Előfizetés

Mészáros alapítványa vett egy Habsburg-kastélyt

Publikálás dátuma
2016.04.07. 16:44
FOTÓ: Népszava
A Mészáros Lőrinc polgármester elnökölte Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványé lett az Alcsúti Arborétumban található Habsburg-kastélyegyüttes egyik darabja, a kiemelt műemléki védettségű Mosóház - értesült a hvg.hu. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője szerint ezzel tovább bővült "az orbáni birodalom", majd a politikus a felcsúti polgármestert strómannak, Orbán Viktort pedig milliárdosnak nevezte.

Az ingatlant, aminek parkja jelenleg az Alcsúti Arborétumként funkcionál, eddig az Artemis Ingatlankezelő és Szolgáltató Kft. birtokolta. Most már Mészáros Lőrinc alapítványának tulajdonában van, A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 70 millió forintért szerezte meg a 100 százalékos üzletrészt. 

Az Artemis nem mutatott nagy aktivitást az elmúlt években: 2014-ben az árbevétele 350 ezer, adózott eredménye pedig 105 ezer forint volt - írta a hvg.hu.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője szerint ezzel tovább bővült "az orbáni birodalom". Szép lassan mindent felvásárolnak Orbánék és a barátaik Fejér megyében, különösen Felcsút környékén - mondta. A szóvivő kijelentette, a DK a kormányváltás után mindent, ami Mészáros Lőrinc nevére került, Orbán Viktor tulajdonának tekint, ugyanis Mészárost strómannak, Orbán Viktort pedig milliárdosnak tartják. A DK azt kérdezi Orbán megbízottjától, Mészáros Lőrinctől, kié lesz a kastély, mire fogják használni, mi lesz benne - sorolta Gréczy Zsolt, aki azt is elmondta: a DK arra készül, hogy egy kormányváltás után elszámoltatja a tisztességtelen, alulárazott és jó erkölcsbe ütköző szerződések kiagyalóit és kedvezményezettjeit.

Gumikesztyű-botrány - Cáfolt a Semmelweis Egyetem

Publikálás dátuma
2016.04.07. 16:37
Illusztráció: Thinkstock
Cáfolta a Semmelweis Egyetem (SE) csütörtökön azt a sajtóinformációt, amely szerint pénzhiányra hivatkozva korlátozzák a gumikesztyű használatát a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán dolgozók számára.

Az intézmény közleményében az Index hírportál értesülésére reagált, amely szerint a klinikán március végén az akut pénzhiányra hivatkozva "gyakorlatilag megtiltották" az orvosoknak, ápolóknak, takarítóknak és egyéb szakdolgozóknak a gumikesztyű használatát. Azt írták, hogy gumikesztyűhiány miatt műtéteket is elhalasztottak. A cikk szerint gumikesztyűt azóta csak a műtő és a fekélyambulancia munkatársai használhatnak, a többiek csak a fertőzésektől nem védő nejlonkesztyűt vehetnek fel.

Az SE azt közölte, az Indexnek küldött szerdai válaszukban is jelezték: nincs korlátozás a védőeszközök - ennek számít a gumikesztyű is - használatában az egyetem egyetlen klinikáján sem. Hozzátették: az érintett klinika egyik értekezletén arra vonatkozóan hangzott el egy utasítás, hogy a műtéti használatra való gumikesztyűt a műtőben, míg a betegvizsgálatokhoz való, egyszer használatos gumikesztyűt betegvizsgálatokra használják. Mindkettő védőeszköz, de más típusúak - mindez teljes összhangban van az egyetem szabályzataival és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásával is - hangsúlyozták.

Közölték, a klinikára vonatkozó, az egyéni védőeszközök juttatásáról szóló rend is rögzíti, hogy az intézetben a dolgozóknak szabályos védőeszközökkel kell rendelkezniük. Hétfőn a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán szokásos munkavédelmi ellenőrzés történt, amely kiterjedt arra, hogy a dolgozók rendelkeznek-e védőeszközökkel, illetve használják-e azokat. Az ellenőrzés nem állapított meg hiányosságot - írták. A közleményben határozottan tagadták az Indexnek azt az állítását is, hogy az egyetemen gumikesztyű hiányában műtétek maradtak volna el.

