Előfizetés

Aktivisták tüntetnek a Kossuth téren

Publikálás dátuma
2016.04.10. 20:52
Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava
Hétfőn tárgyal, kedden pedig dönt a parlament Szél Bernadett törvénymódosító javaslatáról, hogy a szabálysértési törvényből kerüljön ki az életvitelszerű közterületen tartózkodás büntetése.

 A Város Mindenkié (AVM) csoport adatai szerint a 2013-as szigorítás óta több mint 500 szabálysértési eljárás indult hajléktalan emberek ellen csak azért, mert nincs otthonuk. A Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője a civil szervezet kérésére karolta fel a fedél nélkül élők ügyét, de a honvédelmi és rendészeti bizottság kormánypárti többsége kétszer is elutasította a változtatást. Végül az LMP parlamenti döntést kért, a hajléktalan szervezet aktivistái pedig a hétfői tárgyalás és a keddi döntés előtt is utcai akciókkal és levelekkel próbálják meggyőzni a képviselőket, kedd este pedig tüntetést szerveznek a Kossuth térre.

Terítéken a népszavazási törvény

Publikálás dátuma
2016.04.10. 20:25

Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés. A parlament ülése hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az interpellációk és az azonnali kérdések hangozhatnak el. 

Az első ülésnap ezt követően a kedden elfogadni tervezett javaslatok bizottsági jelentéseinek vitájával ér véget az esti órákban. A képviselők szerdán kezdhetik tárgyalni az igazságügyi miniszter népszavazási törvénymódosításáról szóló javaslatát, amely egyebek mellett lehetővé tenni a párhuzamos aláírásgyűjtést az azonos témájú kérdésekben. A kormány módosítócsomagja csupán arról rendelkezik, hogy bizonyos jogtechnikai részletek egyszerűsödjenek a hatályos törvényben, így megelőzhetővé válnak az olyan bűncselekmények, amelyeknek februárban a Nemzeti Választási Iroda épületében lehetett szemtanúja a közvélemény, ugyanakkor a referendum jogintézményét érintő, évek óta többször kifogásolt alkotmányossági és egyéb aggályok orvoslására a Fidesz nem hajlandó.

A Ház egyébként a héten több más témában is vitát kezd, így napirendre kerülnek a kabinet legújabb, az úgynevezett bürokráciacsökkentő-programot érintő javaslatai is. Az Országgyűlés kéthetes ülése jövő hétfőn, a tavaly kialakított munkarendnek megfelelően kérdésekkel és azonnali kérdésekkel ér véget.

Mészáros Lőrinc veje bölcsész vállalkozó

Publikálás dátuma
2016.04.10. 19:41
FOTÓ: Népszava
A Magyar Építő Zrt. ifjú főnökének nevét eddig csak Mészáros Lőrincével együtt írták le a sajtóban, ám ő most a tetteivel bizonyított – írta a Magyar Narancs.

 A 29 éves Pálffy Balázs a Pázmányra járt bölcsészkarra, vagyis szakmai előélete ezen a területen egyáltalán nincs, de legalább a Facebook-oldalán szinte kivétel nélkül Orbán Viktor szerepléseiről szóló videók, illetve a Fidesz bicskei szervezetét éltető megosztások találhatók.

Mészáros veje a Magyar Építők című szakmai portálnak adott interjúban azt mondta, úgy érzi, immár be is bizonyította rátermettségét. „Nagyon örülök, hogy végre beszélhetek erről, és annak is, hogy az interjú elején van erre lehetőségem – mondja, miután Mészáros Lőrinc neve előkerül. – Szeretném tisztázni, hogy én ebben a cégben az igazgatóság elnökeként szerepelek, és a vállalat szempontjából nem a magánéletem, hanem az elvégzett munkám a fontos. Hangsúlyozom, hogy szeretném távol tartani egymástól a magánéletemet és a cég mindennapjait, nem akarom, hogy a kettőt összemossák. Szerintem senki másnak sem esne jól, ha az üzleti életét és a szeretteihez fűzött viszonyát összekevernék.” - mondta Pálffy a lapnak. 

Az interjúból az is kiderült, hogy mióta ő van a cég élén, az prosperál, nem úgy mint korábban.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja!