A tanársztrájkot is megpuccsolnák - Rétvári a köztévében

Publikálás dátuma
2016.04.13 11:27
Ó jaj, az a szigorú tekintet - Népszava fotó/Vajda József
Ahogy tegnapi a vasárnapi zár kapcsán Kósa Lajosnak, úgy ma Rétvári Bencének jutott a megtiszteltető feladat, hogy végigjárva az állami médiát, most a tanárok készülő sztrájkja kapcsán kialakított kormányzati propagandát álláspontot terjessze, persze a tájékoztatás öltözetébe bujtatva. Az Emmi államtitkára ennek során közölte: a sztrájkra készülő minden iskolában meg kellene oldani a gyerekfelügyeletet. Ezzel persze az az apró probléma akadna, hogy így a sztrájk érzékelhetetlenné válna. 

Rétvári Bence reggel kezdett az "M1 aktuális csatornának" nevezett állami tévén, ahol a következőkről "tájékoztatott:"

- A köznevelési kerekasztal munkájával párhuzamosan a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) 25 pontos követeléséről is tárgyaltak, de az érdekképviselet bejelentette a sztrájkot, innentől pedig az elégséges szolgáltatásról folyik a vita.

- Szerinte sztrájkolni mindenkinek van joga, de senkinek nincs joga a gyerekek életét ellehetetleníteni, ezért kell a felügyeletet és étkeztetést minden iskolában megoldani.

- A pedagógusok béremelése miatt 238 milliárd forint plusz jutott az ágazatnak, emellett uniós forrásokból több mint százmilliárdot fordították beruházásokra, így összességében a bruttó hazai termék (GDP) bruttó 6,14 százalékát fordítják oktatásra. Megjegyezte azt is, hogy a legfejlettebb államokat tömörítő OECD legalább 6 százalékot tart szükségesnek.

( Ha már az államtitkár úr szóba hozta az OECD-t, érdemes kicsit tanulmányozni ezt a cikket is )

Rétvári Bence ezután a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában folytatta, ahol a tanerők sztrájkbizottságának azon követelésre reagálva, hogy a pedagógus munkakörben alkalmazottak kötelező óraszámát heti 22 órában határozzák meg, elmondta: a kormányzat álláspontja szerint nem indokolt változtatás, ezt "nemzetközi példákkal" támasztotta alá. Sőt, kissé már keményebb hangot ütve, az államtitkár azt is hozzátette: 

- Ez a követelés egy burkolt fizetésemelést is rejthet magában, hiszen, ha csökken az óraszám, de a tanárok ugyanannyi órát tartanak, akkor a már eddig megtartott órakért túlórapénz jár. 

Ohó! Ha már itt is megemlítettük a rebellis tanerők valódi motivációját, a feneketlen pénzéhséget, üssük még egy kicsit a vasat, ezért Rétvári Bence így folytatta: 

- A kormány tartja magát a pedagógusokkal kötött korábbi megállapodáshoz és idén szeptemberben 3,5 százalékos béremelés lesz. A béremelés jövő szeptemberben folytatódik. Ezen túlmenően további bérigényt nem tudunk teljesíteni.

( a többes szám első személyben történt megfogalmazás kapcsán jeleznénk: MI akár tudnánk is teljesíteni, némi átcsoportosítással, és hogy honnan, ennek hosszas sorolásával most nem untatnánk az olvasókat) 

lásd még: Így játszik a tanárokkal a hatalom

Pedagógus Sztrájkbizottság: a sztrájk jogszerű
A Pedagógusok Sztrájkbizottsága a 2016. április 20-ára meghirdetett egész napos sztrájk előkészítését folytatja, mivel - Rétvári Bence államtitkár kijelentésével ellentétben - annak nincs akadálya.
A Kormány és a Pedagógusok Sztrájkbizottsága között 2013-ban létrejött megállapodás szerint a sztrájkbizottság lemond a sztrájk megszervezéséről, de kizárólag a megállapodásban foglaltak kikényszerítésére.
A jelenlegi sztrájkköveteléseket azonban a 2013-ban kötött megállapodás nem tartalmazza, vagyis a 2016. április 20-ára meghirdetett sztrájk szervezésnek nincs akadálya. A sztrájk jogszerű.
Egyébként a Kormány és a Pedagógusok Sztrájkbizottsága 2016. április 11-én, hétfőn tartott tárgyalási napján Palkovics László államtitkár kijelentette: a Kormány nem tekinti felbontottnak a 2013-ban kötött megállapodást, mint ahogyan a sztrájkbizottság sem.

 

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár 5 órán át tartó egyeztetést követően, megállapodást írt alá a Pedagógusok Sztrájkbizottságának képviselőivel az április 20-i egynapos sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásokról. A tárgyalás során elfogadták a kormány azon javaslatát, hogy a sztrájk ideje alatt minden köznevelési intézménynek biztosítania kell a gyerekfelügyeletet és az étkezést. 

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár 5 órán át tartó egyeztetést követően, megállapodást írt alá a Pedagógusok Sztrájkbizottságának képviselőivel az április 20-i egynapos sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásokról.

 

A tárgyalás során elfogadták a kormány azon javaslatát, hogy a sztrájk ideje alatt minden köznevelési intézménynek biztosítania kell a gyerekfelügyeletet és az étkezést. 

Szerző
Frissítve: 2016.04.13 20:56

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző