Európai Bizottság;hitelezés;Magánnyugdíj;Műsormagazin;Műsormagazin;

2016-04-07 07:23:00

Drágán fizettük vissza az olcsóbb hitelt

Visszafizette Magyarország az Európai Bizottságtól (EB) felvett hitelből lehívott 5,5 milliárd euró utolsó, 1,5 milliárd eurós részletét is - jelentette be tegnap Varga Mihály gazdasági miniszter. A Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) lehívott 8,8 milliárd eurót már 2013. nyarán törlesztette a kormány. Összesen 20 milliárd eurós hitelt vett fel 2008-2009-ben a Gyurcsány-, illetve a Bajnai-kormány, ám abból csak 14,3 milliárd eurót használtak fel az éppen regnáló kormányok. 

A tárcavezető állítása szerint a lépéssel formálisan is teljessé vált a kormány törekvése, hogy a finanszírozás oldaláról is megteremtse gazdaságpolitikájának függetlenségét. Varga Mihály úgy vélte, a válság okozta problémákat, súlyosbított a baloldali kormányok adó emelésre, megszorításokra és a családok terheinek növelésére épülő hibás gazdaságpolitikája. 

Az állítólag működő mostani reformok, és a növekvő gazdaság ellenére az Orbán-kormányok eddig egyetlen egykor visszavont juttatást sem adtak úgymond vissza - jegyezte meg a Népszavának Veres János, a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere, aki emlékeztetett arra, hogy a gazdasági világválság idején - 2008. októbere és 2009. februárja között - gyakorlatilag minden európai országban befagytak a kötvénypiacok. Ráadásul 2008. októberében hazánk ellen egyes brókercégek és egy magánszemély a forint és magyar tőzsdei részvények ellen támadást indított, amelyet később több külföldi pénzügyi felügyelet is elismert, majd eljárásokat kezdeményezett az elkövetők ellen, sőt, különböző mértékű büntetéseket is kiszabtak emiatt - emlékeztetett Veres János. A szocialista kormány gyors lépéssel, az IMF-től és az EB-től felvett kedvező kamatozású hitellel sikerrel védte ki ezt a támadást. 

Varga Mihály tájékoztatóján hangsúlyozta, Magyarország a nemzetközi hitelek helyett még inkább a piaci alapú finanszírozásra tért át az IMF-EB hitel törlesztésével. Veres János szerint azonban ez egyáltalán nem előnyös az országnak, mint ahogy az sem volt jó ötlet, hogy évekkel a lejárat előtt, az olcsóbb IMF hitelt drágább piaci hitelből törlesztette az Orbán-kormány. 

Az emberektől elkobzott magán-nyugdíjpénztári vagyont az adósság csökkentésére kellett volna fordítani, de ez csak részben történt meg. A Fidesz állításával ellentétben pedig az államadósság nem csökkent, hanem forintban, vagy devizában kifejezett értéke folyamatosan nő - tette hozzá Veres János.

Varga Mihály a tegnapi tájékoztatóján bejelentette, hogy a magyar kormány szakmai vitában áll az Eximbank kihelyezései miatt az Eurostattal, az EU statisztikai hivatalával, és kész a bíróság előtt is megvédeni álláspontját. Ha a szakmai vita kedvezőtlenül végződik számunkra, akkor bírósághoz fordulunk - mondta. Megjegyezte, kicsit célzottnak tartjuk az Eurostat felvetését, az elmúlt években ugyanis ezt a problémát nem jelezte az uniós intézmény.