Előfizetés

Hülyének nézi a tanárokat a kormány

Publikálás dátuma
2016.04.09. 07:05
A Pedagógusok Sztrájkbizottságának tagjai (a Pedagógusok Szakszervezete, az Oktatási Vezetők Szakszervezete, a Magyar Közoktatás
Megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) immár egyetlen őszinte gesztusra sem képes, cinikus módon viszonyul partnereihez - fogalmaztak tegnap a Civil Közoktatási Platform (CKP) szóvivői, reagálva az Emmi közleményére, amelyben szakmai érdemmel bíró, "tájékozódó" megbeszélésként értékelik a CKP-val történt csütörtöki, technikai egyeztetést. 

Miklósi László, Ercse Kriszta és Puskás Aurél közölte: az Emmi úgy tesz, mintha az egyeztetésből "a tárgyalások tartalmára vonatkozó új, érdemi következtetéseket lehetne levonni, holott semmi újat nem tudott meg a március elsején átadott követeléseinkhez képest".

Mint ismert, a CKP a múlt héten kétoldalú tárgyalásokra hívta a kormány képviselőit április 12-re a Platform 12 pontban megfogalmazott, a közoktatást sújtó, azonnali intézkedéseket igénylő problémák megoldása érdekében. Ha érdemi egyeztetésre nem kerül sor, a Tanítanék Mozgalom április 15-re újabb, ezúttal kétórás munkabeszüntetéssel járó polgári engedetlenségi akciót hirdet az iskolákban. Az Emmi hétfőn levelet küldött a CKP-nak, amelyben az állt, hogy bár Balog Zoltán miniszter egyéb elfoglaltságok miatt nem tud jelen lenni a 12-i tárgyaláson, de kérte "az oktatási terület képviseletét", a részletekről pedig majd telefonon egyeztetnek a civilekkel.

A telefonos egyeztetés le is zajlott, a CKP szerint szigorúan csak a technikai részletekről (sajtó nyilvánosság, helyszín, résztvevők köre) beszéltek. Ezt a telefonbeszélgetést próbálja a minisztérium szakmai egyeztetésként beállítani, amelynek közleményében azt is leírták, meggyőződtek arról, hogy a 12 pontban megfogalmazott követelések mindegyikével foglalkozik - sőt, már több száz órában tárgyalta - a köznevelési kerekasztal, amelynek következő ülésére várják a Platform képviselőit is. "Kezdettől fogva a kormányzat értésére adtuk: olyan erősen korlátozott hatókörű tárgyalásokon, amelynek kereteit az Emmi egyoldalúan határozza meg, nem veszünk részt" - írták a szóvivők, feltéve a kérdést: ha valóban több száz órában tárgyaltak már a 12 pontról, hol vannak az eredmények, az azonnali intézkedések, például a szabad tankönyvválasztás, az érettségi megváltoztatásának elhalasztása vagy a pedagógusok, a tanulók terhelésének csökkentése ügyében?

Emlékezetes: szinte ugyanígy próbálta meg átverni a kormány a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) is, amelynek sztrájkbizottsága kedden tárgyalt volna az Emmi képviselőivel, a PDSZ delegáltjait azonban a köznevelési kerekasztalhoz próbálták leültetni, sikertelenül.

Gáncsolnák a tanársztrájkot
Nem fogadja el az Emmi a Pedagógusok Sztrájkbizottsága által sztrájk esetére javasolt elégséges szolgáltatások körét. Mint ismert, a sztrájkbizottság - mivel több hetes tárgyalássorozat után sem sikerült megállapodnia a kormánnyal - megkezdte április 20-ra az országos pedagógussztrájk előkészítését. A Pedagógusok Szakszervezete, mint a sztrájkbizottság tagja rámutatott: az elégséges szolgáltatások meghatározásánál a sztrájkbizottság az eddigi sztrájkügyekben meghozott fővárosi törvényszéki végzésekből indult ki, vagyis tankerületenként a Klik egy, szükség esetén több intézményt jelöl ki a tanulók felügyeletére. A minisztérium szerint viszont minden iskolában gondoskodni kell a tanulók felügyeletéről. A sztrájkbizottság nem osztja ezt az álláspontot, tekintettel arra, hogy az említett végzésekből kiolvasható: a sztrájk joga nem üresíthető ki úgy, hogy a még elégséges szolgáltatás követelménye címén teljesíteni kell a majdnem teljes szolgáltatást.Orbán-interjú: humor vagy cinizmus?

