Előfizetés

Fizetni fog az Országos Roma Önkormányzat?

Z. Á.
Publikálás dátuma
2016.04.14. 07:03
Farkas Flórián és Orbán Viktor FOTÓ: Népszava
A kedvezményezettnek a támogatás visszafizetési kötelezettséget a fizetési felszólítás kézhezvételétől számított 30 napon belül kell teljesítenie. A fizetési felszólítást március 30-án, postai úton küldték ki az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) részére - válaszolta lapunk kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Ismert, az Emmi március elején, a Híd a munka világába projektre kötött szerződést bontotta fel, a szervezetnek 1,6 milliárd forint támogatást kell visszafizetnie. Hogy az óriási összeget miből fizeti vissza az ORÖ, illetve mi történik, ha ezt nem teszi meg, továbbra sem tudni. Az ORÖ még Farkas Flórián, miniszterelnöki biztos vezetése alatt milliárdos támogatást kapott a projektre, hogy ennek keretében olyan foglalkoztatási szövetkezetet hozzon létre, amely segítheti az ország leghátrányosabb területein élő, főként roma munkavállalók foglalkoztatását.

A program 2015. december 31-én zárult, az Emmi ellenőrei megállapították, hogy a szervezet irodáiban semmilyen szakmai tevékenység nem folyt. A foglalkoztatási szövetkezet hónapokon át halogatta az uniós támogatások záró elszámolásának leadását, később kiderült, hogy a dokumentáció nagy részét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már tavaly nyáron lefoglalta egy adóellenőrzés során. A pénzek elköltése kapcsán nemcsak NAV-vizsgálat, hanem rendőrségi nyomozás is folyik. Egyelőre azonban egyetlen eljárás sem foglalkozik az ORÖ-t a kérdéses időszakban vezető Farkas Flórián személyes felelősségével.

Szerettük volna, ha az ORÖ reagál az Emmi kijelentésére, de a szervezet elnöke egész nap házon kívül tartózkodott, e-mailünkre pedig eddig nem érkezett válasz.

Szuperkórház helyett valami más?

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2016.04.14. 07:00
Fotó: Thinkstock
Bármit ígérgetett is Lázár János kancelláriaminiszter a háttérintézményekről szóló kormánydöntés megszületésének határidejéről és hiába állította Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője az RTL Klub kedd esti adásában, hogy aznap eldőlt az önálló egészségbiztosító megszüntetésének kérdése, még mindig tartanak az egyeztetések. 

A kormányzati káoszra utaló megjegyzést az egészségügyi államtitkár tette egy tegnapi háttérbeszélgetésen, ahol az ágazat teljes vezérkarának felvonultatásával azt akarták demonstrálni, nem beszélnek ugyan a fejlesztésekről és a tervező munkáról, de a háttérben dolgoznak az egészségügy átalakításán.

Az önállóságának megtartásáért még mindig küzdő Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megbízott főigazgatója, Kiss Zsolt például emlékeztetett, hogy valamennyi ágazati fejlesztéshez ők szolgáltatják a háttéradatokat.

Az ágazatban dolgozók bérének emeléséről, és az ennek fedezetét biztosító jövő évi költségvetési tervekről többszöri kérdésre sem válaszolt Ónodi-Szűcs Zoltán, mert – mint mondta – még tartanak az egyeztetések. Ha „bemondaná”, hogy mekkora keret van, az ellenzék többet követelne, de arról biztosítja az egészségügyi dolgozókat, érezhető béremelést fognak kapni. A szemérmeskedés teljesen felesleges volt, mert Balog Zoltán pár órával később éppen azt jelentette be, hogy a nemzetgazdasági tárca benyújtotta a Költségvetési Tanácshoz a jövő évi büdzsé tervezetét. Az MTI beszámolója szerint a pedagógusok béremelése mellett az egészségügyi dogozók is több pénzt kapnak, és lesz forrás újabb kórház-konszolidációra is. A részletekről tehát még tárgyalhatnak, de a keretet már meghatározták.

