Előfizetés

Megindul a harc az angol fociért

Évek óta öldöklő csatát vívnak a hazai sporttelevíziók a minőségi futballközvetítési jogokért. Egy új szereplő felbukkanása átrendezheti a piacot a Premier League kapcsán, mi több, szakértők szerint a túlzott árfelhajtó hatás miatt akár el is tűnhet az angol foci a magyar tv-ből.

A Népszava biztos forrásból úgy értesült, a DigiSport a következő évadtól elveszítheti a jogot, hogy idehaza közvetítse az angol futballbajnokság összecsapásait. Az egyre élesebb harc akár azzal is fenyegethet, hogy a magyar szurkolók lemaradnak az Arsenal, a Chelsea, a Leicester, vagy éppen a Manchester United bajnoki találkozóiról. A DigiSport hat évvel ezelőtt kötött megállapodást a Premier League jogtulajdonosával, kedvezőbb ajánlatot téve az addig közvetítő Eurosportnál. A csatorna már korábban is sugárzott mérkőzéseket a világ egyik legtöbbre értékelt bajnokságából, de 2010-ben a kizárólagos jogot is megszerezte Magyarországon, illetve Romániában és Szlovákiában. Az Index akkori információi szerint a DigiSport három évre, a három országra közel 25 millió eurót, azaz mai árfolyamon számolva 7,8 milliárd forintot fizetett a jogokért.

Hat éve a DigiSporton látjuk az angol bajnoki meccseket FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLIVE MASON

Hat éve a DigiSporton látjuk az angol bajnoki meccseket FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLIVE MASON

„Az Eurosport mindenképpen meg akarta tartani a jogot, benne is volt az üzleti elképzeléseiben, de vállalhatatlanul nagy kockázatot jelentett volna, ha licitben tartani próbálja azt a pénzt, amiért végül elkelt az angol foci” – mondta akkor Szabó Gábor, az Eurosport vezető kommentátora. A Digi három éve is nyert, ennek köszönhető, hogy azóta is erre a csatornára kell kapcsolnia annak, aki követni akarja a PL eseményeit. „A Barclays Premier League jogtulajdonosával kötött megállapodás értelmében Magyarországon továbbra is kizárólag a DigiSport két csatornájának műsorán lesznek láthatóak a világ legnépszerűbb – és legtöbb sztárjátékost felvonultató – labdarúgó-bajnokságának mérkőzései" – újságolta 2013 nyarán a DigiSport.

Könnyen elképzelhető, hogy hamarosan jön az újabb fordulat. Az angol élvonal hivatalos honlapja február elején adta hírül, hogy világszerte megállapodást kötött a 2016-tól 2019-ig tartó időszak közvetítési jogait illetően, és a közép- és kelet-európai térségben (akárcsak Közép-Ázsiában) az International Management Group lett a befutó. A cég nem rendelkezik televíziós csatornával, a célja a jogok továbbértékesítése – minden bizonnyal jelentős haszonnal. Az IMG „csomagokat” vett, melyeket országonként igyekszik továbbpasszolni. A Rangado.hu futballportál úgy értesült, az International Management Group színre lépése egyszerre volt biztató és aggasztó a hazai sporttelevíziók számára. Egyfelől lehetőségük nyílt megszerezni az angol focit, kiütve a nyeregből a DigiSportot, másrészt az új cég felbukkanása igen jelentős árfelhajtó hatással bír. A Digi állítólag nemrégiben egyszer már „lepattant” az IMG-ről, ugyanis a kínált és a kért ár köszönő viszonyban sem állt egymással…