Lázár-infó: "Legyen népszavazás, döntsön a nép!"

Publikálás dátuma
2016.04.07. 15:39
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatója március 31-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Orbán üzenetét tolmácsolta Lázár János  Miniszterelnökséget vezető miniszter a 45. Kormányinfón, arra biztatta az újságírókat, hogy pezsgővel koccintsanak arra a rendkivüli sikerre, hogy már nem tartozunk az IMF-nek. Téma még a terrorveszély, a kötelező betelepítési kvóta, a bürokráciacsökkentés, a postatörvény, a boltzár referendum, Kiss László ügye. 

Az elismerés elsősorban a magyar választókat illeti, adóforintjaikból fizette vissza a kormány a 4400 milliárd forintot. Ha nincs IMF-hitel, akkor Magyarországnak államcsődöt kellett volna jelentenie. Az ország visszanyerte a függetlenségét. 

Európát újabb támadás fenyegeti

A miniszterelnök felhatalmazta Pintér Sándort, hogy tárgyaljon az ellenzéki pártokkal az akcióterv kidolgozása kapcsán. 

A terrorveszélyről szóló törvényjavaslatról azt mondta, hogy 23 törvényt akarnak módosítani. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a javaslat a rendőrség megerősítését szolgálja. Ugyanakkor bízik benne, hogy az ellenzék támogatni fogja a javaslatot. "Európát újabb támadás fenyegeti. A veszély reális, erről folyamatos tájékoztatást kapunk." 

Lázár János elmondta, a magyar kormány konkrét fenyegetést nem kapott, nincs ok a pánikra. De ezek miatt szükséges a törvényjavaslatok elfogadása. 

A kötelező betelepítési kvótáról május elején tárgyalhat a bizottság. Ha a javaslatot elfogadják, akkor az EB fogja eldönteni, ki élhet Magyarországon. A bizottság javaslata alapján a Fidesz által kezdeményezett népszavazás ügydöntő jelentőségű. A magyar választóknak kell eldöntenie, ki élhet Magyarországon - mondta Lázár János. Több mint ezer önkormányzat kinyilvánította, hogy senkit nem akarnak befogadni - tette hozzá a miniszter.

"Kevesebb embernek kell többet dolgoznia"

Legközelebb hétfőn lesz kormányülés, ahol Lázár János javaslatot fog benyújtani a bürokráciacsökkentésről, ami természetesen létszámleépítést jelent. Ez azt jelenti, hogy majd többet dolgozik kevesebb ember. Megszülettek a döntések a háttérintézmények jövőjéről, de némely esetben még zajlanak az egyeztetések.

Itt szintén javaslatot tesz az állami tisztviselői kar létrejöttére, ahol különféle ágazati életpályák jöhetnek, akár a NAV-nál is. 

85(!) új törvényjavaslat 

A tárcavezető bejelentette azt is, hogy 85 törvény módosítására tesz javaslatot az ügyintézés további egyszerűsítése érdekében. A járási hivatalok után a kormányhivatalok, majd a minisztériumok jogállása rendeződik 2018-ra. Július 1-jétől növekszik a járási dolgozók bére.

Arról is beszélt, hogy a postatörvény alkotmánybírósági kontrollja után elképzelhető, hogy a jogszabályt kiterjesztik más állami cégekre is. Az ezer főnél kisebb településeken a postaszolgáltatásokat a helyi pénzintézeteknél lehet majd igénybe venni - tette hozzá a miniszter. 

Lázár János arról is beszámolt, hogy az uniós pályázatok értékeléséről is beadott egy törvényt. Elmondta, hogy rendeződhet aszfaltügy. A megállapodás szerint az EB és a magyar kormány közösen rendezi az ügyet. A miniszter szerint, ha sikerül megállapodni, akkor 500 milliárd forintos bevételhez juthat a költségvetés. 