Cserháti Péter, az új budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos bejelentette, hogy március 31-én letették a kormány asztalára az új fővárosi „szuperkórház” terveit. Számításaik szerint a zöldmezős beruházásként megvalósuló kórház legalább 200 milliárd forintba kerülne és nem oldaná meg az ellátás valamennyi problémáját. Helyette azt javasolják, hogy három kórházi centrumot és ezekhez kapcsolódó további 5-6 alcentrumot fejlesszenek meglévő intézményekben, ugyanekkora összegben. Az első központ a Szent János Kórház, a Semmelweis Egyetem (SE) Kútvölgyi úti Klinikája és a Városmajor utcai Szív- és Érsebészeti Klinika szakmai bázisán jönne létre az első két intézmény összekötésével és új sürgősségi központ építésével. Az Egyesített Szent István–Szent László kórház területén is új tömb épülne, és ide csatlakozna az SE Korányi projektjének befejezése is. Harmadik helyszínként a Honvéd Kórháznál is új épületet húznának fel, a régi MÁV kórházból ide vinnék át a betegeket.

Az egészségügyi államtitkárság azzal számol, hogy a 7500 háziorvosi és házi gyermekorvosi körzetből 10 év múlva már csak 5 ezer működik – ismertette Beneda Attila helyettes államtitkár az alapellátás kilátásait. Ezért felmérik a most praktizáló doktorok és ápolóik szakmai ismereteit, a rendelők és az eszközök állapotát, az adatok ismeretében pedig megtervezik, hogyan kerülhet legalább 3 szakápoló vagy más szakember a háziorvos mellé a körzetekben. Arra nem kaptunk érdemi választ, miért késik a tavaly nyáron elfogadott alapellátási törvény végrehajtási rendeleteinek kidolgozása. Márpedig a kerettörvény ezek nélkül nem más, mint betonváz.

Labdarúgó MK - Döntőben a címvédő Ferencváros

Publikálás dátuma
2016.04.13. 23:01
A ferencvárosi Gera Zoltán (b) és a debreceni Szakály Péter MTI Fotó: Illyés Tibor
A címvédő Ferencváros bejutott a Magyar Kupa fináléjába: a bajnok zöld-fehér csapat az elődöntő szerdai visszavágóján - a gól nélküli első mérkőzést követően - több mint 70 percen keresztül emberelőnyben futballozva, Gera Zoltán duplájával, illetve Nagy Dominik góljával győzte le a vendég Debrecent.

A Ferencváros a döntőben az ősi rivális Újpesttel találkozik, a finálét a Groupama Arénában rendezik. A két csapat 83 év után játszik újra egymással MK-döntőt.

Magyar Kupa, elődöntő, visszavágó:
Ferencváros - DVSC-TEVA 3-0 (1-0)

Groupama Aréna, 5835 néző, v.: Karakó
Továbbjutott: a Ferencváros, 3-0-s összesítéssel.
gólszerzők: Gera (22., 79., az elsőt 11-esből), Nagy Do. (90.)
kiállítva: Verpecz (18.)
sárga lap: Gyömbér (75.), illetve Holman (58.), Brkovic (78.)

Ferencváros:

Dibusz - Dilaver, Nalepa, Leandro, Ramírez - Gera Z., Pintér (Gyömbér, 61.) - Radó (Cukic, 73.), Hajnal (Nagy Do., 69.), Lamah - Böde

DVSC-TEVA:

Verpecz - Jovanovic, Mészáros, Brkovic, Korhut - Varga J., Szakály - Djelmic, Holman (Tisza, 69.), Horváth Zs. (Radosevic, 21.) - Kulcsár T. (Takács T., a szünetben)

Már a találkozó elején jelentős előnybe került a Ferencváros: Varga rendkívül gyenge hazaadására Böde csapott le, elhúzta a labdát Verpecz mellett, a Debrecen kapusa azonban szabálytalankodott a csatárral szemben. A hazaiak büntetőt kaptak, ráadásul a debreceniek hálóőrét kiállította a játékvezető, Gera pedig értékesítette a tizenegyest. A folytatásban a zöld-fehérek folyamatos nyomás alatt tartották riválisukat, de nem tudták növelni előnyüket.

A fordulást követően is Thomas Doll csapata futballozott fölényben, de korántsem állt annyira közel a gólhoz, mint az első félidőben. A "jég" a 79. percben tört meg, Gera szabadrúgásból döntötte el a párharcot. Ezt követően futószalagon érkeztek a hazai helyzetek, ezek közül gyakorlatilag az utolsót értékesítette Nagy Dominik.