Offshore-botrány - Vihart vert két újságíró kitiltása

Manuel Valls francia miniszterelnök "mély sajnálatát" fejezte ki szombaton amiatt, hogy Algéria megtagadta a beutazási vízumot két olyan francia újságírótól, akik a panamai offshore-botrány algériai vonatkozásaival foglalkoztak, illetve negatívan beszéltek az országról.

A francia miniszterelnök kormányának tíz tagjával szombat este érkezik hivatalos látogatásra Algírba. A két érintett újságíró, a Le Monde című napilap és a Canal+ kereskedelmi televízió munkatársa is elkísérte volna a delegációt, de ezt az algériai hatóságok nem engedélyezték. "Az együttműködés érdekében érkezem Algírba, és szóba fogom hozni a témát a barátság és az őszinteség jegyében" - írta szombaton Manuel Valls a Twitteren. A kormányfő már szerdán személyesen felhívta algériai kollegáját, Abdelmalek Sellalt, hogy kérje az újságírók elleni szankció feloldását, de nem járt sikerrel.

Algéria szerint a francia média "ellenséges kampányt" folytat az ország ellen a panamai dokumentumok publikálásával. A Le Monde április 5-én címlapján vádolta meg Abdelaziz Bouteflika algériai elnököt a botrányban való érintettséggel. A lap később elismerte, hogy az államfő neve nem szerepel a dokumentumokban, csak Abdesselam Bouchouareb ipari miniszteré.

A Canal+ televízió Petit Journal nevű humoros hírműsora a panamai botrány miatt külön nem foglalkozott Algériával, de rendszeresen beszél ironikusan az algériai elnök egészségi állapotáról. A kitiltott újságírók iránti szolidaritás jeleként a francia közszolgálati rádió, valamint a Libération baloldali és a Le Figaro jobboldali napilap péntek este bejelentette, hogy bojkottálják a miniszterelnöki látogatást, nem küldenek tudósítót Algírba és nem számolnak be az eseményről.

A médiabojkott ugyanakkor feltehetően nem akadályozta meg azon kereskedelmi megállapodások aláírását, amelyeket Párizs remél. Ezek közül a legjelentősebb a PSA Peugeot Citroen francia autógyártó Oran városában megnyíló új gyárára vonatkozik.

Szerző

Legyőzik Clintont?

Publikálás dátuma
2016.04.09. 21:29
FOTÓ: Scott Olson/Getty Images
Az előrejelzések mindegyike Bernie Sanders vermonti szenátor győzelmét jósolja az amerikai Demokrata Párt szombaton esedékes wyomingi jelölőgyűlésére.

Az Egyesült Államok nyugati részén lévő Wyoming államban 14 delegátusról döntenek, s nem előválasztást, hanem jelölőgyűléseket tartanak, és csakis a demokraták voksolnak majd. A republikánusok már március közepén megtartották wyomingi megméretésüket, amelyből Ted Cruz texasi szenátor került ki győztesen. A mostani előrejelzések mindegyike Bernie Sanders győzelmét jósolja Hillary Clinton volt külügyminiszterrel szemben. Az elemzők azonban sietnek kiemelni, hogy Wyomingban minden szövetségi államnál kevesebb delegátust választanak, vagyis ha diadalt arat is a vermonti szenátor, ezzel még nem faragja le jelentős mértékben a hátrányát.

A jelölőgyűléseken Sanders mindig is jobban szerepelt Clintonnál. Wyoming amúgy is sok tekintetben hasonló azokhoz a szövetségi államokhoz, ahol eddig nagy arányú győzelmet aratott: a lakosság elsöprő többségében kisvárosokban és farmokon él, és többségében fehér amerikai. Az itteni győzelem Sandersnek azt jelentené, hogy - mivel az utolsó kilenc választásból nyolcat megnyert - nagy önbizalommal vághat neki az április 19-i New York állambeli előválasztásnak, ahol sok delegátus a tét.

Bernie Sanders már a keddi wisconsini előválasztás győzelmi beszédét is Wyomingban mondta el, de az államra lényegében kevéssé figyelnek a politikusok. Részben azért, mert gyéren lakott és kevés delegátust küld a demokraták elnökjelölt-állító országos konvenciójára, részben pedig mert Wyoming masszív republikánus állam: Dick Cheney-nek, George W. Bush alelnökének otthona.

Sanders Hillary Clintonnal szembeni győzelmét segítheti, hogy rendkívüli mértékben gyarapodtak a kampányára érkező pénzadományok. Az elmúlt három hónapban 109 millió dollárt gyűjtött - többségében kisemberek adományaiból -, míg a Clinton-kampányra 75 millió dollár gyűlt össze.

A Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsának nagy küzdelme New York államban várható, április 19-én, amikor összesen 291 delegátusról döntenek előválasztásokon. Mindkét politikus kötődik New Yorkhoz: Clinton ennek az államnak a szenátora volt, Sanders pedig Brooklynban nőtt fel.

Szerző

Folyóba zuhant egy busz - Meghalt legalább 23 ember

Legalább 23 ember meghalt Peruban, mert a buszuk folyóba zuhant az Andok hegységben.

Linio Sanchez, az urcosi rendőrség tisztje elmondta: 32 sérültje is van a balesetnek. A busz a fővárostól mintegy ezer kilométerre, Cuzco tartományban zuhant bele a Mapacho nevű folyóba.

Peruban sok balesetet okoz, hogy gyakran sem a járművek állapotát, sem a sofőröket nem ellenőrzik a hatóságok, és sok a veszélyes, hegyi útszakasz.

A harmincmillió lakosú dél-amerikai országban 2013-ban csaknem 3600-an, 2012-ben pedig négyezernél is többen haltak meg az utakon - írja az MTI alapján az Origo.

Szerző