Előfizetés

NB I - A Vasas vendégeként nyert a Diósgyőr

A Vasas 3-1-re kikapott a Diósgyőrtől szombaton a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójában. A vendégcsapat először nyert idegenben a december végén kinevezett Egervári Sándor vezetőedző irányításával.

OTP Bank Liga, 30. forduló:

Vasas FC-Diósgyőri VTK 1-3 (0-1)

Illovszky-stadion, 1500 néző, v.: Erdős
gólszerzők: Ferenczi (80.), illetve Egerszegi (19., 63.), Elek (48.)
kiállítva: Tamás M. (37.)

Vasas:

Hermány - Szivacski (Ferenczi, a szünetben), Korcsmár, Debreceni, Hangya (Preklet, 34.) - Vida, Berecz (Novák, 69.), Ristevski - Ádám M., Müller, Remili

Diósgyőr:

Rados - Okuka, Lipták, Tamás M., Nemes - Egerszegi - Bognár I. (James, 42.), Koman, Elek Á. (Kovács G., 51.), Barczi (Novothny, 74.) - Bacsa

Többet birtokolta a labdát a Diósgyőr a mérkőzés elején, helyzeteket is kialakított, ezek egyikéből pedig megszerezte a vezetést. Fél óra elteltével némileg magára talált a Vasas, ezzel együtt emberelőnybe kerülve sem tudta nyomás alatt tartani az ellenfelét.
A szünet után is hasonló volt a helyzet, a különbség pedig előbb két, majd háromgólosra nőtt. 0-3 után is többször veszélyeztetett a DVTK, de végül a bennmaradásért küzdő hazai csapat szerezte a találkozó utolsó gólját.

Birkózás - Veréb István kvótás

Veréb István olimpiai kvótát szerzett a szabadfogásúak 86 kilogrammos súlycsoportjában a szerbiai Nagybecskereken zajló birkózó európai kvalifikációs viadalon, amelyen Sastin Marianna (63 kg) az elődöntőben kikapott.

A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Veréb szombaton előbb a szlovák Rene Matejovot, majd az olasz Aron Canevát verte könnyedén, technikai tussal. Azt azonban már az elődöntőt megelőzően lehetett tudni, hogy a lengyel Radoslaw Marcinkiewicz nehezebb feladat elé állítja. A Verébnél ránézésre "fél számmal" nagyobb lengyelnek aztán a technikai tustól nem kellett tartania, ám összességében sima meccsen kapott ki a magyar birkózótól.

A mostani évtől már csepeli színekben versenyző Veréb István az első pillanattól energikusan birkózott, irányította a meccset, hiába volt a lengyel nagyobb termetű, a magyar tűnt erősebbnek. Az első másfél perc alatt Veréb kétszer vitte ki a szőnyegről Marcinkiewiczet, s a 2-0-ás vezetés után is tartotta a tempót. Ellenfele ugyanakkor hiába tudta egyszer kivinni őt (2-1), a magyar még a szünet előtt újabb kiléptetéssel válaszolt, s megnyugtató, 3-1-es előnnyel ment pihenni.

A szünetet követően is nagyon összeszedetten birkózott a magyar, aki még az első percben egy fejlefogás után eldobta ellenfelét, s a négypontos akcióval, illetve az elutasított lengyel óvásért kapott egy ponttal (8-1) eldöntötte a meccset, ezzel pedig a kvóta sorsát. A találkozót végül 8-3-ra nyerte meg, így a pekingi után második olimpiájára készülhet.

"Jó sorsolást kaptam, ezt ki kellett használnom és szerencsére sikerült. Szlovák riválisom fizikailag erős, de rendre elfárad, míg az olaszt egyértelműen verni kellett. A lengyelről tudtam, hogy két technikát tud, ezekre kellett figyelnem" - mondta az MTI-nek Veréb István.

A korábbi szombathelyi sportoló hozzátette, hogy nagy megnyugvást jelent számára a kvóta, s most már csak Rióra kell koncentrálnia. "Szerencsére nem kell Ulánbátorba utaznom, nagyon nem akartam" - jegyezte meg Veréb István, aki nem biztos, hogy szőnyegre lép az esti fináléban.

Szintén az olimpiáért mérkőzött a világbajnok Sastin Marianna, aki a 63 kilogrammosok elődöntőjében a fehérorosz Marja Mamasukkal csapott össze. A mérkőzést egy villanás döntötte el: Mamasuk alig egy perc után villámgyorsan be tudott menni ellenfele lábára, s eldobta őt. Az akció négy pontot ért, s a folytatásban Sastin már csak csökkenteni tudott a hátrányon, a sikerre nem volt esélye (2-4).

A szombati versenynapon korábban Barka Emese (58 kg) a negyeddöntőben, míg a szabadfogásúak 74 kilós kategóriájában szereplő Gulyás Zsombor és a kötöttfogású Szabó László (75 kg) a nyolcaddöntőben szenvedett vereséget.

