Előfizetés

Enyhe ítéletek a bundaügyben

Hét vádlottat ítéltek felfüggesztett börtönbüntetésre a Fővárosi Törvényszéken a hazai labdarúgást alapjaiban megrengető fogadási csalások úgynevezett siófoki szálában.

Bár a Központi Nyomozó Főügyészség képviselője februári vádbeszédében öt vádlottra is letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte, végül senki sem kapott, így az elsőfokú ítélet enyhének tekinthető a K. Zoltán és 22 társa ellen „gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette” miatt zajló bundaügyben. Ahogy az a Rangadó.hu futballportál tudósításából kiderült, az elsőrendű vádlott, K. Z. hat, a másodrendű L. Mátyás hét hónap szabadságvesztést kapott, mindkét esetben három évre felfüggesztve. Mindkettejükkel szemben 2,5 millió forint vagyonelkobzást rendelt el a bíróság, amely bizonyos vádpontok alól felmentette őket.

A sportágban menedzserként is tevékenykedő, harmadrendű K. Zsolt 18 hónapos börtönbüntetését három évre felfüggesztették, a vagyonelkobzás az ő esetében 1,6 millió forint, részben viszont őt is felmentették. Az ügy koronatanújának tekintett negyedrendű vádlott, H. Gábor kétéves börtönbüntetését négy év próbaidőre felfüggesztették, a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől öt évre eltiltották. Vagyonelkobzás miatt 5,5 milliót, bűnügyi költség miatt pedig 800 ezret kell fizetnie.

Az ötödrendű S. László büntetése 15 hónap szabadságvesztés, három évre felfüggesztve. A labdarúgástól öt évre eltiltották, a vagyonelkobzás mértéke pedig 5,3 millió. A hatodrendű K. Norbertnek 2,3 milliót kell befizetnie vagyonelkobzás miatt. A hetedrendű A. Attila 17 hónapos börtönbüntetését három évre felfüggesztették, a sportágtól három évre eltiltották, és 6,2 milliós vagyonelkobzással is sújtották.

A Siófok egykori edzőjével, a nyolcadrendű vádlott A. Zoltánnal szemben tíz év letöltendő szabadságvesztést kért az ügyészség, de Gimesi Ágnes bíró egy évre ítélte el, két évre felfüggesztve. A labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől két évre eltiltotta a trénert, és 1,3 millió forintos vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.

A 2009-ben indult nyomozás eredményeként 12 vádpontot állítottak össze, mindegyiket egy-egy „bundagyanús” mérkőzéshez kapcsolódóan. A feltételezés szerint a vádlottak ezeknek a találkozóknak az eredményét manipulálták, és esetenként 15 és 40 ezer euró, azaz mai árfolyamon 4,7 és 12,4 millió forint közti összegben fogadtak rájuk. A játékosok alkalmanként 1000 és 10 ezer euró közötti összeget kaptak a csalásban való részvételért.

Megbüntették a Honvédet és az Újpestet

Két klubot, az Újpestet és a Budapest Honvédot büntette pénzbírsággal a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága a csütörtöki ülésén.

Az MLSZ honlapjának beszámolója szerint a két csapat szerdai mérkőzése kapcsán a lila-fehéreknek azért kell fizetniük, mert szurkolóik a játékvezetőt és más sportszervezetet szidalmaztak, míg a kispestiek drukkerei az ellenfelet és más sportszervezeteket szidalmaztak. Mindkét klub 150 ezer forintos büntetést kapott. A Haladás olcsóbban megúszta a "rend nem megfelelő biztosítását", ami miatt - tárgy játéktérre dobása - a soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésén egy szövetségi ellenőr fogadására és eljárási költségei viselésére kötelezték. A hétközi fordulóban kiállított játékosok közül a paksi Balázs Zsoltnak két, míg Ievgen Pavlovnak (Vasas) és Dusan Brkovicnak (DVSC-TEVA) egy-egy bajnoki találkozót kell kihagynia. Az Újpest egyik segédedzője, Milos Bogicevic szintén egy NB I-es bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Elfogadták Kiss László lemondását

Kiss László lemondott százhalombattai alpolgármesteri tisztségéről, amit a képviselő-testület a csütörtöki rendkívüli ülésen tudomásul vett - tájékoztatott a város önkormányzata csütörtökön.

A közlemény szerint Kiss László eljuttatta Vezér Mihály (Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület) polgármesterhez a lemondását az alpolgármesteri tisztségéről, amit a képviselő-testület tudomásul vett, megköszönve a város érdekében végzett munkáját.

Azt írták, Kiss László nemcsak országos szinten, hanem a városban is köztiszteletben áll, hosszú évtizedek óta Százhalombattán él. A 2014. évi önkormányzati választások után - nem képviselő tagként - társadalmi megbízatású alpolgármesterré választották. A város sportját érintő területen kapott megbízást koordináló, előkészítő feladatkörök ellátására, és mindvégig fáradhatatlanul és eredményesen látta el feladatát. Tiszteletdíjat és költségtérítését a sérült gyerekek javára, valamint egy közalapítványon keresztül a százhalombattai úszóreménységek támogatására ajánlotta fel.

A képviselő-testület megértéssel vette tudomásul Kiss László döntését - olvasható a közleményben. Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya csütörtökön közleményében tudatta, hogy lemond posztjáról. "A magyar sport érdekeit, valamint a személyemet ért támadás folytán megrendült egészségi állapotomat is szem előtt tartva, úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről" - írta Kiss László.

Közleményében Kiss úgy fogalmazott, hogy "1961-ben koholt vádak alapján, koncepciós perben született meg az a döntés, amelyet utóbb ártó és lejárató szándékkal tettek közzé rólam". Tudatta egyszersmind, hogy az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtette a szükséges lépéseket, egyúttal keresi a perújítás lehetőségét is. "Kijelentem, hogy az ítéletben foglalt cselekményt soha, semmilyen körülmények között nem követtem el" - hangsúlyozta a közleményben Kiss, aki leszögezte: "idő előtti szabadulásomat nem bármiféle beszervezésnek, hanem az 1963-as amnesztiarendeletnek köszönhettem, mely igaztalan büntetésemet enyhítette".

A 75 éves szakemberről kedden a privatkopo.hu internetes portál azt írta, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval együtt megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték. Kiss László tanítványai közül olimpiai bajnok lett Egerszegi Krisztina és Kovács Ágnes. Az edző 2009-ben Százhalombatta díszpolgára lett, és róla nevezték a városi uszodát.

Kiss László lemondásáról bővebben ide kattintva olvashat!