Előfizetés

Jelentősen drágult a szegények eledele, a krumpli

Publikálás dátuma
2016.04.12. 11:58
Illusztráció/Thinkstock
Többször hallottuk emlegetni olyanoktól, akinél gyakran már a hónap közepén gondot okoz a család élelmezése, hogy csak krumpli meg kenyér legyen elég. A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint februárban 2,8 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához képest, a növényi termékek ára 7,3 százalékkal nőtt, az élő állatok és állati termékeké 5,0 százalékkal csökkent. 

Az előző hónapban 4,8 százalékos volt a mezőgazdasági termelői árak átlagos emelkedése, a növényi termékek januárban 10,5, az élő állatok és állati termékek 4,7 százalékkal drágultak. A növényi termékek ára tavaly augusztus óta emelkedik éves összevetésben, de november óta egyre lassabb ütemben, az élő állatok és állati termékek árának csökkenése tizenötödik hónapja tart.

A gabonafélék ára 2,3 százalékkal emelkedett februárban a januári 4,9 százalék után. A burgonya áremelkedése viszont felgyorsult a januári 54,2-ről 58,4 százalékosra. A gyümölcsfélék termelői ára 26,0, az olajos magvaké 9,2 százalékkal emelkedett.

Az élő állatok termelői ára 3,7, az állati termékeké 7,8 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly februárinál. A vágósertések felvásárlási ára 6,9, a marháé 2,2, a baromfié 3,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva. A tej ára továbbra is 12,9 százalékkal alacsonyabb a tavaly februárinál, a tojás 4,1 százalékkal volt olcsóbb és a méz is 5,6 százalékkal kevesebbet ért.

A KSH korábbi jelentése szerint az élelmiszerek fogyasztói ára februárban 1,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 20,5, a cukoré 17,5, az étolajé 13,8 százalékkal nőtt. A sertéshús ára - az áfa-csökkentés hatásával együtt - 17,5, a tejé 9,1, a sajté 6,4 százalékkal csökkent.

Nicholas Gage-el találkozott Orbán Viktor

Izgalmas hírről informálta a  kormany.hu-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. A hír szerint Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban fogadta Nicholas Gage görög-amerikai író-újságírót.

A közlemény arról is informál, hogy Nicholas Gage leghíresebb műve, az Eleni nemrég jelent meg magyar nyelven; ez a regény Eleni Gacojannisz tragédiáját örökíti meg fia tollából, aki hosszú éveken át rakta össze testvérei és saját menekülésének igaz történetét a görög polgárháború idejéből. Az albán határ közelében fekvő Lia nevű faluban a szerző édesanyját 1948-ban a partizánok kivégezték, mert gyermekeit a vasfüggöny mögötti táborok helyett az apjukhoz, Amerikába akarta menekíteni. A könyv hivatalos bemutatóját holnap tartják Budapesten.

A találkozóról készült fotót itt megnézheti. 

Vasárnapi zár - Kósa gőzerővel tolná az ellenzékre a kudarcot

Publikálás dátuma
2016.04.12. 11:00
Kósa hétfőn sajtótájékoztatón is elmondta a magáét - MTI Fotó: Illyés Tibor
Kósa Lajosnak sok dolga akadt a vasárnapi zár új fejleményei miatt, a tegnap a parlamentben elmondott tirádái - a baloldal a multik szekerét tolja, a baloldal csak a politikai tőkekovácsolás miatt teszi, amit tesz, stb. stb.- után ma reggel az állami tévében ismételte meg gyakorlatilag ugyanazt. Igaz, közben eszébe jutott (?) egy hatásosnak vélt hasonlat.  

Ez olyan, mintha a KDNP azt ünnepelné, hogy sikerült a Bibliából kihúzni a szeretet szót.

Ezt mondta a Fidesz frakcióvezetője a hajdan köz tévéjeként szolgáló M1 csatorna reggeli műsorában, és ezt természetesen nem a kormány tegnapi hirtelen pálfordulására értette, amivel a hírek szerint a kabinet még a fent említett társakat, a KDNP képviselőit is meglepte.  

De nézzük, mit is mondott még Kósa Lajos:

 - A szocialisták a multinacionális kereskedelmi láncok érdekeit szolgálják ki. Csak gratulálni tudok nekik.

Ami pedig a Fideszt illeti:

A jogszabály visszavonását nem tartják vereségnek, bár az kudarc, hogy nem tudták meggyőzni az embereket egy olyan intézkedés helyességéről, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket. 

Majd megismételte, amit a tegnapi bejelentés során már megtett Rogán Antal és Varga Mihály is: hosszasan sorolta a vasárnapi boltzár amúgy fantasztikus eredményeit.

Kósa Lajos ezek után elment az állami média egy másik csatornájához, és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában is beszélt a döntésről, egy remek Kósa-féle bonmot-val megfejelve a fentieket: Nem bolsevikok vagyunk, hogy erővel csináljunk jót.

Hát így.