Előfizetés

Elkaszálnák a népszavazást? Eldőlhet, marad-e vasárnapi boltzár

Publikálás dátuma
2016.04.10. 11:01
Marad a vasárnapi zárva tartás? FOTÓ: Népszava
Miután Erdősi Lászlóné kérdését elutasította, majd Nyakó István szocialista politikusét hitelesítette a Kúria szerdán, az MSZP a hét második felében már gőzerővel gyűjthette az aláírásokat, amik a vasárnapi zárva tartásról, a földügyekről és a bérplafonról szóló népszavazáshoz szükségesek. Az ellenzéki párt attól tart, hogy a Fidesz valamilyen módon megkísérli megakadályozni a népszavazást, és a félelmük valószínűleg jogos, hiszen a jövő héten az Országgyűlésben is előkerül a népszavazás kérdése. A képviselők szerdán kezdik tárgyalni az igazságügyi miniszter népszavazási törvény módosításáról szóló javaslatát, amellyel Litresits András ügyvéd szerint a magánszemélyek számára ellehetetlenítenék a népszavazási kezdeményezés elindítását.

Mint a Kúria szerdán kimondta: jogsértő módon segítették a kopaszok Erdősi Lászlónét február 23-án az NVI épületében, így a vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdése nem hitelesíthető. A bíróság második döntésében hitelesítette a szocialista Nyakó István által benyújtott népszavazási kérdést, vagyis az MSZP-sek kezdhették meg az aláírásgyűjtést a vasárnapi boltbezárásról, nincs szükség újabb kérdés leadására.

Ez meg is történt, az MSZP gőzerővel kampányol országszerte a vasárnapi boltzárról szóló népszavazás megtartásáért. Az ellenzéki párt Tóbiással pénteken Veszprémben, szombaton pedig Nógrád megyében járt, ahol a háromigenes népszavazás fontosságát hirdették - utalva Nyakó István vasárnapi zárva tartással, Gőgös Zoltán MSZP-elnökhelyettes földügyekkel, és Kész Zoltán független országgyűlési képviselő állami bérplafonnal kapcsolatos népszavazási kérdésére, a három témában ugyanis közösen gyűjtik össze a kérdésenként szükséges 200 ezer aláírást.

A három kérdés "csepp a tengerben"

Tóbiás József szombati sajtótájékoztatóján a problémák sorában "cseppben a tengernek" nevezte a népszavazás három kérdését, a vasárnapi boltzár feloldását, a földügyet és a bérplafont. Elmondta, a nyugat-nógrádiak ezeregy kérdést vetettek még fel, amiről szívesen beszélnének a hatalommal, de a hatalom szerinte nem hajlandó, nem mer szembenézni ezekkel, köztük az egészségügy, az oktatás, a megélhetés gondjaival.  Ezekkel kell nekünk szembesítenünk a kormányzatot, és kiharcolni azt a jogot a választópolgárnak, hogy a hatalom velük nézzen szembe egy népszavazás keretében - tette hozzá a szocialista pártelnök.

Az MSZP aláírásgyűjtő akciója Balassagyarmaton. MTI Fotó: Komka Péter

Az MSZP aláírásgyűjtő akciója Balassagyarmaton. MTI Fotó: Komka Péter

Nem kérdezték meg, mit akarunk

Az MSZP elnöke szerint az elmúlt öt évben a hatalom korlátozta az embereket abban, hogy a saját ügyeiket érintő kérdésekben véleményt mondjanak. Nem kérdezték meg az embereket akkor, amikor úgy döntöttek, hogy elveszik az állami tulajdonban lévő földeket, arról sem kérdezték meg őket, hogy rendben van-e az, hogy míg a magyar átlagjövedelem nem éri el az európai átlagot, addig milliós fizetéseket adnak saját maguknak, és arról sem, hogy egyetértenek-e a vasárnapi zárva tartással - fogalmazott. Tóbiás József szavai szerint a kormány keresi a jogi lépéseket, hogy megakadályozza a népszavazást, de a választók szeretnék elmondani, hogy mit gondolnak ezekről a kérdésekről.

