Gyengélkedik a magyar ipar

A KSH közlése szerint 6,3 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban éves alapon. A januári kismértékű visszaesést követően (-0,2 százalék év/év) újra bővülést mutatott a termelés, azonban a munkanaphatással tisztított mutató ennél gyengébb emelkedést mutatott (1,8 százalék év/év). 

A statisztikai hivatal közlése szerint ez az eltérés az idei szökőnapnak köszönhető, azonban ennek ellenére jelentősebb lassulás látható az ipari teljesítményben - írja elemzésében Barczel Vivien. Az Erste Bank makrogazdasági elemzője úgy véli a lassulás nem feltétlenül csak egy egyszeri tényező, s az idén visszafogottabb teljesítményt mutat az ipar. Várakozásai szerint 2016-ban 3-4 százalék között alakulhat a termelés bővülése, melyben továbbra is az autóipari kibocsátás lehet meghatározó hasonlóan a korábbi évekhez. 

Szerző

Tiltakoznak a tanárok április 15-én és 20-án

Publikálás dátuma
2016.04.06. 21:29
Pedagógustüntetés március 15-én. FOTÓ: Népszava
Várhatóan április 15-én két órás polgári engedetlenségi akció és figyelmeztető sztrájk, április 20-án országos pedagógussztrájk is lesz - erről az egyes akciókban részt vevő szervezetek beszéltek szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon.

Együtt kívánunk lépni a közoktatás érdekében akkor, amikor soha nem látott összefogás jött létre, és a következő időszakban három fontos esemény is várható - mondta Miklósi László, a Civil Közoktatási Platform szóvivője szerda este, annak az egyeztetésnek a szünetében, amelyet azért hívott össze a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy közös mederbe terelje a szakszervezeteket és az orbáni oktatáspolitikával szemben álló civileket. 

Az egyeztetésen részt vettek a Pedagógusok Sztrájkbizottságának tagjai - a PSZ, az Oktatási Vezetők Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet -, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Tanítanék Mozgalom, és a CKP képviselői.  

Galló Istvánné, Miklósi László, Mendrey László és Pukli István. MTI Fotó: Mohai Balázs

Galló Istvánné, Miklósi László, Mendrey László és Pukli István. MTI Fotó: Mohai Balázs

Mint Miklósi utalt rá: április 12-én a CKP várja a minisztériumi tárgyalódelegációt, és a maguk részéről reménykednek a tárgyalás sikerében. 15-én lesz az újabb polgári engedetlenségi akció, és vele egy időben a PDSZ által meghirdetett figyelmeztető sztrájk. (Mint Mendrey László, a PDSZ elnöke megjegyezte: sztrájkolni a munkahelyen lehet, engedetlenkedni pedig az épületen kívül.) Április 20-ra egész napos munkabeszüntetést hirdetett a PSZ. Az akciókban a szervezetek egymást támogatják, emelte ki Miklósi, mert a fő cél azonos, s ez lehetővé teszi az együttműködést.

Mendrey László, a PDSZ elnöke arra a kérdésére, hogy a 15-ei polgári engedetlenségi akció és a sztrájk hogyan viszonyul egymáshoz, egy időben lesz-e, azt mondta, erről még nincs döntés. Emlékeztetett, előbbit a Tanítanék mozgalom kezdeményezte, utóbbi szervezésében pedig a PDSZ van benne. Jelezte: saját véleménye szerint egy időben kellene tartani a két akciót. Szerinte világosan látszik, hogy nincs más lehetőség, mint hogy ilyen akciókhoz folyamodjanak, mert a kormány megpróbálja elkomolytalankodni az egész ügyet. A PDSZ elnöke azt is mondta, azért fogtak össze, hogy sokkal többen csatlakozzanak, mint a korábbi akciónál.

Galló Istvánné, Miklósi László, Mendrey László és Pukli István. MTI Fotó: Mohai Balázs

Galló Istvánné, Miklósi László, Mendrey László és Pukli István. MTI Fotó: Mohai Balázs

Galló Istvánné, a PSZ elnöke azt mondta, mindhárom dátum valamennyi szervezet számára fontos, és a továbbiakban arról fognak egyeztetni, hogy miként lehet a látszólag "felaprózódott erőket egybecsatornázni" az oktatás ügyéért.

Az április 20-ai egész napos országos sztrájkot a pedagógusok sztrájkbizottsága hirdette meg. A szervezetek képviselői azt mondták, hogy az egyes akciók részleteit később ismertetik.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke kedden jelentette be, hogy a pedagógusok sztrájkbizottsága megkezdi április 20-ára az országos pedagógussztrájk előkészítését. Indoklása szerint hétfőn nem sikerült megállapodni a kormánnyal folytatott hétórás tárgyaláson a még vitatott kérdésekben, ezért megkezdik az előkészületeket a munkabeszüntetésre. A sztrájkbizottság követelései közé tartozik az állami intézményfenntartó központ átszervezése úgy, hogy biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságát.

Szerző
Frissítve: 2016.04.06. 22:40

MSZP: nincs mit tárgyalni a HM javaslatáról!

A péntekre összehívott ötpárti egyeztetésre a Honvédelmi Minisztérium ugyanazt az országos felháborodást kiváltó javaslatát küldte meg, amit januárban is a parlamenti pártok elé terjesztett - írta az MSZP közleményében.

Ma is pontosan ugyanaz a véleményünk, mint amit három hónappal ezelőtt már világosan elmondtunk: a kormány a javaslat alapján pontosabban meg nem határozott „terrorfenyegetettségre” hivatkozva lényegében „háborús állapotot” jelentő különleges jogrendet vezethet be. Ennek keretében drasztikusan korlátozhatja az állampolgárok alapvető szabadságjogait, átveheti az elektronikus médiát, és ellenőrzése alá vonhatja, illetve korlátozhatja a telefon- és az internetszolgáltatást. Mindezt hatvan napig bármiféle országgyűlési vagy egyéb kontroll nélkül megtehetné. Hatvan nap után is csupán a rendelettel bevezetett intézkedések egyszeri kétharmados megerősítése elég lenne ahhoz, hogy korlátlan ideig fenntartsák a háborús állapotot.

Nincs miről tárgyalni, mert ez a javaslat nem a magyar emberek biztonságáról, nem a terrorizmus elleni harcról, hanem pusztán a Fidesz korlátlan hatalmáról, a polgárok jogfosztásáról és az országgyűlési ellenőrzés kiiktatásáról szól - írta Harangozó Tamás, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke és Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke közleményében.

Szerző