Előfizetés

Hekker csapolta a Miskolci Egyetem hallgatóinak számláit

Publikálás dátuma
2016.04.14. 11:10
Illusztráció/Thinkstock
Egyetemisták elektronikus számláit csapolta meg éveken keresztül egy volt hallgató a Miskolci Egyetemen. Az ügyben a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség 24 rendbeli, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat és pénzbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője.

A 34 éves férfi még hallgatóként hozzájutott több mint ötven hallgató úgynevezett Neptun-kódjához és személyes adataihoz. A Neptun a magyar egyetemek számítógépes rendszere, ezen keresztül történik a hallgatók adminisztrációja, tanulmányi ügyeik intézése, de az itt vezetett elektronikus számlákról történik a tandíjak, vizsgadíjak, egyéb költségek fizetése és ide érkeznek az ösztöndíjak is.

A szóvivő hozzátette: a vádlott, aki évekkel korábban végzett a gazdaságtudományi karon, a megszerzett kódok alapján megfejtette az azokhoz tartozó jelszavakat, így be tudott lépni az egyes hallgatók saját felhasználói felületére. "Hogy ne legyen feltűnő a tevékenysége, a jelszót rövid időre megváltoztatta, majd az egyéni számlákon lévő, úgymond maradványösszegeket a saját bankszámlájára utalta, majd a jelszót visszaállította az eredetire, így az adott hallgatót nem zárta ki a rendszerből". A maradványösszegek a végzős hallgatók számláin voltak, általában pár száz vagy ezer forintos tételek.

Mivel a férfi egyszerre csak kis összegeket utalt át, sokáig nem is tűnt fel a tevékenysége. 2012 és 2014 között összesen mintegy hatvanezer forintot szerzett meg ily módon. "Tevékenységére" úgy derült fény, hogy az egyik hallgató megnézte korábbi Neptun egyenlegét és észlelte az idegen belépést. Ezután a bank és az egyetem segítségével tárták fel az összes esetet - mondta a szóvivő.

Eltűnt a ház oldala - Gázrobbanásban égett meg egy ember (fotók)

Publikálás dátuma
2016.04.14. 10:04
MTI Fotó: Donka Ferenc
Gázrobbanás történt egy tótkomlósi családi házban csütörtök kora hajnalban, egy embert súlyos égési sérülésekkel kórházba kellett szállítani - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján. A detonáció következtében kidőlt az épület utcafronti oldalfala. A tűzoltók megkezdték a műszaki mentési munkálatokat.

Halálra éheztetett kisfiú - Eredménytelen szembesítés

Publikálás dátuma
2016.04.14. 07:15
Fotó: Thinkstock
Heti két tárgyalással, intenzívebben folyik a halálra éheztetett agárdi kisgyermek ügyében az egy éve indult büntetőper. Az eljárás eljutott a vádlotti család vallomástételéhez.

Folytatódott kedden a tárgyalás a Székesfehérvári Törvényszéken annak a másfél éves agárdi kisfiúnak az ügyében, aki amiatt halt meg, mert családja hónapokon keresztül alig adott neki enni és inni. Az elsőrendű vádlott anya, a másodrendű apa, valamint a harmadrendű nagyapa olvasta fel vallomását, a negyedrendű nagymamáé a mai tárgyalásra maradt. Az elhangzott vallomásokhoz az ötödrendű vádlott bioenergetikus és a hatodrendű vádlott gyermekorvos minden esetben észrevételt tett, nem értett azokkal egyet, így a vallomástevők szembesítése eredménytelenül zárult - adta hírül a feol.hu.

A hat vádlott közül a családot 14 év alatti személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel, a bioenergetikust foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja az ügyész. Ugyanez volt a vád a doktornő ellen is, az ügyésznő azonban módosította azt, s a gondatlanság kitételt szándékosra változtatta.

A család vallomástételéről, a részletek mellőzésével összefoglalóként annyi tájékoztatást adtak, hogy a kisgyermek tragikusan bekövetkezett halálában mindhárom családtag, a bioenergetikus és a gyermekorvos felelősségét igyekezett kidomborítani. A homeopátiás kezelései miatt választott gyermekorvosnő ezt határozottan visszautasította. Ugyanígy járt el a bioenergetikus is, aki jelezte: részletes észrevételt a vallomásokra írásban tesz majd. M. Bertalant a család egyébként mindvégig következetesen doktorként említette a per folyamán, azt hangsúlyozva, ők úgy tudták, a férfi valóban orvos, mert erre utalt a környezetében minden, a rendelője és a kezeléseken alkalmazott módszerei is. M. Bertalan viszont jelezte: csak tiszteletbeli doktori – „aposztrofos” címe van.

Apsztrofos doktorok
Parabolikus doktorátust vásárolhat - pontosabban licencjogot szerezhet arra - szinte bárki, aki hajlandó elegendő pénzt áldozni a nagy megtiszteltetésre - írta korábban a Népszava. Egy gyulai székhelyű egyesület elnöke szerint a védjegyoltalom alatt álló ,,'Dr." jogszerűen használható. A szabadalmi hivatal másként látja.
„A parabolikus tiszteletbeli doktori cím nem a hivalkodás, hanem a megbecsülés kifejezésének és jogos igényének szimbóluma lett a maga hatáskörében!” - így jellemzi saját ,,találmányát" Husvéth György, a fogalom megalkotója, szerzője és védjegytulajdonosa. Szervezete, a ,,Hu-Man Medica Parabolikus/Szimbolikus Doktor 'Dr Humán Szolgáltatók Tiszteletbeli Doktorátusa" zavaros nevet viseli. Husvéth 'doktor, a jelentkezők legfőbb elbírálója, lapunknak korábban elmondta, az aposztrofos doktor - azaz a 'Dr. - saját találmánya. Miután védjegyoltalmat szerzett rá, nehezményezi, hogy egyes okmányirodák nem hajlandók a bejegyezni az aposztrofos doktori címeket az igazolványokba. Ez a „doktori” cím körülbelül 300 ezer forintért megvásárolható.

Mindennek azért van jelentősége, mert a vádlotti család hivatkozott arra, hogy ők mindvégig következetesen és szigorúan betartották az orvosok minden utasítását. A vallomások abban is hasonlítanak, hogy mindhárom írója elfogultnak, koncepciózusnak, a valóságot eltorzítónak, prejudikálónak, a vádlottak személyiségi jogait semmibe vevőnek véli azt.

A család szerette volna elérni, hogy a következő tárgyalást kegyeleti okokból elnapolják, ekkor van ugyanis a kisfiú elhunytának évfordulója. A bíróság azonban nem módosít a kitűzött határnapokon.

Egy büntetlen hamis vád
2014. novemberében egy budakeszi óvodából vittek el bilincsbe verve a rendőrök egy óvóbácsit, akit nemi bűncselekménnyel gyanúsítottak. Szexuális erőszak miatt előzetes letartóztatásba is helyezték. Megírtuk: a szülők nagy többsége kiállt az óvóbácsi mellett. (Időközben a feljelentő óvodavezetőt ki is rúgták.) A bíróság a férfi ellen jogerősen ejtette a vádat, azóta ismét csoportot kapott. A szülők és az óvoda vezetése elégedett a munkájával. A feljelentő ellen nem indult eljárás hamis vád miatt.