Vasárnapi zár - A kormány megpuccsolja az MSZP népszavazását

Publikálás dátuma
2016.04.11. 12:32
Vasárnap lekerülhet az ajtóról? - Illusztráció/Thinkstock
Éppen egy éve tiltják a 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek, hogy vasárnap kinyissanak. Az emberek azóta nem tudják "megemészteni" a fejük fölött önkényesen hozott döntést, ám hiába utálja kétharmaduk a boltzárat, a hatalom folyamatoson keresztbe tesz az ilyen irányú népszavazási kezdeményezéseknek. A kiskereskedelmi forgalom - igaz, hogy kevesebb szereplővel és dolgozóval - ennek ellenére növekedni tudott - írja lapunk. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a kormányülés szünetében tartott rendkívüli tájékoztatót. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter számokkal alátámasztva elmondta, hogy a vasárnapi zárlat bevezetése tökéletes lépés volt, ám ennek ellenére a mai kormányülésen új döntés született. 
Vasárnap lekerülhet az ajtóról?  

Vasárnap lekerülhet az ajtóról?  

Azok az eredeti célkitűzések, amelyekkel a kormány nekivágott a változtatásnak - vette át a Varga Mihály által elmondott adatok sorolása után a szót ismét Rogán Antal - tökéletesen hozták a várt eredményeket, és a riogatások sem valósultak meg, a kiskereskedelmi mutatók látványos javulása mellett egyetlen dolgozót sem kellett emiatt elbocsátani.  

Ám meghallották, sőt figyelembe vették a nép hangját és a családok érdekeit, ezért a kormány azt javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást - jelentette be Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. A bejelentés szerint a javaslat már holnap szavazásra kerülhet, sőt a hétvégén már hatályba is léphet. 

MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi

A miniszter szerint a kormány egyébként is készült arra, hogy egy év után értékelje a helyzetet. Ezt megtették, és a számos pozitívum ellenére belátták:  az intézkedés hasznosságáról nem tudták meggyőzni az embereket.

A törvényi szabályozás visszavonása azt jelenti, hogy a 2015. március 14-i állapot állhat helyre mind a munkavégzésre, mind a pótlékok szabályozására vonatkozóan.

Reakciók: 

Nyakó István az Origo kérdésére az elsők között reagált, és így fogalmazott: Szentül meg voltam győződve arról, hogy fülüket-farkukat behúzva vissza fognak vonulni. Azt is közölte, hogy a parlamentben természetesen támogatják majd a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló fideszes indítványt. A szocialista politikus kiemelte: az internetadót leszámítva ez az első ügy a Fidesz hat évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta, amelyben meghátrálásra tudták kényszeríteni a kormánypártot. A Fidesznek szerinte ettől függetlenül arra válaszolni kell, hogy ki szervezte a kopaszokat a Nemzeti Választási Iroda előtt. A többi, ellenzék által kezdeményezett népszavazást nem állítják le: a földtörvény és a bérplafon ügyében eddig 50-70 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) megérti a kormány szempontjait és elfogadja a kabinet döntését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról - mondta a KDNP frakcióvezetője.Harrach Péter a döntésre reagálva kiemelte: továbbra is fenntartják eredeti álláspontjukat, miszerint a szabad vasárnap a munkavállalók szempontjából külön értéket képvisel. A kereszténydemokrata politikus azt mondta, hogy a döntés a KDNP szempontjából azért nem kudarc, mert az ötlet ugyan a párté volt, de a megvalósítás módja nem. A KDNP egy elfogadóbb változatot szeretett volna, de végül nem emellett döntött a kormányoldali többség - emlékeztetett.

Később Semjén Zsolt, a KDNP pártelnöke úgy reagált a boltzár visszavonására, hogy ők tartózkodni fognak az erről szóló  parlamenti szavazáson. Mint mondta, nem adják fel a harcot, társadalmi kampányt indítanak, amelynek célja, hogy megszerezzék a társadalmi többséget a szabad vasárnap mellett. Tény, hogy nem tudták meggyőzni a társadalmat a vasárnapi munkavégzés tilalmáról, holott meggyőződése, hogy igazuk van - közölte a pártelnök, aki szerint ugyanakkor tudomásul kell venni az emberek véleményét. Semjén Zsolt azt mondta: a Fidesz elnökségi ülésén és a hétfői kormányülésen is "markáns vélemények" fogalmazódtak meg a kérdésben; a Fideszen belül is "színes volt a véleményskála".

A Fidesz-frakció támogatja a kormány kezdeményezését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonására - ismertette a kormánypárti képviselőcsoport álláspontját annak vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Kósa Lajos beszámolt arról is, hogy a Ház kedden kivételes eljárásban szavazhat az előterjesztésről, amely akkor alkalmazható már a következő vasárnap, ha még a héten megjelenik a közlönyben.

