Szolgáltató irodát hozhat létre a WHO Budapesten

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Szolgáltató Irodájának Budapestre telepítéséről szóló megállapodás létrehozására hatalmazta fel a külgazdasági és külügyminisztert a miniszterelnök - olvasható a Magyar Közlöny szerdai számában.

A megállapodás létrejöttét követően a végleges dokumentumot a külgazdasági és külügyminiszternek, az emberi erőforrások miniszterének és az igazságügyi miniszternek kell a kormány elé terjesztenie.

Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi képviseletének vezetője az MTI megkeresésére elmondta, hogy az iroda adminisztratív funkciókat tölt majd be: egyebek mellett humánerőforrással összefüggő feladatokat fog ellátni. Hozzátette, hogy a szervezeti egységnél mintegy harminc ember dolgozik majd.

Az iroda várhatóan az ősszel kezdi meg működését - közölte a képviselet vezetője.

Szerző

"Ráncfelvarrás" - Botrány elől menekül a Fidesz

Publikálás dátuma
2016.04.13. 20:45
Fotó: Tóth Gergő
Politikai kármentés, "ráncfelvarrás", ami nem teszi meg nem történtté a februári eseményeket. Az LMP-s Schiffer András reagált így a kormány szeerdai parlamenti öntömjénezésére. Völner Pál igazságügyi államtitkár fontos előrelépésnek nevezte, hogy a népszavazási törvényben lehetővé akarják tenni a párhuzamos aláírásgyűjtést. Bárándy Gergely viszont arra figyelmeztetett, a javaslat marginális kérdés ahhoz képest, hogy a kabinet korábban megváltoztatta a népszavazás érvényességére és eredményességére vonatkozó szabályokat.

Újra akarja szabályozni a kormány a népszavazási kezdeményezések benyújtását, mert a februári végi "kopasz-botrány" a jelek szerint nem tett jót Orbán Viktoréknak. A törvény módosításáról szerdán kezdett vitázni a parlament. A kormány a javaslat kapcsán önmagát dicsérte, az ellenzék viszont nem kímélte a Fideszt, valamint a kabinetet. Felemás a javaslat - fogalmazott Bárándy Gergely, az MSZP vezérszónoka. Az ellenzéki politikus arra figyelmeztetett, hogy a módosítás kizárólag arra jó, hogy a jövőben a népszavazási kérdések benyújtása miatt ne kelljen méltatlan versenyt futni, ez viszont csak marginális ügy.

A kormány ugyanis korábban megváltoztatta a népszavazás érvényességére és eredményességére vonatkozó szabályokat, amihez nem akarnak hozzányúlni. Pedig így szinte remény sincs arra, hogy egy referendum érvényes és eredményes legyen. Bárándy a szabályozást a közvetlen demokráciát ért legsúlyosabb csapásként értékelte. Azt állította, ha a NVI-nél a "Fidesz egyik alelnökéhez köthető kopasz verőemberek" nem csinálnak botrányt februárban, akkor a kormány nem akarja módosítani a törvényt, holott az NVI vezetője már hosszú ideje jelezte, milyen problémák vannak a népszavazással kapcsolatban.

Pusztán politikai kármentés zajlik. Erről már az LMP társelnök-frakcióvezetője beszélt a javaslat vitájában. Schiffer András szerint a jogszabály "ráncfelvarrása" nem teszi meg nem történtté a februári eseményeket. Az ellenzéki politikus még mindig választ vár arra, hogyan kerültek huligánok az NVI székházához. Bírálta a kormányoldalt, amiért független szakértőként is pártaktivistákat küldött kilenc évre a Nemzeti Választási Bizottságba, ezért mandátumukat négy évre csökkentené, emellett - akár Bárándy - a népi kezdeményezés intézményének visszaállítását javasolta.

Kijelentette: már az aláírásgyűjtés alatt sem kellene lehetőséget biztosítani a kormánynak vagy az államfőnek a "trükközésre", arra, hogy népszavazást hirdessenek. Schiffer egyébként még a plenáris ülés előtt azzal vádolta a fideszeseket, hogy csak a botrány elől menekülnek a módosító javaslattal, ám az emberek számára nem könnyítik meg, hogy a beleszólhassanak az ország ügyeibe. A frakcióvezető hiányolta a javaslatból a kampányfinanszírozást vagy a választási bizottság tagjainak jogállását érintő változtatásokat, pedig ezekre nyitott volt a Fidesz. A parlamenti vitában a jobbikos Dúró Dóra közölte is, hogy az LMP sokkal jobb javaslatot tett le az asztalra, mint az igazságügyi tárca.