F. Á.
Publikálás dátuma
2016.04.09. 07:04
A kormányfő a közrádió stúdiójában FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN
Nem tudják, hogy ez hétvégi humor, vagy cinizmus volt - reagált a miniszterelnök reggeli kijelentéseire Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. A szervezet munkatársait mindenesetre meglepte, amit a Kossuth Rádió műsorában Orbán Viktor az offshore botránnyal kapcsolatban mondott.

Ligeti szerint szomorú, ha a kormányfő komolyan gondolja, hogy a politikusi vagyonnyilatkozatok hitelesek, mert azok jelenleg legfeljebb bosszantásra alkalmasak. Nem pedig arra, hogy azokból a valóság kiderüljön, amit a TI rendre szóvá is tesz. Magyarországon annak sincs következménye, ha valaki a bevallásából "kifelejt" egy céget, garázst, telket, esetleg a lakásából néhány szobát. Ez a tegnapi, a jogi igazgató szerint, a vállalások reggele volt, hiszen Orbán közölte, a magyarországi offshore-szálak egyenkénti kivizsgálására kéri a belügyminisztert, a titkosszolgálatokat, valamint az adóhivatalt felügyelő minisztert. A rendőrséget és az ügyészséget pedig a metrószerelvény-beszerzéssel kapcsolatos vizsgálódásra utasította. Utóbbiban állítólag ismeretlen tettes ellen nyomoznak, ez azt jelenti, hogy Budapesten nem tudják, amit Londonban már pontosan ismernek - fogalmazott Ligeti. A jogi igazgató örül, hogy Orbán utasítására az ügyekben nyomozni kezdenek és ígéri, ők is figyelemmel kísérik majd a vizsgálatokat.

Orbán szokásos pénteki interjújában már a kérdést is képtelenségnek nevezte, hogy a magyar kormánytagoknak offshore érdekeltségük lehet, mivel évente vagyonnyilatkozatot kell adniuk, és a vagyon eltitkolása törvénysértés lenne. A bevallások a miniszterelnök szerint hitelesek, azokban pedig jelezni kell a vállalkozásokat, az offshore cégeket is. Ám mert az embereknek látniuk kell, hogy a tőkével rendelkezők betartják-e a jogszabályokat, Orbán minisztereit vizsgálatra kötelezte. Úgy ítélte meg: a jelentős magyar politikai tényezők kívül állnak ezen az ügyön, a magyar szál szerinte leginkább bankárokhoz, szocialista nagytőkésekhez köthető. A reggeli interjú alapján tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elrendelte a magyarországi offshore-szálak azonnali, egyenkénti kivizsgálását a NAV-nál. A hivatal már meg is kezdte a Panama-papírok dokumentumaiban érintett magyar állampolgárok és cégek vizsgálatát, szakértői munkacsoport elemzi a magyar vonatkozású információkat.

Az interjúból kiderült, Orbán a nemzeti szuverenitás elleni nyílt támadásként értékeli az Európai Bizottság kvótajavaslatát, amelynek elfogadását véleménye szerint meg kell akadályozni. Úgy vélte, ha azt elfogadják, akkor nem Magyarországon, hanem Brüsszelben mondják meg, kivel kell együtt élnünk, a jövőben milyen etnikai összetételű lesz az ország. A következő hetekben minél több helyre el kíván jutni Európában, hogy szövetségeseket találjon a tervezet elutasítására.

Az MSZP népszavazási kezdeményezésére úgy reagált: a kormány nem akarja, hogy bárkinek kényszer legyen a hétvégi munkavégzés. Hétfői ülésén a kabinet áttekinti a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény egyéves tapasztalatait, majd azok szélesebb körű megvitatása után dönt a további lépésekről. Közölte: a kormány az elmúlt egy évben egyeztetéseket folytatott arról, hogy a vasárnapi szabadnap elve hogyan terjeszthető ki a kereskedelmen kívül más szektorokra.

