A tanársztrájkot is megpuccsolnák - Rétvári a köztévében

Publikálás dátuma
2016.04.13 11:27
Ó jaj, az a szigorú tekintet - Népszava fotó/Vajda József
Ahogy tegnapi a vasárnapi zár kapcsán Kósa Lajosnak, úgy ma Rétvári Bencének jutott a megtiszteltető feladat, hogy végigjárva az állami médiát, most a tanárok készülő sztrájkja kapcsán kialakított kormányzati propagandát álláspontot terjessze, persze a tájékoztatás öltözetébe bujtatva. Az Emmi államtitkára ennek során közölte: a sztrájkra készülő minden iskolában meg kellene oldani a gyerekfelügyeletet. Ezzel persze az az apró probléma akadna, hogy így a sztrájk érzékelhetetlenné válna. 

Rétvári Bence reggel kezdett az "M1 aktuális csatornának" nevezett állami tévén, ahol a következőkről "tájékoztatott:"

- A köznevelési kerekasztal munkájával párhuzamosan a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) 25 pontos követeléséről is tárgyaltak, de az érdekképviselet bejelentette a sztrájkot, innentől pedig az elégséges szolgáltatásról folyik a vita.

- Szerinte sztrájkolni mindenkinek van joga, de senkinek nincs joga a gyerekek életét ellehetetleníteni, ezért kell a felügyeletet és étkeztetést minden iskolában megoldani.

- A pedagógusok béremelése miatt 238 milliárd forint plusz jutott az ágazatnak, emellett uniós forrásokból több mint százmilliárdot fordították beruházásokra, így összességében a bruttó hazai termék (GDP) bruttó 6,14 százalékát fordítják oktatásra. Megjegyezte azt is, hogy a legfejlettebb államokat tömörítő OECD legalább 6 százalékot tart szükségesnek.

( Ha már az államtitkár úr szóba hozta az OECD-t, érdemes kicsit tanulmányozni ezt a cikket is )

Rétvári Bence ezután a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában folytatta, ahol a tanerők sztrájkbizottságának azon követelésre reagálva, hogy a pedagógus munkakörben alkalmazottak kötelező óraszámát heti 22 órában határozzák meg, elmondta: a kormányzat álláspontja szerint nem indokolt változtatás, ezt "nemzetközi példákkal" támasztotta alá. Sőt, kissé már keményebb hangot ütve, az államtitkár azt is hozzátette: 

- Ez a követelés egy burkolt fizetésemelést is rejthet magában, hiszen, ha csökken az óraszám, de a tanárok ugyanannyi órát tartanak, akkor a már eddig megtartott órakért túlórapénz jár. 

Ohó! Ha már itt is megemlítettük a rebellis tanerők valódi motivációját, a feneketlen pénzéhséget, üssük még egy kicsit a vasat, ezért Rétvári Bence így folytatta: 

- A kormány tartja magát a pedagógusokkal kötött korábbi megállapodáshoz és idén szeptemberben 3,5 százalékos béremelés lesz. A béremelés jövő szeptemberben folytatódik. Ezen túlmenően további bérigényt nem tudunk teljesíteni.

( a többes szám első személyben történt megfogalmazás kapcsán jeleznénk: MI akár tudnánk is teljesíteni, némi átcsoportosítással, és hogy honnan, ennek hosszas sorolásával most nem untatnánk az olvasókat) 

lásd még: Így játszik a tanárokkal a hatalom

Pedagógus Sztrájkbizottság: a sztrájk jogszerű
A Pedagógusok Sztrájkbizottsága a 2016. április 20-ára meghirdetett egész napos sztrájk előkészítését folytatja, mivel - Rétvári Bence államtitkár kijelentésével ellentétben - annak nincs akadálya.
A Kormány és a Pedagógusok Sztrájkbizottsága között 2013-ban létrejött megállapodás szerint a sztrájkbizottság lemond a sztrájk megszervezéséről, de kizárólag a megállapodásban foglaltak kikényszerítésére.
A jelenlegi sztrájkköveteléseket azonban a 2013-ban kötött megállapodás nem tartalmazza, vagyis a 2016. április 20-ára meghirdetett sztrájk szervezésnek nincs akadálya. A sztrájk jogszerű.
Egyébként a Kormány és a Pedagógusok Sztrájkbizottsága 2016. április 11-én, hétfőn tartott tárgyalási napján Palkovics László államtitkár kijelentette: a Kormány nem tekinti felbontottnak a 2013-ban kötött megállapodást, mint ahogyan a sztrájkbizottság sem.

 

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár 5 órán át tartó egyeztetést követően, megállapodást írt alá a Pedagógusok Sztrájkbizottságának képviselőivel az április 20-i egynapos sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásokról. A tárgyalás során elfogadták a kormány azon javaslatát, hogy a sztrájk ideje alatt minden köznevelési intézménynek biztosítania kell a gyerekfelügyeletet és az étkezést. 

