Előfizetés

Kényszermunka Katarban

Az emberi jogok megsértésére épül a 2020-as katari labdarúgó világbajnokság, állítja az Amnesty International (AI).

A nemzetközi jogvédő szervezet tegnap bemutatott jelentése leszögezi: kényszermunkásokat alkalmaznak Katarban a vb stadionjainak építésekor, akik a szegényebb országokból érkező vendégmunkások közül kerülnek ki. A jogvédő szervezet szerint a külföldi vendégmunkások élete rémálom az arab olajemírségben, nyomorúságos körülmények között laknak és emberhez méltatlanul bánnak velük, gyakran nem fizetik ki a bérüket, az elégedetlenkedőket pedig nem engedik hazautazni. Éppen ezért az AI keményen bírálta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA) is, amely közönyösen szemléli, hogy a 2022-es világbajnokság „az emberi jogok megsértésére épül”. A FIFA-nak tennie kell ez ellen, hiszen ezek a jogtalanságok mind összefüggenek a vb-vel, állítja a jogvédő szervezet.

Abdeslamot kiadják és együttműködne

Mielőbb Franciaországba szeretne kerülni és együttműködni a francia hatóságokkal a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője jelentette be a Belgiumban őrizetben lévő Salah Abdeslam. Nyilatkozata azért is meglepő, mert korábban épp franciaországi kiadatását fellebbezte meg védelme. 

A gyanúsított egyik ügyvédje, Cedric Moisse, egy brüsszeli bírósági meghallgatás után azt nyilatkozta a sajtónak, hogy védence a francia hatóságokkal együttműködve mielőbb szeretne magyarázatot adni a novemberi merényletsorozatban játszott szerepére. A 26 éves Abdeslam francia állampolgár, Belgiumban, Brugge börtönében tartják fogva. A belga szövetségi ügyészség szóvivője szerint Abdeslam kiadatásáról legkésőbb ma döntenie kell a bíróságnak, a belga főügyészség nem ellenzi a kiadatást, amelyet a francia hatóságok kérelmeztek.

Ugyancsak tegnap több százezer demonstrálót vártak Franciaország-szerte a szakszervezetek, amelyek a munka törvénykönyve tervezett módosítása ellen tiltakoztak. A demonstráció egy folyamat része, március 9-én már a hatóságok szerint 200 ezren, a szakszervezetek szerint több mint 500 ezren vonultak utcára, április 5-re és 9-re pedig újabb megmozdulást jelentettek be a szervezők.

A tegnapi demonstráció során már a délelőtti órákban minden nagyvárosban több tízezren demonstráltak, és akárcsak március elején, tegnap is rendkívül aktívnak bizonyultak a középiskolások, akik több mint kétszáz gimnáziumot és szakközépiskolát vettek blokád alá. Ezen kívül több oktatási intézmény önként csatlakozott a sztrájkhoz, ezekben az oktatók és diákok egyaránt utcára vonultak.

Párizsban egész nap zárva tartott az egyik legnépszerűbb turista célpont, az Eiffel-torony is, amelynek személyzete ugyancsak eleget tett a szakszervezetek munkabeszüntetést kérő felhívásának. A demonstráció a Manuel Valls vezette szocialista kormány és Francois Hollande államfő számára is komoly próbatétel, hiszen 13 hónappal az elnökválasztás előtt a baloldali szavazók is tömegesen csatlakoztak a tiltakozáshoz.

Párizsban a békés tüntetők közé maszkos férfiak is vegyültek, őket őrizetbe vette a rendőrség, Nantes-ban és Rennes-ben a rendfenntartókra kövekkel és üvegekkel támadó fiatalokat vettek őrizetbe.

Kapcsolódó
Hollande pusztító politikai viharban

Az "agresszív orosz politika" miatt erősít Európában a NATO

Philip Breedlove tábornok, az Európában állomásozó amerikai haderő parancsnoka szerint az Egyesült Államok és a NATO módosít a védelmi doktrínáján, s az agresszív orosz politika miatt Kelet-Európában a biztonság garantálása helyett az elrettentés politikáját kívánja folytatni.

Az amerikai tábornok a lett fővárosban, Rigában nyilatkozott, miután megbeszéléseket folytatott a balti térségben állomásozó NATO-parancsnokokkal, de szavait az amerikai közszolgálati rádió (NPR) és egy katonai-védelempolitikai kérdésekkel foglalkozó amerikai szaklap is idézte. 

"Ha arra kerülne sor, mi készen állunk rá, hogy harcoljunk és győzzünk is. Célunk az, hogy a védelem biztosítása helyett elrettentő erővé fejlesszük haderőnket" - fogalmazott a tábornok.

Nyilatkozatára egy nappal azt követően került sor, hogy a Pentagon (az amerikai védelmi minisztérium) bejelentette: növeli katonai jelenlétét Európában, s páncélos dandárt telepít Kelet-Európába. Breedlove erősödő és agresszív Oroszországról beszélt, amely szerinte megpróbálja kiterjeszteni befolyását perifériájára is, sőt, még azon túlra.

Az új amerikai páncélos dandárt kilenc hónaponkénti váltással telepítik a térségbe, s a Pentagon azt jelezte, hogy a rotáció hat országot érinthet (Észtországot, Lettországot, Litvániát, Lengyelországot, Romániát és Bulgáriát).