A szerbiai versenyen - amelyen minden súlyban két-két olimpiai indulási jogot osztanak ki - pénteken Lőrincz Tamás (kötöttfogás 66 kg) szerzett olimpiai kvótát, míg a tavalyi világbajnokságon Lőrincz Viktor, aki ötödik lett Las Vegasban, így Veréb Istvánnal együtt jelenleg három magyar birkózó részvétele biztos az augusztusi játékokon.

A vasárnapig tartó szerbiai viadalt követően a birkózóknak még két lehetőségük lesz kvótát szerezni: a jövő héten Ulánbátorban, három hét múlva pedig Isztambulban rendeznek kvalifikációs versenyeket.

Storck: önbizalommal telve

Publikálás dátuma
2016.04.16. 13:31
FOTÓ: Molnár Ádám
Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint csapata önbizalommal telve, félelem nélkül szeretne játszani a nyári, franciaországi Európa-bajnokságon.

Az 53 éves edző a nemzetközi szövetség (FIFA) honlapjának adott hosszú interjúban úgy fogalmazott, hogy az F csoportban Portugália és Ausztria a továbbjutás esélyese, míg Izland és Magyarország némileg "kívülállónak" számít. "A portugáloknál számos sztár futballozik, az osztrákok kiemelkedően fejlődtek, de az izlandiak is feljövőben vannak az utóbbi években. Ezeknek a válogatottaknak szinte minden játékosa külföldi klubcsapatban játszik jelenleg" - magyarázta Storck.

A magyar együttesről elmondta, hogy tagjait a szurkolók többsége még mindig a Puskás-féle generáció legjobbjaihoz hasonlítja. "Azt emlegetik, amiket azok a fiúk jobban csináltak, de most már a maiak is elmondhatják magukról, hogy kijutottak egy nagy tornára. Fantasztikus, hogy a fejlődésünknek köszönhetően eljutottunk erre a pontra. Ezzel megalapoztuk a jobb jövőt, de még mindig sok a tennivalónk. Nem azért leszünk ott az Európa-bajnokságon, hogy kitöltsük a létszámot. Szeretnénk elérni valamit."

A válogatott stílusa kapcsán a szövetségi kapitány megjegyezte: csapata még nincs azon a szinten, hogy játékával alkalmazkodásra kényszerítse ellenfelét. "Figyelünk rá, hogy a másik csapat hogyan áll fel taktikailag, de mi is szeretnénk a lehető legtöbbet megmutatni az erősségeinkből. A következő hetekben és hónapokban sokat fogunk dolgozni például a labdabirtoklás fejlesztésén. Szeretnénk önbizalommal telve, félelem nélkül futballozni. Ennek érdekében erős ellenfelekkel játszunk barátságos mérkőzéseket. Tőlük nemcsak tanulhatunk, hanem láthatjuk, hogy képesek vagyunk méltó partnereik lenni. Nagyon egységes csapatunk van, nincsenek benne egoisták és primadonnák. A csapatszellem az erősségünk" - mondta Bernd Storck.

A kapitány ismét leszögezte, hogy szakmai stábjában fontos szerepe van segítőjének, Andreas Möllernek. "Hosszú ideje ismerjük egymást. Kiváló ember, és nagyon ért a futballhoz. Olyan eredményeket ért el, amilyeneket ebben a magyar csapatban senki. Volt világ- és Európa-bajnok, tudja, mi a siker, és mit kell tenni érte. A játékosok sokat tanulnak tőle. Van néhány igazán tehetséges fiatal a keretben" - folytatta.

A következő világbajnokság szeptemberben kezdődő kvalifikációs sorozatáról elmondta, hogy a Portugália, Svájc, Feröer-szigetek, Lettország, Andorra, Magyarország összetételű csoport sokkal nehezebb, mint a magyarok Európa-bajnoki selejtezőcsoportja volt, ezért a 2018-as oroszországi vb-re kijutni még a franciaországi részvételnél is nagyobb teljesítmény lenne.

A magyar szövetség (MLSZ) sportigazgatójaként is tevékenykedő szakember kiemelte, hogy a német mintát alapul véve teljesen új struktúrákat honosított meg az utánpótlás-nevelő akadémiák rendszerében, és több főállású edzőt is szerződtetett.

Csányi Sándor MLSZ-elnököt nagyon innovatív sportvezetőként és progresszív gondolkodóként jellemezte. "Mi vagyunk az egyetlen ország, ahol a szövetség pénzzel ösztönzi a klubokat, hogy szerepeltessék a fiatal játékosaikat. Számomra nincsenek fiatalok és idősebbek, csak jó és rossz futballisták. Elindultam egy úton, aminek az a lényege, hogy összevadásztam néhány fiatalt a válogatott számára, ők pedig kiemelkedő teljesítménnyel hálálták meg a bizalmamat, és hozzásegítettek minket a kijutáshoz. Most már nagyon várjuk, hogy kezdetét vegye a torna" - mondta végül Bernd Storck szövetségi kapitány a FIFA honlapján.

A magyar válogatott 44 év után szerepel majd ismét az Európa-bajnokságon: sorrendben Ausztriával (június 14., Bordeaux), Izlanddal (június 18., Marseille) és Portugáliával (június 22., Lyon) találkozik az F csoportban.