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár 5 órán át tartó egyeztetést követően, megállapodást írt alá a Pedagógusok Sztrájkbizottságának képviselőivel az április 20-i egynapos sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásokról.

 

A tárgyalás során elfogadták a kormány azon javaslatát, hogy a sztrájk ideje alatt minden köznevelési intézménynek biztosítania kell a gyerekfelügyeletet és az étkezést. 

Szerző
Frissítve: 2016.04.13 20:56

Telitalálat az ötös lottón: valaki csaknem 4,2 milliárddal lett gazdagabb

Publikálás dátuma
2019.04.20 19:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A mostani összeg a játék történetének harmadik legnagyobb főnyereménye. Mutatjuk a nyerőszámokat.
Telitalálatos szelvényre bukkantak az ötös lottó 16. heti számsorsolásán, a nyertes 4 milliárd 194 millió 319 ezer 530 forinttal gazdagodott – közölte a Szerencsejáték Zrt. szombaton. A nyerőszámok: 14 (tizennégy), 21 (huszonegy), 53 (ötvenhárom), 60 (hatvan), 90 (kilencven). Nyeremények: 5 találatos szelvény 1 darab volt; nyereménye 4.194.319.530 forint; 4 találatos szelvény 50 darab, nyereményük egyenként 1.732.680 forint; 3 találatos szelvény 4097 darab, nyereményük egyenként 22.555 forint; 2 találatos szelvény 123.044 darab, nyereményük egyenként 1645 forint. A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a mostani összeg a játék történetének harmadik legnagyobb főnyereménye: 2003-ban egy ötös lottózó 5,092 milliárd forintot vihetett haza, majd 2015-ben egy másik szerencsés 5,049 milliárdot. A 2003-as győztes szelvényt az eddigi leghosszabb halmozódás előzte meg: 38 héten keresztül nem volt telitalálat. A Szerencsejáték Zrt. közleményében emlékeztetett arra, hogy korábban az ötös lottó heti számhúzásait havi rendszerességgel tárgynyeremény-sorsolás kísérte. Az 1957-től a hatvanas évek végéig tartó időszakban a legnagyobb értékű nyereménynek az öröklakás számított. Akkor összesen 505 lakást és 224 családi házat, üdülőt sorsoltak ki. Magyarország „legszerencsésebb nyaralótelepe” 1963-ban Balatonalmádiban volt, ahol minden tulajdonos a lottón nyerte az ingatlanát. A győztesek nem egyszer azt pingálták az üdülő táblájára: „nyer-telek”.
Szerző
Frissítve: 2019.04.20 20:37

Agymosó reklámokkal népszerűsítik az Origót a TV2-n

Publikálás dátuma
2019.04.20 16:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Más hirdetésekben bukkan fel a kormánypárti portált népszerűsítő képsor, a szintén a kabinethez közel álló hírcsatorna reklámjaiban.
Kevesebb mint egy másodpercig látható az Origo hirdetése az TV2 reklámblokkjaiban, ráadásul az is más hirdetésekbe ágyazva – szúrta ki a 444.hu egyik olvasója. Az ügy miatt a Momentum a Nemzetközi Média és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) fordult, mivel úgy gondolják, hogy a tizedmásodpercekben mérhető reklám manipulatívan hathat a nézőkre.
A reklámtörvény valóban tiltja a tudatosan nem észlelhető reklámokat, a 2008. évi XLVIII. törvényben így definiálják: „olyan reklám, amelynek közzétételekor – az időtartam rövidsége vagy más ok következtében – a reklám címzettjére lélektani értelemben a tudatos észleléshez szükséges ingerküszöbnél kisebb erősségű látvány, hang- vagy egyéb hatás keltette inger hat”. 
Kérdés, hogy az NMHH, ami egyszer már jóváhagyta a TV2 hasonló – az MVM paksi atomerőművet propagáló - villantós reklámját, mit tesz ebben az esetben. A médiahatóság korábbi érvelése az volt, hogy a nézők tudatosan észlelték az MVM reklámszpotját, és jelentették be, tehát nem lehet szó tudat alatti észlelésről. Csakhogy a reklámtörvény a lélektani értelemben vett észlelést említi, ami nem csupán a villanás felismerését jelenti, de az is, ahogyan reagálunk a reklámra, ahogyan viszonyulunk hozzá. Egy 15-30 perces reklámról el tudjuk dönteni, hogy tetszik vagy sem, érdekes vagy érdektelen számunkra, de egy mosóporhirdetés közben felvillantott logóhoz, szlogenhez nem lehet ugyanígy viszonyulni.
A sors fintora, hogy 2014-ben az akkor még nem kormányhoz közeli Origo Tech rovata fejtette ki részletesen, mit lehet és érdemes elrejteni egy videó 25. képkockájában
Frissítve: 2019.04.20 16:12