Lázár: 3 ezer pályázatértékelőre lesz szükség

Magyarország úgy vállalt 9700 milliárd forintos uniós kötelezettséget, hogy két százalékon belül van a hibahatár. A miniszter szerint a következő években legalább 3000 pályázatértékelőre lesz szükség, akik azonban csak kormányhivatalnokok lehetnek. Ők kettős irányítás alatt fognak állni. 

A magyar kormány tudomásul veszi a Kúria döntését

Így csak azt tudom mondani: Hajrá MSZP! - mondta Lázár. 

Ugyanakkor cél az, hogy a vasárnap munkaszüneti nap legyen. Az a helyes, hogy vasárnap az embereknek ne kelljen dolgoznia. Egy baloldali párt azért gyűjt aláírásokat, hogy vasárnap dolgozni kelljen - mondta a miniszter. 

Tejtermelők demonstrációja

A kormány most is dolgozik azon, hogyan lehetne segíteni a jelenlegi helyzetben - mondta Lázár. A Miniszterelnökség vezetője szerint a cél, hogy a magyar áruházakban minél több magyar tej legyen. 

Lelépési pénz - "A miniszterelnökkel kerültem konfliktusba"

Még nincs döntés arról, lesz-e kilépési pénz az államigazgatásban dolgozóknak. Az önkéntes kilépési pénz ügyében a miniszterelnökkel kerültem konfliktusba, ezért nem sikerült előrelépni - mondta a miniszter. Orbán szubtrópusinak nevezte a megoldási javaslatomat - árulta el Lázár. 

Lázár: sztrájkolni továbbra is bárki sztrájkolhat 

A miniszter közölte: továbbra sem ül le közvetlenül tárgyalni Pukli Istvánék tervezetével. Sztrájkolni továbbra is bárki sztrájkolhat - tette hozzá. A kormány még ebben a hónapban dönt a közoktatásról.

"Legyen népszavazás, döntsön a nép!"

"Legyen népszavazás, döntsön a nép!" - adott gyors választ a tárcavezető tudósítónk Nyakó István által felvetetett kérdésére, miszerint "engedi-e megtartani a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezést". 

Ugyanakkor kijelentette: a Fidesz a vasárnapi boltzárról még nem döntött hivatalosan. A választási iroda előtt történteket a törvények megváltoztatása akadályozhatja meg. Nem lesznek személycserék az intézményekben - mondta Lázár. 

Kiss László nem volt a nyilvántartásban

Visszavonja-e a kormány Kiss László állami kitüntetéseit - kérdezte az Origo tudósítója. Lázár azt mondta, hogy mielőtt felterjesztenek valakit kitüntetésre, lekérik az adatait a bűnügyi nyilvántartóból. Kiss László nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban. Hozzátette, 10 olimpiai aranyérem van Kiss László ügyének mérlegelésekor a serpenyő másik oldalában, ez elég súlyos érv. Erkölcsi értelemben Lázár János nem akart állást foglalni az ügyben, mert mint mondta, ez nagyon nehéz, és meghaladja az ő képességeit.

Offshore-botrány: nem ismerik az adatokat

Lázár János az offshore-botrányról azt mondta, nem ismerik, mi van az adatokban. Az nem bűncselekmény, hogy valaki offshore cégben tulajdonos - mondta Lázár. A magyar kormány tagjai a vagyonnyilatkozataikat megfelelően töltik ki, így nem tart attól, hogy ők is belekeverednének.

Megnyugodhatunk - Nem a kormány fizeti Habonyt

Végre kiderült, hogy nem mi fizetjük, a kormánynak nincs köze hozzá - mondta Lázár János. Arra a kérdésre, hogy nem aggódnak-e a tanácsadó pénzügyei miatt a minisztere úgy felelt: "ha valakinek aggódnia kell, az az, aki a kölcsönt adta neki".