Meghalt Biszku Béla

Publikálás dátuma
2016.04.01. 14:04
Biszku-per 2015.10.02. Fotó: Tóth Gergő
94 éves korában a Mazsihisz szeretetkórházában elhunyt Biszku Béla volt belügyminiszter, a kommunista pártállam egyik meghatározó politikusa. Az Index csütörtöki értesülését a kórház igazgatója megerősítette. 

Biszku volt az egyetlen pártállami vezető, akit az 1956-os sortüzek elrendelésében betöltött szerepe miatt a rendszerváltás után bíróság elé állítottak.

A volt belügyminiszter doktriner keményvonalas kommunista politikus volt. Valószínűleg a pártállam más, kevésbé prominens vezetőihez hasonlóan az ő halála sem verne ma nagyobb hullámokat, ha néhány éve nem került volna az érdeklődés középpontjába, amikor kiderült, hogy változatlanul helyesnek tartja az 1956-os forradalom leverését és vezetőinek kivégzését. Biszku ezért, majd az ellene indult büntetőeljárás miatt szimbolikus figurává vált.

A teljes cikket itt olvashatja.

Szerző

"Ipari méretű lopás" - A terrortörvényről az ötpártin

Publikálás dátuma
2016.04.01. 13:41
Schiffer András érkezik. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Az ellenzék elfogadta Pintér Sándor meghívását, és a pártok képviselői megjelentek a terrorizmus elleni küzdelem jegyében összehívott pénteki ötpárti egyeztetésen, és időnként kemény szavakkal bírálták a tervezetet. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője például azt mondta, hogy "ipari méretű lopást" akarnak legalizálni a Pintér-csomaggal. A kormány terrorellenes akciótervéről hétfőn tárgyal a kabinet, ezt követően pedig újabb megbeszélés lesz róla a parlamenti pártokkal.

A délelőtt 9 órakor kezdődött egyeztetésen valamennyi parlamenti frakcióval rendelkező párt képviseltette magát. Az ellenzék részéről Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke, valamint Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság szocialista alelnöke, a Jobbik részéről Mirkóczki Ádám (aki mindkét érintett bizottságnak tagja), valamint Schiffer András, az LMP frakcióvezetője vett részt a tanácskozáson. A kormány részéről: Pintér Sándor belügyminiszter, Kovács Zoltán kormányszóvivő, valamint Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese, Kiss Zoltán, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója és Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt ott a megbeszélésen.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint az egyeztetés tárgyszerű, higgadt, a részletekre is kiterjedő volt az egyeztetés, Pintér Sándor konstruktív magatartást tanúsított, és több ellenzéki, köztük LMP-s javaslatot is befogadott. A vitatott pontok közül Schiffer a mobilapplikációk titkosítása büntethetőségének kérdését emelte ki, de - mint mondta - erről sem pártpolitikai vita van. Emellett az LMP-s politikus is erősen bírálta, hogy a csomag - egyébként kétharmados törvény által szabályozott - védelmi célú beszerzéseket is érint. Schiffer felháborítónak tartja, hogy a kormány a terrorellenes csomagba bújtatva akarja saját "ipari méretű lopását" legalizálni. A frakcióvezető azt mondta: ha a védelmi beszerzésekről szóló passzust kiveszik a javaslatcsomagból, akkor jó esélyt lát rá, hogy terrorellenes törvényszövegről megegyezés szülessen.

DK: a jelenlegi felhatalmazás is elegendő

Ara-Kovács Attila, a párt elnökségi tagja szerint az elmúlt hat év negatív tapasztalatai miatt nincsen társadalmi bizalom a kormánnyal szemben. A kabinet százezer menekültet engedett át ellenőrzés nélkül az EU-ba, a párizsi merénylők közül kettőt igazoltattak és elengedtek, ez a magyar kormány felelőssége is - hangsúlyozta véleményét. A politikus kijelentette: jelenleg nem több jogra, hanem végiggondolt cselekvési tervre van szükség. Ha egyáltalán változtatni kellene a törvényeken, akkor azt mindenképpen uniós szinten, az integráció fokozásával és elmélyítésével kell elérni - tette hozzá.

Gulyás: voltak vitás pontok

Gulyás Gergely a mintegy kétórás egyeztetésről távozva a sajtónak azt mondta: szakmai kérdésekben voltak vitás pontok, de a célokban egyetértettek a pártok képviselői. A Belügyminisztérium várja az ellenzéktől érkező akár szövegszerű javaslatokat. A kormány hétfői ülésén tárgyalja a javaslatcsomagot, a Honvédelmi Minisztériumban a tárcához tartozó pontokban a jövő héten folytatódnak az egyeztetések. Gulyás Gergely közölte: a pénteki egyeztetés alapján jó esélye van annak, hogy a kormány olyan javaslatcsomagot terjesszen az Országgyűlés elé, amelyet az ellenzék is támogat.

Gulyás Gergely. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Gulyás Gergely. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Megszavazhatja az ellenzék

Kontrát Károly értékelése szerint megvan az esély a központ ötpárti támogatására. A lehallgatásokkal kapcsolatos szabályozásról azt mondta, az a cél, hogy senki ne kerülhesse ki a törvényeket az új technikai lehetőségek segítségével. Közlése szerint ebben is egyetértés mutatkozott a jelenlévők részéről.

Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy egy terrorizmus elleni intézkedéscsomag megalkotásáról döntött a kormány. Akkor Pintér Sándor azt mondta: áprilisra szeretnék elkészíteni a törvényjavaslatot, amelyhez a parlament soron kívüli eljárását kérik majd. Módosítanák az alaptörvényt és több kétharmados jogszabályt is. Honvédelmi területen az alaptörvényt érinti módosítás, emellett a nemzetbiztonsági törvényt, a rendőrségi törvényt és a büntető törvénykönyvet is módosítanák, ez utóbbi esetében bizonyos szankciókat akarnak megemelni. A belügyminiszter korábban azt kérte a frakcióvezetőktől, hogy a megjelölt témakörökben szerda estig juttassák el javaslataikat a BM-nek.

Mirkóczki Ádám és szakértő kollégája. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Mirkóczki Ádám és szakértő kollégája. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány terrorellenes akcióterve egy 23 törvényt módosító javaslatcsomag,  amely alapján eszközöket kapna a rendőrség terrorcselekmények elhárításához, megakadályozásához, felderítéséhez. Hangsúlyozta, csak olyan eszközökről van szó, amelyek más európai uniós országokban a hatóságok rendelkezésére állnak.

Korábban írtuk: A múlt héten bejelentett Pintér csomag pontos szövegét a pártok szerda estig nem kapták meg, így az MSZP nem tudta megítélni, hogy a belügyminiszter levelében megjelölt öt pont eleget tesz-e ezeknek a követelményeknek. Forrásaink szerint a szocialisták a szöveg megismerése után döntöttek arról, hogy ott megjelennek-e az egyeztetésen. 

Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja korábban úgy üzent a belügyminiszter meghívására, hogy minden, a magyar emberek biztonságának és jogainak védelmét szolgáló kezdeményezést támogatnak, de ellenzik azokat az intézkedéseket, amelyek a terrorizmust csak ürügyként használják az állampolgári jogok, valamint a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerének tovább rombolásához.

Szerző

Leáll a Libegő

 A jövő héten, hétfőtől péntekig nem közlekedik a zugligeti Libegő - közölte a Budapesti Közlekedési Központ pénteken.

 A közlemény szerint a leállásra az előre tervezett időszakos karbantartás miatt van szükség.

Szerző
Témák
Zugliget libegő