint úgy nyilatkozott, hogy a felbecsülhetetlen értékű műkincseket ért károk valamivel enyhébbek annál, mint amitől tartottak. A következő napokban megkezdik a károk felmérését, hogy mielőbb hozzá tudjanak látni a műemlékek restaurálásához, közölte Abdulkarim.

Az Iszlám Állam tavaly májusban foglalta el az UNESCO világörökségi listáján számon tartott történelmi emlékhelyet és a jelenleg lakott, modern várost, amely Damaszkusz és Deir al-Zour között fekszik. Két, legalább kétezer éves templomot, egy diadalívet és több mint ezer oszlopot döntöttek le a dzsihadisták. Palmürát a szíriai háború előtt évente több mint 150 ezer turista kereste fel.

 

 

Szerző
Témák
Palmüra

Fegyvert vinnének az elnökjelölő konvencióra

Publikálás dátuma
2016.03.28. 11:45
FOTÓ: Jeff J Mitchell/Getty Images
Már több mint 35 ezren írtak alá az Egyesült Államokban egy internetes felhívást, amelyben azt követelik, hogy a nyári, clevelandi republikánus elnökjelölő konvenció résztvevői nyíltan viselhessenek fegyvert. A petícióban azt kifogásolják, hogy – bár Ohio államban engedélyezett a nyílt fegyverviselés – a republikánus konvenciónak helyet adó Quicken Loans Arena helyi szabályzata tiltja tűzfegyverek bevitelét.

„Ez támadás az amerikai alkotmány második kiegészítése ellen” – olvasható a felhívás szövegében.

Donald Trump, a republikánusok éllovasa az ABC tévécsatornának nyilatkozva nem foglalt egyértelműen állást az üggyel kapcsolatban, ugyanakkor leszögezte, hogy „nagyon erősen támogatja” a második alkotmánykiegészítést, vagyis a szabad fegyvertartás jogát. Igaz, a kampányban nagy előnnyel vezető milliárdos hagyott magának egy kiskaput, mondván: nem tudja pontosan, mit tartalmaz pontosan a petíció, tanulmányoznia kell az apróbetűs részeket is, mielőtt állást foglal. Két vetélytársa, Ted Cruz szenátor, és John Kasich kormányzó egyelőre nem nyilatkozott a petícióról.

A felhívás annál is inkább aggasztó, mivel Trump korábban azzal fenyegetőzött, hogy ha a republikánus pártvezetés megtagadja tőle az elnökjelöltséget, akkor hívei zavargásokat fognak kirobbantani Clevelandben. Az elnökjelölő konvenciók biztonságát a mindenkori elnök védelmét is ellátó titkosszolgálat felügyeli, a biztonsági terveket a helyi hatóságokkal is egyeztetik. Már 2012-ben is felmerült ez a kérdés, de akkor a floridai Tampában sem engedélyezték fegyverek bevitelét a republikánusok elnökjelölő tanácskozására.

 

Szerző