Örömhír: újra fészkelnek fekete gólyák Esztergom közelében

Publikálás dátuma
2016.04.14. 14:14
Illusztráció/Thinkstock
Visszatértek a Pilismaróti Erdészet területére a fekete gólyák, és elfoglalták a nekik épített műfészket - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. 

A társaság tájékoztatása szerint három éve neveltek először fiókákat a fekete gólyák az erdészet területén, azonban fészkük az előző télen leszakadt. Mivel fészekpusztulás esetén a fekete gólyák nem építenek újat, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai költőhelyüket műfészekkel pótolták. Az április elején visszatért gólyapár a műfészket elfogadta és tovább építette. Mivel a madár fokozottan védett és érzékeny a zavarásra, a fészek körül 150 méteres védőzónát alakítottak ki.

A fekete gólya (Ciconia nigra) fehér "rokonával" ellentétben napjait nem az emberek szeme előtt éli. A Pilismaróti Erdészet munkatársai a következő hónapokban a madarak megzavarása nélkül, megfelelő távolságból kísérik figyelemmel a fészek életét.

Szerző

Amerikai közönségdíjat nyert a galyatetői kilátó

Publikálás dátuma
2016.04.14. 14:06
MTI Fotók: Komka Péter
A Galya-kilátó az amerikai Architizer online építészmagazin nemzetközi építészeti versenyén az építészet és felújítás kategóriában közönségdíjat nyert. A verseny jelöltjeire mintegy száz országból négyszázezernél is több szavazat érkezett.

Galyatető országos hírű üdülőhely a Mátrában, Mátraszentimre egyik településrésze. Nevét a hasonló nevű Galya-tetőről kapta, amely 964 méter magas. Galyatető a hazánk második legmagasabb csúcsának déli oldalán kialakult, közigazgatásilag Mátraszentimréhez tartozó magaslati üdülőhely. Korábbi neve Nagy-Galya. A szlovák eredetű „galya” szó jelentése: fátlan, füves hegy. 2015-re a hegy legmagasabb pontján emelkedő kilátót az Európai Unió támogatásával felújították, magasították. (Wikipédia)

Szerző

MSZP: talán nem a "Fidesz főideológusát" kellene rektorrá kinevezni

Publikálás dátuma
2016.04.14. 13:49
Corvinus Egyetem - Népszava fotó
 Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke szerint az egész felsőoktatásra rossz fényt vetne, ha Lánczi Andrást, a Századvég vezetőjét neveznék ki a Corvinus Egyetem rektorának.

Az oktatási bizottság alelnöke csütörtökön a Corvinus Egyetem épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján a "Fidesz főideológusaként", illetve Orbán Viktor tanácsadójaként jellemezte Lánczi Andrást. Szerinte a Századvég négymilliárdos szerződései körüli "korrupciógyanús ügy" erkölcsi értelemben is felveti a hűtlen kezelés gyanúját, ezért felvetődik a kérdés, hogy mit keres a Századvég elnöke az egyik legjobb magyar egyetem élén és mit üzen ez a hallgatóknak, a jövő közgazdászainak és vállalkozóinak.

Kunhalmi Ágnes leszögezte: Láczi Andrásnak meg kellene gondolnia, hogy valóban jelentkezik-e a rektori posztra, mert ez nagyon rossz fényt vetne a magyar felsőoktatás egészére, a Corvinus Egyetemre és annak polgárságára. A szocialista politikus reményét fejezte ki, hogy Habony Árpádnak hirtelen nem lesz majd egy tanári kinevezése a Corvinuson.

Szerző