Kezdődik a Fidesz visszavonulása?

Nyakó István azt mondta, hogy a vasárnapi zárva tartás három szabadságról szól. Egyrészt a vásárlók szabadságáról, akik szabadon dönthetnek arról, hogy szeretnének-e vásárolni vasárnap. Ezen kívül a bolti eladók szabadságáról, akik eldönthetnék, hogy otthon maradnának-e vagy esetleg dupla bérért vagy egy szabadnapért dolgoznának vasárnap is. Harmadrészt a vállalkozók szabadságáról szól a választás, akik szintén dönthetnének arról, hogy bezárják-e boltot vagy nem. A politikus szerint megkezdődött a Fidesz visszavonulása, hiszen a miniszterelnök bejelentette, hogy konzultálni fognak a kérdésben az érdekvédőkkel.

Nyitva tartásra szavazna a többség
A közvélemény-kutatások szerint a lakosság 60-70 százaléka van a nyitva tartás mellett, s még a Fidesz-szavazók jelentős hányada is a boltok újranyitására voksolna. A felmerült, lehetséges forgatókönyvek között a legvalószínűbb, hogy a Fidesz-KDNP végül visszavonja a vasárnapi törvényt, és lehetővé teszi a boltok vasárnapi nyitva tartását, vagy akár, hogy esetleg úgy módosítja a jogszabályt, hogy értelmetlenné tegye a szocialisták kérdését. A másik verzió szerint, ha a most benyújtott népszavazási törvénymódosítást elfogadják, akkor megszűnik a párhuzamossági moratórium - egészen a 200 ezer hiteles aláírás összegyűjtéséig. Tehát az új szabályok értelmében akárki benyújthat új kérdést a vasárnapi boltbezárásról, és akkor indul a verseny, ki gyűjti össze gyorsabban az aláírásokat.

A Ház is foglalkozik a népszavazással

Miközben az MSZP bőszen gyűjti a szavazatokat a három népszavazáshoz, az Országgyűlés a népszavazási törvény módosításával foglalkozik a jövő héten. Az igazságügyi miniszter javaslata szerdán kerül terítékre, amelynek alapját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) és a Nemzeti Választási Iroda javaslatai képezik. Az indítvány a párhuzamos aláírásgyűjtés lehetővé tételével megszüntetné a korai versengést a népszavazás kezdeményezésekor, ugyanis lehetővé tenné a párhuzamos aláírásgyűjtést az azonos témájú kérdésekben.

Litresits András ügyvéd a Klubrádióban - magánvéleményét közölve - arról beszélt, az igazságügyi miniszter által múlt pénteken beadott törvénymódosító javaslat szerint csak az NVI által kiadott íveken lehetne gyűjteni a népszavazást támogató aláírásokat, ezek elvesztéséért pedig komoly pénzbüntetéssel lehetne sújtani - ezer forinttal minden ívet. Ahhoz, hogy 200 ezer érvényes aláírás legyen, általában 250 ezer aláírást szoktak összegyűjteni, s miután egy íven 9 szignó fér el, a gyűjtőknek 28 ezer ilyen ívet kell felvennie az NVI-től, s ha ezeket elveszti, 28 millió forintos bírságra számíthat. Ezzel pedig a magánszemélyek számára szinte lehetetlenné válna egy népszavazási kezdeményezés elindítása.

A Kúria döntése

Korábban írtuk: a Kúria a döntés után közölte: figyelembe vette, hogy az időbélyegzőnél Erdősi Lászlóné nem személyesen járt el, hogy a népszavazási kezdeményezés aláírással is igazolt átadásakor Erdősiné másodikként nyújtotta be a kérdést, figyelembe vette továbbá a február 23-án az NVI előterében történt eseményeket. A Kúria szerint a meglévő bizonyítékok alapján is kétséget kizáróan megállapítható, hogy Erdősiné "időbélyegző szerinti elsőbbségét az NVI előterében tartózkodó csoport jogellenes magatartása biztosította, függetlenül attól, hogy Erdősiné ebben a jogellenes magatartásban bármilyen módon közreműködött-e vagy sem". Ellenben a szocialisták kérdése a Kúria szerint a választópolgári és a jogalkotói egyértelműség követelményének megfelel, nem ütközik az alaptörvényben meghatározott tiltott tárgykörök egyikébe se.