Tóbiás: győztek az emberek, kapitulált a kormány. Az MSZP elnök-frakcióvezetője  úgy fogalmazott: másfél év kitartó küzdelem kellett hozzá, de hittek abban, hogy nem lehet az emberek feje felett döntéseket hozni a hétköznapjaikat meghatározó kérdésekben. Hozzátette: minden mérés azt igazolta, hogy a társadalom többsége elutasítja a vasárnapi boltzárat, de a kormány másfél évig nem tett semmit, majd most három nap alatt, "kapkodva, elvi álláspontját feladva kapitulált", de nem a társadalmi akarat miatt, hanem kizárólag a hatalma megtartásáért. Tóbiás József úgy vélte: ezért nem állhatnak meg, "itt nem ért véget a történet", valódi népszavazást akarnak, mert hisznek abban, hogy a társadalmi akarattal együttműködve leváltható a Fidesz, az embereknek pedig joguk van az egészségügyről, az oktatásról, a földekről, a bérplafonról, fizetésről és a sorsukat meghatározó számos kérdésről véleményt mondani.  Az MSZP elnöke vizsgálatot és a felelősség megállapítását sürgette a Nemzeti Választási Irodánál történtekkel kapcsolatban, mert mint mondta, több mint hat hete nem tudják, kik akadályozták meg Nyakó István szocialista politikust a népszavazási kezdeményezése leadásában.

A DK szerint akkor már gyorsan szavazzon a parlament. Gréczy Zsolt szóvivő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Orbán-kormány vereséget szenvedett a vasárnapi boltzár ügyében és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter bejelentése a vereség beismerése. Az ellenzéki politikus úgy értékelte, a miniszter indokai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, mert a számok is azt igazolják, hogy nem volt helyes bevezetni a boltzárat. Több ezren veszítették el az állásukat, több milliárd adóbevétel esett ki azért, mert a határok mentén lakók külföldre jártak vásárolni - jelentette ki. A DK saját személyes győzelmének is tekinti a tiltás feloldását, mert ők nyújtották be az ügyben az első népszavazási kezdeményezést - tette hozzá Gréczy Zsolt. A Demokratikus Koalíció (DK) azt szorgalmazza, hogy az Országgyűlés a lehető leghamarabb szavazzon a vasárnapi boltzár feloldásáról és az azt követő héten már nyithassanak ki a boltok.

Együtt: a kormány "berezelt." Szabó Szabolcs független képviselő azt mondta, ha a Fidesz visszavonja azokat a törvényeket, amelyek az embereknek nem tetszenek, akkor a stadionok és a felcsúti kisvasút építését is le kellene állítani, helyettük pedig inkább az egészségügybe és a közoktatásba kellene több pénzt kellene tenni. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani javaslat eltörölné a plusz ötven százalékos vasárnapi bérpótlékot.

PM: meg kell tartani a vasárnapi pótlékot! A Párbeszéd Magyarországért üdvözli a Kúria szerdai döntését és támogatja a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezést, de csak abban az esetben, ha ez nem jár együtt a kereskedelmi dolgozók vasárnapi pótlékának csökkenésével - közölte a párt szóvivője. Tordai Bence hangsúlyozta, hogy a hatályos jogszabály kifejezetten a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényre hivatkozik, amikor meghatározza a kereskedelmi dolgozóknak jelenleg járó 100 százalékos vasárnapi pótlékot. A PM mindenképpen el akarja kerülni, hogy a vasárnapi zárva tartás eltörlése a kereskedelmi dolgozók pótlékának csökkenését is jelentse - emelte ki.

LMP: Sallai R. Benedek, az párt képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy a vasárnapi boltzár mellett más szimbolikus ügyekben is hallja meg az társadalom véleményét. Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott: miközben a kabinet "azzal tetszeleg a kamerák előtt", hogy figyelembe veszi a társadalom véleményét, a társadalmat gyakorlatilag "kísérleti egérként kezeli", amelyen azt teszteli, hogy milyen reakciókat váltanak ki az intézkedései. Sallai R. Benedek szerint a boltbezárásnak nem volt meg a gazdasági háttere, most pedig az a kérdés, hogy a rendelkezéssel okozott károkat helyre lehet-e állítani, ugyanis csökkent a kicsi, ötven négyzetméter körüli alapterületű üzletek száma. A képviselő ellenszenvesnek nevezte, hogy Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter - aki bejelentette, hogy a kabinet a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozás visszavonását javasolja a parlamentnek - az ügyben szerinte elkezdte "a nőket szapulni".

