Előfizetés

Kövér László kitiltotta Gréczy Zsoltot a Parlamentből

Főbenjáró bűnt követett el a Demokratikus Koalíció szóvivője. Varju László országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatót tartott az Országgyűlés Sajtótermében. Mivel előtte egy órával derült ki, hogy a kormány visszavonja a vasárnapi boltzárat, ezért Gréczy Zsolt, a DK szóvivője ugyanott reagált erre a hírre. Emiatt Kövér László úgy döntött: Gréczy Zsoltot, a DK szóvivőjét kitiltja a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból - tudatja szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményében a Demokratikus Koalíció. 

A verdiktről a DK hivatalos levelet is kapott az Országgyűlés sajtófőnökétől.

Mondhatnánk, hogy ez felesleges kukacoskodás, hatalmi arrogancia vagy pitiánerség, de az ügy inkább fideszizmus. - reagál a történtekre a közleményben a DK.

 Ez a politika arról szól, hogy mindig mindenkit büntetni kell. Nincs előzetes írásbeli kérés, figyelmeztetés. Kitiltás van.

A konkrét eset szerint tehát a DK szóvivőjének ki kellett volna hívnia az újságírókat és az operatőröket a teremből, hogy a folyosón mondja el a párt álláspontját a boltzár megszüntetéséről, majd megkérni őket, hogy fáradjanak vissza a terembe Varju László képviselő sajtótájékoztatójára.

A házelnök szerint ez lett volna a logikus és helyes eljárás.

A kitiltás visszavonásig van érvényben, de a DK azt követeli Kövér Lászlótól, hogy vonja vissza a döntését.

Gyanús egészségügyi beszerzések

A Demokratikus Koalíció az Európai Uniót kéri fel azon egészségügyi beszerzések vizsgálatára, amelyek ügyében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellgyanú miatt versenyfelügyeleti eljárást indított több egészségügyi cég ellen.

Varjú László, a párt alelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az egyes, főleg röntgengépek beszerzésére kiírt pályázatokon jellemzően csak egy cég indult és a kiírásokat általában közvetítő cégek és nem a gyártók nyerték el. A 25 eljárás összességében nettó kilencmilliárd forintról szól, de a DK által megszerzett információk alapján jelentős volt a túlárazás, mert a beszerzések értéke körülbelül 4-4,5 milliárd forint - emelte ki.

A kormány már nem csak az oktatásból, hanem az egészségügyből is kilopja a pénzt. Az európai hatóságoknak kell kivizsgálniuk, hogy mennyi egészségügyre szánt pénz tűnt el fideszes zsebekben - jelentette ki a DK-s politikus, aki kérdéssel fordul Lázár János Miniszterelnökséget vezető és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterekhez, arra várva választ, mi indokolta, hogy kiírásonként "egyetlen pályázóval foglalkoztak" és nem biztosítottak lehetőséget arra, hogy "nyílt versenyben lehessen a beszállítást elvégezni". A két minisztertől azt is elvárják, hogy hozzák nyilvánosságra azt a listát is, hogy mely kórházak mely cégekkel kötöttek szerződést. A DK szerint az ügy túlmutat a kartellgyanún, ezért a hatóságoknak a korrupció gyanúját is vizsgálniuk kell.

Az utóbbi napokban kiszivárgó információk alapján egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy együttműködés alakult ki kórházak, kórházi vezetők, szállítók és közbenső cégek között - ezt kérdésre válaszolva mondta a politikus. Azokra a kérdésekre pedig, hogy az ügyhöz hogyan kapcsolódhatnak az általa említett tárcák, illetve a Fidesz, azt felelte: szerinte amennyiben Lázár János nyilvánosságra hozza az általuk kért szerződéseket, akkor azok alapján be lehet majd mutatni az egyértelmű túlárazottságot. Hozzátette, azt is vélelmezi, hogy a közreműködő cégek Fidesz-közeli vállalkozások is lehetnek.

PM: nincs más út, mint a "kerékpárosbarát" Budapest

Publikálás dátuma
2016.04.13. 14:26
Illusztrációk: Thinkstock
A Párbeszéd Magyarországért valódi szakmai és társadalmi párbeszédet vár a főváros közlekedési rendszerének fejlesztéséhez - írja közleményében Karácsony Gergely, a PM társelnöke, Zugló polgármestere. 

A PM aggasztónak tartja, hogy a főpolgármester a hírek szerint el akarja törölni a kerékpáros mozgalmak által korábban elért sikereket, egyúttal a saját eredményeit teszi ezzel tönkre.

( a Városháza cáfolatát itt olvashatja - a szerk.) 

Ma már minden nagyvárosban a gyalogos és kerékpáros közlekedést előtérbe helyező városfejlesztési programok készülnek. Ezt a budapesti jó irányt törné most meg a főpolgármester felülvizsgálata során született intézkedési terv.

A Magyar Kerékpáros Klub a főváros felkérésére a felülvizsgálathoz színvonalas javaslatcsomagot állított össze. Úgy tűnik azonban, hogy ezeket a javaslatokat a főváros nem veszi figyelembe. Budapest légszennyezettsége átlagosan minden harmadik napon egészségkárosító, a főpolgármester mégis ismét az autózást kívánja segíteni, pedig a fővárosi utazások 70%-a nem autóval történik.

A Párbeszéd Magyarországért felszólítja a főváros vezetését, hogy felelős döntéshozóként vegye figyelembe lakói egészségét és a közlekedők érdekeit! Vegye figyelembe a szakmai és civil szervezetek javaslatait, segítse a valódi párbeszédet a közlekedők között! Ne szítsa tovább felelőtlenül az ellentétet, mert nem „autósok” és „kerékpárosok” vannak, hanem közlekedő emberek, számukra minőségi választási lehetőséget kell nyújtani, hogy a kerékpáros és közösségi közlekedést előtérbe helyező döntéseket hozhassanak!

Budapest, 2016. április 13.

Karácsony Gergely
Zugló polgármestere, a PM társelnöke