Előfizetés

Biztos Babos-siker

Babos Tímea két szettben (7:5, 6:0) legyőzte a japán Oszaka Naomit, így bejutott a nyolcaddöntőbe a miami keménypályás tenisztorna női versenyében.

"Rettenetesen örülök a győzelemnek. Főleg annak fényében, hogy két nappal ezelőtt egy nagy mérkőzésen nyertem – mondta honlapján Babos. – Szerettem volna tovább menetelni ezután is. Az ellenfelem elég kellemetlenül játszott, rengeteg váratlan ütése volt, akadt olyan időszak, amikor csak ászokat ütött. Résen kellett lenni. Végül sikerült jól alkalmazkodni a taktikájához."

A világranglistán a 49. helyen álló teniszező a negyeddöntőbe kerülésért – magyar idő szerint – ma hajnali három órakor a WTA-rangsorban harmadik, Australian Open-címvédő német Angelique Kerberrel csapott össze.  Párosban Jaroszlava Svedova oldalán szintén ma, 17 órától lép pályára Babos a legjobb nyolc közé jutásért. A kazah-magyar kettős a Casey Dellacqua-Samantha Stosur ausztrál duóval találkozik.

Európai slágermeccsek

Remek mérkőzésre van ma kilátás a Wembleyben. A kiváló formában lévő angol válogatott ugyanis a nem túl acélos hollandokat látja vendégül. 

Ettől függetlenül az Oranjét akkor sem szabad lebecsülni, ha nem megy úgy az együttes szekere, mint korábban. Mindenesetre az angolok a hétvégi németek elleni barátságos mérkőzésen bizonyították, nem véletlenül emlegetik az együttest a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság végső esélyesei között, hiszen Berlinben bár már 2-0-ra vezetett a házigazda világbajnok német válogatott, az angolok végül a 91. percben 3-2-re fordítottak.

Roy Hodgson együttesének van miért visszavágnia, hiszen legutóbb a 2012 februárjában játszott barátságos mérkőzésen a hollandok nyertek idegenben 2-1-re. Utoljára az angolok húsz éve győzték le az Oranjét, azóta két holland diadal született és négy döntetlen, igaz, mindegyik barátságos találkozó volt. A hollandok javuló formát mutattak a franciák ellen, két gólt is szereztek, jóllehet hármat kaptak. Ugyan a holland nemzeti tizenegy meglepetésre nem jutott ki a franciaországi Eb-re, az ország labdarúgásában számos nagy tehetség bontogatja szárnyait. Mint a brit Mirror írta, az angoloknál szinte biztosan kezdeni fog Jamie Vardy, a Leicester City támadója. A mérkőzést a Sport 2 adja 21.00 órától.

Az este másik slágermérkőzése a német-olasz barátságos találkozó lesz. Hagyományosan nagy rangadókat vív egymással a két csapat, így több gólra van kilátás. A találkozót a Sport 1 közvetíti 20.45 órától. Szintén érdekes mérkőzésnek ígérkezik a portugál-belga összecsapás 20.45 órától.

Egyéni csúcs a cél Rióban

Zsukk János Károly
Publikálás dátuma
2016.03.29. 07:52

Második olimpiájára készül a súlylökő Márton Anita, aki a londoni ötkarikás játékok óta számos sikert elért. Tavaly aranyérmet nyert a prágai fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon, míg bő egy hete, március 20-án a portlandi fedettpályás világbajnokságon lett második. A 27 éves sportoló lapunknak elmondta, hosszú évek munkája áll a megfelelő formaidőzítés kialakítása mögött, és eleinte a lámpalázzal is meg kellett küzdenie.

- Tizenhét év után szerzett érmet Magyarország számára a fedettpályás atlétikai világbajnokságon. Ráadásul legyőzte az olimpiai címvédő új-zélandi súlylökőt is az amerikai Portlandben.