Trócsányi a lengyelek mellett
Miközben a magyar kormány a népszavazásra készül, a lengyel szejm 7-ről 45 napra növelte a menedékjogi eljárást, lehetővé téve az egyszeri kötelező uniós menekültbefogadási kvóta teljesítését az ország biztonságának garantálása mellett.
Lengyelország ugyanakkor a napokban bejelentette, bekapcsolódik abba a perbe, amelyet a magyar kormány az Európai Bíróságnál indított a kötelező menekültelosztási kvóta ügyében.
Trócsányi László ezért meg is dicsérte a lengyeleket a Rzeczpospolita című lapnak. Szerdán megjelent nyilatkozatában az igazságügyi miniszter korholta az uniót, amiért jogállamisági mechanizmusra vonatkozó eljárást indított Lengyelország ellen.

Völner Pál államtitkár expozéjában fontos előrelépésnek nevezte a kormány javaslatát, amely lehetővé teszi a párhuzamos aláírásgyűjtést. Változás az is, hogy a módosítás után támogató aláírásokat csak az NVB által kiadott, egyedi azonosítóval ellátott íveken lehet majd gyűjteni. Az igazságügyi államtitkár ezt azzal magyarázta, hogy ezek szkenneléssel könnyen feldolgozhatók, adatvédelmi szempontból pedig garancia, hogy a folyamat végén az ívekkel el kell számolni. Az ellenzék szerint ezt vélhetően azért találták ki, hogy valakik újabb üzlethez jussanak. A módosítási javaslatot április elsején nyújtotta be a Háznak Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Orbán a "kopasz-botrány" után adta ki a feladatot, hogy az NVI vagy az NVB tegyen javaslatot a népszavazási szabályok megváltoztatására, mert a jelenlegi nem biztosít méltányos, fair körülményeket. "Kénytelenek vagyunk azt a következtetést levonni, hogy a vonatkozó jogszabályok nem jók" - utalta az NVI-nél történtekre a miniszterelnök, egyebet azonban az ügyről nem akart mondani.

Kövér kitiltotta Gréczyt
Kövér László kitiltotta a parlamentből és a Képviselői Irodaházból Gréczy Zsoltot, mert a DK szóvivője a házelnök szerint főbenjáró bűnt követett el. Hétfőn ugyanis Varju László, az ellenzéki párt képviselőjének előre meghirdetett tájékoztatóján az Országgyűlés Sajtótermében reagált a boltzár hírére.
A házelnök szerint a szóvivőnek ki kellett volna hívnia az újságírókat és az operatőröket a teremből, hogy a folyosón mondja el a DK álláspontját, majd megkérni őket, hogy fáradjanak vissza a terembe Varju sajtótájékoztatójára. Kövér szerint ez lett volna a logikus és helyes eljárás. A kitiltás visszavonásig van érvényben, de a DK azt követeli Kövértől, hogy vonja vissza a döntését.

Hamarosan eldől, lesz-e kvótanépszavazás

Május 3-án tárgyalja a Kúria a kormány által a kvótareferendum ügyében benyújtott jogorvoslatokat és dönt a kormány népszavazási kezdeményezésről. A testület internetes oldalán olvasható szerdai közlemény szerint az NVB február 29-i hitelesítő határozata ellen négy felülvizsgálati kérelem érkezett. A Kúria eljáró tanácsa az ügyeket egyesítette és egységes eljárásban bírálja el. A kormány hitelesített kérdése, ami több ponton is az alaptörvénybe ütközik, így szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Pillanatnyilag a Kúrián múlik, mikor lesz népszavazás a kvótáról. Erről kedd este beszélt az RTL műsorában Rogán Antal. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint ez a június végétől október elejéig terjedő időszakban bármikor megtörténhet. A kormány nagyon készül erre a népszavazásra, Rogán hétfőn bevallotta, javarészt azért vonják vissza a vasárnapi boltzárról intézkedő törvényt, mert nem engedhetik, hogy az emberek ne csak a bevándorlással kapcsolatos népszavazásra figyeljenek. A "Brüsszel által a napokban is erőltetett kényszerbetelepítés ügye" szerinte az ország szempontjából sokkal fontosabb kérdés, mint a boltzár.

Szerző

Demonstrációra készülnek a kereskedelmi alkalmazottak

Demonstrációt hirdet a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) április 17-én vasárnapra - közölte a KASZ szerdán.

A demonstrációt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Honvéd utcai épülete előtt tartják, a KASZ követeléseit petíció formájában akarja átnyújtani Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek.

A közleményben megerősítik: a szakszervezet felháborítónak tartja, hogy a kormány egy tollvonással, rekordgyorsasággal szüntette meg a vasárnapi zárva tartást a kereskedelemben. Hangsúlyozták: a kereskedelmi munkavállalók nem szeretnének vasárnap dolgozni, de ha már erre kényszerítik őket, fizessék meg a családjaiktól elrabolt időt.

A KASZ a kiskereskedelemben foglalkoztatott munkavállalók közül mintegy 15 ezer munkavállaló érdekeit képviseli.

Szerző