Fekete lepel - Rendőrök vitték el a PM politikusait

Publikálás dátuma
2016.04.15. 14:33
Forrás: Szabó Tímea/Facebook
Egy kétszáz négyzetméteres fekete zászlót terítettek ki a Parlament főbejáratának lépcsőjére a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagjai és aktivistái, hogy ezzel fejezzék ki álláspontjukat, amely szerint katasztrófa fenyegeti a magyar egészségügyet. A párt petíciót is indít a témában. Szabó Tímea a Párbeszéd Magyarországért társelnöke a Facebook-oldalán azt írta: Gyertek a Kossuth térre! A sajtótájékoztatónk spontán demonstrációva alakult. Rendőrök köröznek felettünk. Gyertek!

A PM szervezésében nem sokkal délelőtt 11 óra után mintegy kéttucatnyian - az Országgyűlési Őrség felszólítása ellenére - átléptek a lépcsőt a tértől elválasztó láncon, majd leültek a kiterített zászló szélére.

Szabó Tímea társelnök újságíróknak azt mondta: közösen vállalnak szolidaritást a kórházi dolgozókkal, és közösen tiltakoznak az egészségügy tarthatatlan állapota miatt. A független képviselő felemelte szavát a kormány embertelen és szívtelen politikája ellen. Hozzátette: az orvosok és az ápolók egyharmada már külföldre menekült, az intézményekben nincsenek meg az ellátáshoz szükséges eszközök, a betegek pedig lassan meghalni járnak a kórházakba.

A társelnök bejelentette: pártjuk pénteken petíciót indít és aláírásgyűjtésbe kezd annak érdekében, hogy a kormány tegye vissza az egészségügybe az elmúlt öt évben kivett 400 milliárd forintot, az ágazat dolgozóinak biztosítson emberhez méltó béremelést, mindent tegyen meg a kórházi fertőzések visszaszorításáért, szüntesse meg a várólistákat és pótolja a hiányzó háziorvosokat.

Forrás: Szabó Tímea/Facebook

Forrás: Szabó Tímea/Facebook

 

A rendőrök többször is felszólították a lánc parlament felőli oldalán tartózkodókat, hogy vessenek véget a demonstrációnak - írta az MTI. Miután továbbra sem voltak hajlandóak elhagyni a helyüket, a rendőrök a többségüket ölben vitték távolabbra, felvették az adataikat, de nem állították elő őket. Szabó Tímea, aki a saját lábán ment a rendőrökkel, az újságíróknak azt mondta, az ő adatait is felírták.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Szerző

Padot neveznének el Andrassew Ivánról

Publikálás dátuma
2016.04.15. 14:02
Andrassew Iván (1952-2015)
Padot neveznének el Andrassew Ivánról, a Népszava több mint egy éve elhunyt örökös publicisztikai rovatvezetőjéről. - Andrassew korábban minden évben részt vett a Fejtő szobornál tartott megemlékezéseken a Szent István Parkban. Halála előtt is így tett. Betegségéből adódóan már gyenge volt, így egy padon ülve szemlélte az eseményeket - mondta Kaczvinszky Barbara újságíró, az elnevezési kezdeményezés kitalálója.

Elmondása szerint az ötlet munkatársunk halálának első évfordulóján született, amikor a Fejtő szobor előtti padon gyertyákat gyújtottak rá emlékezve. Egy évvel később az Eleven Pavilonban tartott rendezvényen - melynek témája Andrassew élete és munkássága volt - vetődött fel újra a gondolat. Kaczvinszky ezután megkereste a XIII. kerületi önkormányzatot, kérvén segítő közreműködésüket a pad elnevezésében. De miután a park felügyelete már a fővároshoz tartozik, így levelet fogalmazott, amelyben az elkeresztelés mellett egy emléktábla elhelyezésének tervét is felvázolta.

A Független Magyar Médiáért Egyesület - amelynek Andrassew haláláig az elnök-helyettesi tisztségét töltötte be - csütörtöki ülésén hozott döntése értelmében levelét hamarosan eljuttatják Tarlós István főpolgármesternek. Az újságíró várakozása szerint a humanista író, publicista nevét a pad legkésőbb a születésnapjától, július 29-től viselheti.

Szerző

Millióinkat töltötte tankjába Lázár János

Publikálás dátuma
2016.04.15. 13:26
Fotó: Molnár Ádám
Az adófizetőknek tavaly 3,9 millió forintjába került Lázár János miniszter autós ingázása, Rogán Antal pedig naponta akár nyolcszor is megtehette oda-vissza az utat lakása és munkahelye között az állami kisbusszal. A lap által kikért adatokból kiderül, hogy 2015-ben hét kormányzati szolgálati autóba is kétmillió forint felett tankoltak - írja a nol.hu.

Csaknem négymillió forintba került Lázár János szolgálati autójának tankolása tavaly. Ez csak az üzemanyag ára. Lázár tisztségéből adódóan­ sofőrrel jár, az ezzel járó kiadásokat nem tartalmazza az összeállítás. A bruttó 3,99 millió forinttal a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csúcstartó a tárcavezetők, az államtitkárok és a helyettes államtitkárok között – derül ki a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) megküldött adataiból.

Üzemanyagköltségét kilométerre átszámolva a Miniszterelnökség vezetője tavaly 130-140 ezer kilométert mehetett a szolgálati autójával. Ezek alapján Lázár akár 360-szor megtehette a munkahelye és lakása közti utat, hiszen a miniszter több interjújában is elmondta, hogy kinevezése után sem költözött a fővárosba a családja, ezért mindennap hazajár. Budapesttől Hódmezővásárhely pedig csaknem 200 kilométerre van. A szabályozás nem tiltja a szolgálati autó magáncélú használatát.

A KEF-es kocsiban ülő miniszterek közül egyedül Lázár autója került be a kétmillió feletti kategóriába, a listán utána következik Seszták Miklós fejlesztési tárcavezető, akinek autójába 1,89 millióért tankoltak.

Az állami vezetők szolgálati autó­flottáját fenntartó szervezet adatai alapján a kormányzati politikusok – a korábbi évekhez képest alacsony benzin- és gázolajárak mellett is – összesen 149 millió forint értékben tankoltak 2015-ben.

A teljes cikket itt olvashatja.  

Havi félmillióért bérelnek autót Papcsáknak
Az RTL Klub Híradója szerint havi 484 ezer forintért bérelnek egy Audi 6-ost a jegybanki felügyelőbizottság elnökének, Papcsák Ferencnek.
A húszmillió forint értékű A6-os mellett a felügyelőbizottsági tagoknak is jár szolgálati autó. Akkor is, ha Papcsák Ferenc 3 és fél, a felügyelőbizottság többi tagja 3 millió forintot kap a munkájáért. A havi közel félmilliós autóbérletről szóló rendelkezést a Nemzetgazdasági Minisztérium hagyta jóvá.Szerző