- Jó volt látni, hogy megelőztem Valerie Adamst, de ez már nem az elő alkalom volt. Tavaly az egyik Gyémánt Liga-versenyen legyőztem már. Ettől függetlenül persze fantasztikus érzés volt felülmúlni.

- Pár nappal a verseny előtt azt mondta, hogy a méterben elért eredmény fontosabb a helyezésnél. Mikor merült fel, hogy akár az érem is összejöhet?

- A verseny előtti napokban, amikor a végleges rajtlista megvolt, már lehetett többet gondolkodni, hogy esetleg a dobogó is összejöhet. De előtte az 5-6. hely környékét céloztuk meg.

- A vb-n 19,33 métert lökött, a tavalyi fedettpályás Európa-bajnokságon pedig 19,23-at. Mi a titka a kiváló formaidőzítésnek?

- Ez több éves kísérletezés eredménye. Már tizenöt éve dolgozom együtt az edzőmmel, Eperjesi Lászlóval.

- Milyen következtetéseket vontak le az első, londoni olimpiai szerepléséről?

- Inkább pszichés téren lehetett tanulságokat megfogalmazni. Akkor még tapasztalatlan voltam. Azóta eltelt négy év, sok nemzetközi versenyen vettem rész: Gyémánt Liga-küzdelmek, Eb-k és vb-k. Eleinte a lámpalázat is le kellett győznöm. Izgultam, hiszen mégis csak nagy sportolók között vettem részt. Sokszor több ezer néző előtt kellett teljesítenem, Londonban például 80 000-en figyeltek a helyszínen. Meg kellett tanulnom kizárni a környezetet, hogy csak magammal és a dobásommal foglalkozzak.

F

- Mi a felkészülési programja az olimpiáig?

- Jelenleg Portugáliában edzőtáborozom két hétig, majd hazajövök pár napra, és megyünk Montenegróba ugyanennyi időre. Utóbbi helyen már lesz egy-két felhozó versenyem. A május és a június munkával és viadalokkal telik majd. Nehéz lesz megtalálni az egyensúlyt, hiszen rengeteget kell majd utaznom. Természetesen az olimpiára tervezzük a formaidőzítést. Előtte három héttel lesz az amszterdami atlétikai Eb. Ez a torna igazából csak egy lépcsőfok az ötkarikás játékok előtt. Az igazán jó eredményt majd Rióban várom magamtól.

- Hány méter felett szeretne lökni ezeken a versenyeken?

- Az lenne a cél, hogy minél többet 19 méter felett tudjak teljesíteni. Ebből lehetne felépíteni, hogy 20 méter fölött tudjak lökni a következő években, vagy akár az olimpián.

- Mivel tud kikapcsolódni a sűrű időbeosztás mellett?

- Szeretek olvasni. A szabadidőmet általában a család körében és a kutyáimmal töltöm. Városnézésre és kirándulásra azonban nem igazán van időm. Portugáliában negyedjére járok, igazából nincs már mit megnézni a környékén. Jól hangzik, hogy rengeteget utazok, és számos szép helyre eljutok, de valójában nem sokat látok a városokból.

- Egyelőre úgy fest, hogy az orosz atléták nem indulhatnak el az ötkarikás játékokon, az országukban kialakult doppinghelyzet miatt. Ez kihatással lehet a súlylökés eredményére?

- Mindig vannak jó versenyzőik az oroszoknak, Jevgenyija Kolodko például ezüstérmes volt Londonban. Azóta nem tudom mi van vele, de az olimpia után nem lökött túl jól. Eléggé sok versenyen megvertem utána.

- Mi a cél Brazíliában?

- Inkább megint méterben elért eredményt tűzünk ki, nem pedig helyezést. Új egyéni csúccsal – a jelenlegi 19,48 méter – szeretnék hazajönni, ami egyben új országos rekordot jelentene. Az éremért viszont 20 méter fölött kell lökni. A legjobb hatba kerülés lehet reális.