Szerző
Frissítve: 2016.04.11. 17:37

"Balog Zoltán téved" - Nincs megállapodás a tanárok követeléseiről

Nincs megállapodás a 20 pontban. Megállapodás akkor van, ha mind a két fél az elfogadott szöveget aláírja. Ettől még elég messze vagyunk - nyilatkozta a Klubrádió, Reggeli gyors című műsorában Galló Istvánné.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy Balog Zoltán ott sem volt a legutóbbi tárgyalásokon, a minisztert rosszul tájékoztatták.

Az emberi erőforrások minisztere hétvégén úgy nyilatkozott, hogy a sztrájkbizottság által megfogalmazott 25 pontból 20 esetében már sikerült megállapodni. Ezt Gallóné most cáfolta. A sztrájk meghirdetésének alapját jelentő négy pont a munkavállalók, szociális és gazdasági érdekeit érintik - hangsúlyozta az érdekképviseletei vezető, aki a műsorban azt is elmondta, hogy a mai tárgyaláson elsősorban az elégséges szolgáltatásról lesz szó, illetve tovább folyik a tárgyalás a fent említett  négy pontos követeséről is. Amennyiben  nem sikerül megállapodni, akkor holnap reggel bírósághoz fordulnak. 

Lásd még: Balog csúsztatott az ATV-ben - Lesz tanársztrájk

Szerző

Életműdíjat kapott Rosenstein Tibor

Publikálás dátuma
2016.04.11. 07:19

Az előző évekhez hasonlóan az idén is átadták a Best of Budapest & Hungary kiadó díjait. A díjátadó gála ezúttal a Kempinskiben volt. Ezúttal is a hazai gasztronómia, vendéglátás és turizmus legjobbjai kaptak elismerést. A kiadó az idén tíz kiemelt díjjal is jutalmazta a szolgáltatókat.

A jelöltekre több, mint 10 ezren szavaztak, online formában bárki leadhatta voksát a legjobbnak vélt jelöltekre. Az idén 47 különböző kategóriában 285 szolgáltatót díjaztak a tavalyi teljesítményükért. Két új kategória is megjelent, a stúdió- és lakáséttermek, valamint a találkozóhelyek kategóriája.

Életmű díjat kapott Rosenstein Tibor. Ahogy Freed Péter, a kiadó alapítója kiemelte, a séf már 20 éve van jelen a szakmában, de még mindig nagy lelkesedéssel törekszik a megújulásra.

Az év séfje lett Bíró Norbert, a Baraka étterem séfje. A Cake Shop-lánc cukrásza, Sallay Fanni érdemelte ki a Best of Budapest & Hungary Év cukrásza díját. A fiatal, háromgyerekes anyuka nem kevesebb, mint három cukrászdát tudhat maga mögött, emellett előadásokat tart, és egy szakácskönyve is megjelent.

Az év gaszto-vállalkozójának Gianni Annonit, a Pomo D’oro egyik tulajdonosát választották, mert sikerült kialakítania egy úgynevezett „dolce vita” életérzést Budapesten, miután létrehoztak öt különböző olasz helységet az Arany János utcában.

Az év budapesti éttermesének járó elismerést Héder Irma vehette át. A Sushi Sei tulajdonosa még vendégként szerette meg a japán étkezést. A pannonhalmi Viator étteremről az utóbbi időben már többször is lehetett hallani. A Pannonhalmi Főapátság tőszomszédságában található étterem vezetője, Takács Gábor kapta meg Az év vidéki éttermese kitüntetést.

Engelbrecht Kinga 2010 óta áll a New York Palace hotel élén. Most ő lett  Az év budapesti szállodása. Az év vidéki szállodásait is megválasztották, méghozzá Döbrentei Ildikó és Csaba személyében, akik a Káli Art Innt vezetik sikerrel a Balaton-felvidéken. Tavaly megjelent új kategória, Az év gasztro-bloggere az idén Mautner Zsófia lett, akit a hazai gasztroblog-kultúra megteremtőjeként is emlegetnek a szerkesztők. Kovács Nimródot választották 2015 gasztro-borászának. Őt már több, mint húsz amerikai államban ismerik minőségi borairól.

A különdíjasok mellett négy szakember kapott kiemelt elismerést. Ari Yom-Tov, a belvárosi Gozsdu-udvar fejlesztéséért, valamint az óbudai Buda & Entertainment & Gastro komplexum életre hívásáért, Széll Tamás, Hamvas Zsolt és Ganczer Gábor pedig a Bocuse d’Dor magyar és európai döntői kapcsán végzett munkájukért.

Szerző