Az MSZP-sek már két napja ügyeletet tartottak a Nemzeti Választási Irodánál. Nyakó István ugyanis tájékoztatást kapott arról, hogy szerdán ítéletet hirdet a Kúria, így a szocialisták arra készültek, hogy akár újra indulhat a harc az időbélyegzőnél. Nem szerették volna, hogy ugyanaz megismétlődjön, mint február 23-án, amikor Erdősiné és segítője a kopaszok gyűrűjében meg tudta előzni négy másodperccel Nyakót. Egyébként a választási iroda közben keddre átalakította a népszavazási kérelem benyújtásának feltételeit; a hírhedté vált blokkoló órát a választási iroda belső udvarára vitték ki, és fekete-sárga ragasztószalaggal vették körbe.

A választási irodánál egy szürreális „oltárt” emeltek a bélyegzőnek, ott várta a Kúria döntését Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

A választási irodánál egy szürreális „oltárt” emeltek a bélyegzőnek, ott várta a Kúria döntését Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Emlékezetes: a Kúria döntésére azért volt szükség, mert az MSZP-sek megtámadták a NVB február végi döntését. Az NVB - saját elnökének jogi álláspontját leszavazva - ugyanis Erdösiné kérdését hitelesítette, Nyakóét elutasította, holott a jogsértés egyértelmű volt, ahogyan az is, hogy ezzel nem csupán az NVI vallott kudarcot feladata ellátásában - a választáshoz való jog érvényesülésének biztosítása -, de a voksolások tisztaságáért felelős NVB is. Mindezek miatt hetek óta egyre többen követelik a választási szervek vezetőinek távozását -, amit egyébként a szerdai kúriai döntés is indokolna. Ráadásul a kopaszok balhéja miatt több feljelentés is érkezett, a BRFK nyomoz az ügyben. 

676 millió a tét - Kihúzták a hatos lottót

Publikálás dátuma
2016.04.09. 22:10
FOTÓ: Thinkstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 14. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok

A tizennegyedik játékhéten, a Duna Tv SzerencseSzombat című műsorában kihúzott számok emelkedő sorrendben a következők:

5, 22, 25, 67, 87Joker: 628537

Nyeremények:
 
5 találatos szelvény nem volt. 
4 találatos szelvény 55 darab, nyereményük egyenként 1 048 870 forint;
3 találatos szelvény 4051 darab, nyereményük egyenként 15 080 forint;
2 találatos szelvény 100 024 darab, nyereményük egyenként 1185 forint. 

Az öttalálatos szelvény 676 milliót ért volna, de mivel ezen a héten sem húzták ki, így a jövő héten 777 millió forint lesz a főnyeremény.

Ilyet még nem látott! Ezért nem lesz áram a 81-es mentén - Fotó!

Publikálás dátuma
2016.04.09. 21:39
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Túlméretes és túlsúlyos szállítmányú kamionok fognak végighaladni a gönyűi kikötőből Pétfürdőre 4 napon keresztül éjszakánként. A konvoj  a péti Nitrogénművek új üzeméhez szállít berendezéseket.

Egyedülálló hosszúságú, hat túlsúlyos és túlméretes szállítmányú kamionból és kísérő autókból álló, nagyjából 200 méter hosszú, 7 méter széles és 7 méter magas konvoj fog haladni négy napon át - április 10-től 14-ig, éjszakánként - rendőri felvezetéssel a gönyűi kikötőből Pétfürdőre a 81-es úton.  A péti Nitrogénművek új üzeméhez szállítanak berendezéseket, egyebek mellett abszorpciós tornyokat, hűtőkondenzátort és előmelegítőt. A konvoj útjába eső településeken órákig nem lesz áram.