Lengyelország csatlakozik
Lengyelország támogatja és csatlakozik Magyarországnak a kötelező menekültbefogadási kvóta ügyében az Európai Bírósághoz benyújtott decemberi keresetéhez - jelentette be Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter pénteken magyar kollégájával, Trócsányi Lászlóval tartott tárgyalásai után.Jön a drónszabályozás

Publikálás dátuma
2016.04.09. 07:04
Illusztráció: Thinkstock
Őszre várható a magyarországi drónhasználat szabályozásának megszületése - állítja a Légügyi Hivatal vezetője. A szabályozáson már több mint egy éve dolgoznak, közben a drónok egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert. Biztonságos használatukat az első hazai drónversenyen, az április elején Velencén megrendezett Magyar Multirotoros Drónbajnokságon igyekezték bemutatni.

Már nem kell sokat várni arra, hogy legálisan is reptethessük a drónokat, az ősz folyamán ugyanis megszülethet a magyarországi szabályozás - derült ki Farkas András, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légügyi Hivatala vezetőjének nyilatkozatából. Farkas is részt vett a Magyar Drón Egyesület által először Velencén megrendezett Magyar Multirotoros Drónbajnokságon, elmondása szerint több szakmai szervezettel is egyeztetve, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal karöltve olyan szabályozáson dolgoznak, ami a lehető legegyszerűbbé teszi a drónok használatát.

Bár a szabályozás hiányára már jó ideje figyelmeztetnek a szakmai szervezetek, megszületésének sürgetésére a drónverseny is jó hatással volt. A távirányítással működő robotrepülőgépekkel való versenyzés egy teljesen új, s az egyik legfiatalabb technikai sport. A velencei pályán 400 méteres köröket kellett megtenniük a gépeknek, a pályát három kapu (ezek alatt kellett átrepülni néhány centiméterrel a föld fölött) és öt zászló (ezeket kerülgetni kellett) nehezítette.

Bársony Péter, a Magyar Drón Egyesület elnöke szerint napról napra nő azok száma, akik érdeklődnek a repülő szerkezetek iránt, a versennyel - amelyet az NKH közreműködésével rendeztek - az volt a céljuk, hogy olyan modellt építsenek fel, amely megteremti a szabálykövető versenyzés platformját, és ne csak "hakniszerűen" szerveződjenek versenyek. "A hatóság szívesen vett részt, hiszen a XXI.század a drónokról szól majd" - nyilatkozta Papp Gyula alezredes a Légügyi Hivatal beszámolója szerint.

"Az érdeklődők megtapasztalhatták, hogy nem veszélytelen játék a reptetés, Velencén a rosszul navigált drónoktól egy háló védte meg a nézőket attól, hogy közéjük csapódjanak. A tudatformálás miatt volt fontos egy ilyen nagy figyelemmel kísért rendezvényen demonstrálni, hogy a biztonsági előírások betartása esetén el lehet kerülni a baleseteke" - mondta Ozoli Zoltán, a Légügyi Hivatal főmérnöke. Mivel Magyarországon még nincs a drónokra vonatkozó külön jogszabály, azok használata csak egyedi engedély alapján lehetséges, amelyet a NKH Légügyi Hivatala ad ki.

Drónokkal szállítják a gyógyszereket
Júliustól drónokkal szállítják a gyógyszereket az afrikai Ruanda nehezen megközelíthető régióiba a Zipline nevű startup vállalkozás jóvoltából. Az ország egyes részein szinte járhatatlan utak vannak, így a robotrepülőgéppel jóval biztonságosabb, hatékonyabb és gyorsabb lehet a gyógyszerek, vérkészítmények és más fontos medikai eszközök szállítása a helyi kórházakba, egészségügyi központokba. A Zipline járművei 10 kilogramm súlyúak, elektromos motorral működnek, s mindegyik másfél kilogrammos terhet szállíthat. A SIM-kártyájukban előre meghatározott útvonalat követik, a szállítmányok átlagosan fél óra alatt célba érhetnek. A csomagokat kis magasságból, ejtőernyővel dobják le, így azok tartalma nem sérülhet. A vállalkozók szerint Ruanda csak a kezdet, robotrepülőgépeik már idén más országokban is megjelenhetnek.