Előfizetés

Kulka János állapota "jelenleg is súlyos"

Publikálás dátuma
2016.04.15. 13:24
Amadeus - Fotó: Orlai Produkciós Iroda/Facebook
A Klubrádió reggeli műsorában hangzott el az az információ, hogy Kulka János magához tért, és tudata abban az értelemben mindenképp világos, hogy tisztában van azzal, ki ő. Ebben a helyzetben, ami a népszerű, sokak által kedvel színésszel történt, ez jó hírnek számít. Péntek délután újabb közleményt adott ki Kulka János családja.

Ennél többet a művész úr felépülésért szorítók egyelőre nem nagyon tudhatnak, a család kérésére egyelőre sem az Amerikai úti Országos Klinikai Idegtudományi Intézet, sem a Katona József Színház nem ad hivatalos tájékoztatást. 

Újabb közleményt adott ki Kulka János családja

"Ezúton köszönjük a sok aggódó és biztató megkeresést, amelyet János és mi is az elmúlt napokban kaptunk. Jánoson kedden este egy életmentő műtétet hajtottak végre az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet orvosai. Állapota jelenleg is súlyos, azonban az elmúlt napokban javulás tapasztalható. A közeljövőben kezelőorvosai hivatalos tájékoztatást nyújtanak betegségével kapcsolatban."

Emellett felhívják a figyelmet arra, hogy két közleményen kívül semmilyen hivatalos tájékoztatást nem adtak, a bulvárlapokban közölt hírek pedig alaptalanok.

Ami a színházakat illeti, ahogy tegnap megírtuk, Kulka János betegsége miatt az évad végéig több előadás is elmarad a Katona József Színházban.

Az Orlai Produkciós Iroda a közösségi portálon informált azoknak az áprilisra és májusra meghirdetett előadásoknak a módosulásáról, amelyekben Kulka János szerepel.

Oszmán divatbemutató Budapesten

Publikálás dátuma
2016.04.15. 10:01
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Szulejmán szultán halálának 450. évfordulójához kapcsolódó emlékév keretében zajlott a divatbemutató a budapesti Olasz Intézetben.  A Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ által szervezett divatbemutatón a 16. századtól a 18. század végéig tartó kor autentikus oszmán viseleteit mutatták be.

Megújul a Pécsi Országos Színházi Találkozó

Az idén június 9. és 18. között megrendezésre kerülő Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjának előadásaira április 18-án, hétfőn 10.00 órakor kezdik a jegyértékesítést.

Az idei évtől a POSZT három alappillérre épül: a korábbiakban megszokottakhoz hasonlóan a Pécsi Nemzeti Színház az évad legjobb, a válogatók által a versenyprogramba beválogatott előadásainak ad otthont. Ezzel párhuzamosan a Zsolnay Kulturális Negyedben megszervezik a „POSZT Fesztivált”, a Kodály Központban pedig a „POSZT bemutatja” programsorozat keretein belül minden este egy-egy különleges előadást mutatnak be Európa egyik legszebb, legtökéletesebb akusztikájú hangversenytermében. A Pécsi Nemzeti Színház és a Zsolnay Negyed között a POSZT egész ideje alatt ingyenes fesztiválbusz közlekedik.

A korábbi években a versenyprogramot az off program kísérte: ezt fejlesztették tovább a Zsolnay Negyedben megrendezésre kerülő POSZT Fesztivállá, amellyel kettős a cél. Egyrészt a Zsolnay Negyed adottságainak és számos játszóhelyének köszönhetően lényegesen több előadás, jóval sokszínűbb kísérőprogram kerül bemutatásra a POSZT keretein belül, mint korábban bármikor, másrészt a Fesztivál új találkozási pontként szolgálhat a nézők és a szakma számára egyaránt: pezsgő társasági életével, kávézóival, nagy beszélgetéseivel, kellemes, zöld környezetével.

A válogatók, a kritikusok, és a nézők minden évben több olyan előadást is szívesen a versenyprogramban láttak volna, amelyek annak keretei közé nem fértek be. Az off programsorozat fesztiválprogrammá alakításával, illetve a programstruktúra megváltoztatásával a Zsolnay Negyed tágas helyszínén, jól felszerelt játszóhelyein lehetőség nyílik a versenyprogramon túl további, színházi szakmai szempontból meghatározó produkciókat is meghívni.

Az off fesztiválprogrammá fejlesztése közben annak határait is kitágították: az időbeli korlátokat elvetve több olyan előadást is meghívtak Pécsre, amelyek évtizedek óta futnak nagy sikerrel az ország különböző pontjain, így a nézők a legnagyobb klasszikusokat is megtekinthetik a fesztiválon.

Az idei évben minden korábbinál több független társulatot, kőszínházi és alternatív, mozgás-, táncszínházi, és gyerekelőadást hívtak meg, miközben a kísérőprogramban a zenére is nagyobb hangsúlyt fektettek: az idei évtől a POSZT Fesztiválra hazánk legnívósabb könnyű- és komolyzenei előadói közül többen is ellátogatnak.

A kísérőprogram másik alappillére a „POSZT bemutatja” programsorozat, amely a Kodály Központban műsorra kerülő, exkluzív estekből áll. Ezek között színházi előadásokat, operetteket, musicaleket, operaelőadásokat, önálló esteket, hangversenyeket, komoly- és könnyűzenei koncerteket egyaránt megtalálhatnak az érdeklődők.

A POSZT március 21-én megalakult Szakmai Tanácsadó Testületének javaslata alapján 2016. április 11. és 2017. március 5. között Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső színikritikus válogatja a 2017. június 8. és 17. között megrendezésre kerülő POSZT versenyprogramjába bekerülő, 2016. március 1. után bemutatott színházi előadásokat.

Kapcsolódó
POSZT-versenyprogram