Itt kell megjegyezni, hogy a Premier League – a spanyol bajnoksággal együtt – amolyan zászlóshajó minden csatorna számára, és a hazai viszonyokat jól ismerők szerint a DigiSport már eddig is jóval többet fizetett, mint amennyit a „termék” valójában ér. Az Egyesült Államokban értük utol Faragó Andrást, a csatorna főszerkesztőjét, aki mindössze annyit árult el, hogy a jogvásárlásokat a romániai központ intézi, a részletekről ugyanakkor nem nyilatkozhat. Értesüléseink szerint bármilyen csábító is a „portéka”, bizonyos ár fölé a Sport Televíziót működtető cég sem kíván menni, szóba kerülhet még a francia központú Eurosport, valamint az M4, amely ugyanakkor csak egy csatornát működtet, és kifejezetten a magyar sport népszerűsítését tűzte ki célul (úgy tudjuk, a köztévé vezetői korábban ígéretet tettek, hogy egyetlen külföldi labdarúgó-bajnokság közvetítési jogait sem vásárolják meg). A bostoni műkorcsolya és jégtánc-világbajnokságon tartózkodó Sallay András – aki a hetvenes-nyolcvanas években a világ egyik legjobb párosát alkotta Regőczy Krisztinával -, az International Management Group Kft. igazgatója, a 25 országban jelen lévő óriáscég alelnöke annyit mondott, a futball és a Premier League nem hozzá tartozik, ám hamarosan tájékoztatást kapunk a vállalat londoni központjából.

Tanulmány oldalanként félmillióért
Csaknem három évvel ezelőtt az atlatszo.hu szellőztette meg, hogy a magyar kormány nettó 24 millió forintot fizetett az IMG-nek egy olyan, 49 oldalas „szakvéleményért” az új Fradi-stadion ürügyén, amelynek túlnyomó része az internetről innen-onnan összemásolt vagy lefordított adatokból, információkból áll. A portál akkor megszerezte az oldalanként félmillió adóforintért vásárolt szellemi terméket, és úgy találta, jobbára másolásos módszerrel készült, esetenként változtatás nélkül, máskor minimálisan átírva az alapanyagot. Forrásmegjelölések voltak ugyan a munkában, de új információkat csak nyomokban tartalmazott. Az International Management Group Kft. vezetője, az olimpiai és Eb-ezüstérmes, világbajnok jégtáncos, Sallay András akkoriban nem kommentálta a tanulmány visszásságait.

Puskás legyőzte Ronaldót

Publikálás dátuma
2016.03.31. 19:26
Puskás Ferenc a magyar -angol barátságos mérkőzésen a Népstadionban 1954-ben - Fotó: Keystone / Hulton Archívum / Getty Images
Puskás Ferenc – aki ma lenne 89 esztendős – nyerte a Goal.com futballportál szavazását, vagyis ő lett a legendák világbajnoka. 

A népszerű angol honlapon Puskás is a 16 induló egyike volt és a Van Basten, Maradona, Zidane útvonalon magabiztosan jutott be a fináléba, ahol egykori klubja, a Real Madrid mai csillaga, Cristiano Ronaldo várt rá. A Messit az elődöntőben hajszállal legyőző portugál aranylabdás „tehetetlennek bizonyult” a magyar szavazóbázissal szemben, így Puskás Ferenc nyerte a Legends World Cup elnevezésű voksversenyt.

Puskás Ferenc 1954-ben - Fotó: Keystone-France/Getty Images

Puskás Ferenc 1954-ben - Fotó: Keystone-France/Getty Images

A fináléban összesen 192 471 szavazatot adtak le, amelynek 69 százalékát Puskás gyűjtötte be. Gyorsan tegyük hozzá: a játék sehol a világon nem mozgatott meg olyan tömeget, mint nálunk, a minden idők egyik legnagyszerűbb labdarúgójára, a Száguldó Őrnagyra érkező szavazatokból 97 ezer Magyarországról jött…

Már orosz pólós is van a meldoniummal megbukottak között

A magyar férfi vízilabda-válogatottal azonos olimpiai selejtezőcsoportban szereplő orosz csapat egyik legjobbja, Alekszej Bugajcsuk is bekerült azon orosz élsportolók közé, akik az utóbbi idők "legnépszerűbb" doppingszerével, a meldoniummal buktak meg.    

 Arról, hogy Bugajcsuk pozitív tesztet produkált, a magyar sportági szövetség honlapja adott hírt.  A pólós játékengedélyét a vizes sportokat összefogó világszövetség, a FINA felfüggesztette, így nem szállhat medencébe a vasárnap Triesztben kezdődő olimpiai kvalifikációs tornán, ahol április 6-án csap össze a magyar és az orosz válogatott. A 12 csapatos viadalról a legjobb négy együttes jut ki Rióba.