Hét párt kerülhet a parlamentbe

A Szerb Haladó Párt (SNS) és a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) köré tömörülő pártok biztosan átlépik a parlamenti küszöböt, de szolid eredményei vannak a Szociáldemokrata Párt (SDS), a Demokrata Párt (DS), a Szerb Radikális Párt (SRS) jelöltlistáinak is, valamint a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Dveri közös listájának, de a korábbi miniszter, Saša Radulović vezette Dosta je bilo (Elég volt!) mozgalomnak is, jelentette ki Srđan Bogosavljević, az IPSOS közvéleménykutató ügynökség igazgató bizottságának tagja.

A Vajdaság Ma által ismertetett felmérés szerint az Aleksandar Vučić nevével fémjelzett lista köré tömörül a biztos választók körülbelül fele. A másik fele a többi párt között oszlik meg, de nem kizárt, hogy mindannyian elérik a cenzust és a továbbiakban koalícióra lépnek, mondta Bogosavljević a Politikának nyilatkozva. Szavai szerint a felmérések azt mutatják, a választásokon való részvételi arány magasabb lesz, mint 2014-ben volt.

Megítélése szerint az összes párt közül a legnagyobb változás a Szerb Radikális Párt vonatkozásában történhet. “A pillanatnyi népszerűség alapján az várható, hogy hét jelöltlista szerezhet a voksokból több mint öt százalékot, de az ilyen eredmény azért meglepne”, tette hozzá Bogosavljević. Arra a kérdésre, hogy az Ipsos mikor végezte legutóbbi felmérését, Bogosavljević azt válaszolta, hogy szinte naponta kapnak újabb eredményeket. “De miután nem meghatározott médiumok, vagy olyan kormányon kívüli szervezetek megbízásából végezzük a munkát, amelyek célja az eredmények nyilvánosságra hozatala, hanem olyan ügyfelek részére, akik az eredmények függvényében alakítják stratégiájukat, nem adhatok ki pontos adatokat”, magyarázta.

Szerző
Témák
Szerbia SNS Vucic

Stewardessek lázadnak a fátyol ellen

Az Air France légikísérői nem hajlandók szolgálatot teljesíteni a Párizs –Teherán repülőjáratokon, mert a perzsa szabályok szerint a leszállásnál már nekik is fátylat kellene viselniük, közölte a Telegraph.

A francia légitársaság nyolc év szünet után április 17-én indítja újra járatait az iráni fővárosba, a nemzetközi szankciók fokozatos feloldása következtében. A perzsa nőknek az 1979-es iráni iszlám forradalom óta kötelező elfedniük hajukat, az előíráshoz az országba látogató nem iráni nőknek is alkalmazkodniuk kell. Franciaországban viszont több évig tartó huzavona után 2011-ben betiltották az arcot és testet eltakaró fátyol, burka vagy nikáb használatát a muzulmán nők számára is nyilvános helyen. Az arcot szabadon hagyó fátyol, a hidzsáb viselése továbbra is megengedett. A stewardesek általában választhatnak, hogy egyenruhájuk részeként szoknyát vagy nadrágot viselnek, de a teheráni járaton szolgálatot teljesítőket arra utasították, hogy hosszú szoknyákat vagy nadrágot viseljenek.

A szakszervezetek ezek után azt kérték, hogy a teheráni járatokon való munkavégzés ne legyen kötelező a stewardessek számára, és amennyiben megtagadják, az ne járhasson bércsökkenéssel, büntetéssel, esetleg elbocsátással.

Az Air France számára kiváló üzleti lehetőség a teheráni járatok újraindítása, a cég azt hangsúlyozza, hogy más légijáratok kötelezték személyzetüket, hogy alávessék magukat a perzsa állam előírásainak. Az Air France szóvivője kiemelte, „a tolerancia és azon országok szokásainak tiszteletben tartása, amelyekben dolgozunk, vállalatunk értékei közé tartozik”.

 

Szerző

Nem tudják teljesíteni a tanárok követeléseit

A parlamenti választások előtt sztrájkoló tanárok követeléseit a harmadik Fico-kormány sem lesz képes maradéktalanul teljesíteni – ismerték el az új kormánypártok képviselői a TA3 hírtévé vitaműsorában – írta az Új Szó.

„A Híd a választások előtt ugyan támogatta a tanárok sztrájkját, minden követelésüket azonban nem tudjuk teljesíteni” – mondta Gál Gábor, a Híd frakcióvezetője. „A prioritások alapján az iskolaügy esetében is jelentős beruházásokat tervezünk, de néhány követelés nem teljesen reális, miközben az ágazatba áramló pénzforrások az állami költségvetés lehetőségeitől is függnek” – tette hozzá Anton Hrnko, az SNS parlamenti képviselője. Szerinte a tanárok követeléseit csak fokozatosan lehet teljesíteni, és a további nyomásgyakorlás minden formáját, így az újabb tanársztrájkot is határozottan visszautasítja. 

Az ellenzék szerint a kormány újra megpróbálja a szőnyeg alá söpörni a tanárok követeléseit. „Az előző kormány egymilliárd eurót fordított a szociális csomagokra, például fizeti a lakosság kiemelt csoportjainak ingyenvonatozását, dotálja a veszteséges szénbányákat. A tanárok követeléseinek teljesítésére megvolna a fedezet, ha a Smer ezt korábban nem a választók szavazatainak a megvásárlására herdálta volna el” – vallja Martin Poliačik, az SaS frakcióvezetője. Szerinte az új kormánynak emelnie kell a tanárok bérét és változtatnia kell az ágazat finanszírozásán is. „Gyökeres változásokra lesz szükség az iskolaügyben” – tette hozzá Richard Vašečka, az OĽaNO frakcióvezetője. Hrnkóval ellentétben az ellenzéki politikus támogatná az újabb tanársztrájkot. „A politikusokra semmi más nem hat, csak a közvetlen nyomásgyakorlás” – vallja Vašečka.

Szerző