Előfizetés

Nemes Jeles László dedikál

Publikálás dátuma
2016.04.17. 17:06

Hétfőn 16 órától 18 óráig az Oscar-díjas Saul fia című film most megjelent dvd és blu.ray kiadványát Nemes Jeles László rendező-forgatókönyvkiadó és a film további alkotói dedikálják az Alexandra Könyvesboltban, a Nyugati térnél.

A korábbi időponthoz képest a dátum tehát megváltozott, ahogy a következő dedikálás időpontja is, amelyre április 22-én 17 órakor kerül sor a Puskin mozi kávézójában. Harmadik alkalommal a Könyvfesztiválon dedikál a rendező-forgatókönyvíró: április 24-én 11 órától az Alexandra könyvkiadó standjánál.

A hét végén került a boltokba a Saul fia dvd és blu ray kiadásban. A kétféle házimozis formátum annyiban tér el, hogy a kétlemezes dvd mellett limitált példányban megjelent a háromlemezes változat, amely a blu-ray változatot is tartalmazza, emellett egy 28 oldalas könyv és egy sorszámozott filmkocka is jár hozzá az eredeti 35 mm-es nyersanyagból.

A Saul fia mozinézőinek száma időközben túllépte a 240 ezret, s ezzel újabb nézettségi csúcsot állított fel.

Szaúd-Arábia megfenyegette az USA-t

Hétszázötven milliárd dollár értékű amerikai kincstárjegy és egyéb értékpapír eladásával fenyegette meg Szaúd-Arábia az Egyesült Államokat arra az esetre, ha a kongresszus elfogadja azt a törvényt, amelynek alapján amerikai bíróságokon felelősségre vonhatják az olajmonarchiát a 2001. szeptember 11-ei terrorakcióban játszott szerepéért. A válaszlépésre a szaúdi külügyminiszter figyelmeztette amerikai partnereit - jelentette a The New York Times című amerikai napilap. 

A figyelmeztetés egy hónappal ezelőtt történt, amikor Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter Washingtonban járt és személyesen adta át az uralkodó üzenetét az amerikai illetékeseknek. Dzsubeir szerint Rijád az értékpapírok eladásával tudná elkerülni, hogy amerikai bíróságok esetleg befagyasszák azokat.

A tekintélyes lap meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva közölte, hogy a szaúdiak nehezményezik a terrorista cselekmények támogatóiról készülő törvényt, amely felveti a felelősségüket a 2001-es terrortámadásokban. A jogszabály lehetővé tenné, hogy a terrorizmusnak amerikai területen áldozatul esők pert indíthassanak a terrorcselekmény külföldi támogatói, így akár a szaúdi kormány ellen is. Rijád cáfolja, hogy bármi köze lenne a 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrorakcióhoz.

A The New York Times szerint az Obama-kormányzat erőteljesen lobbizik a kongresszusban mind republikánus, mind demokrata párti politikusoknál, hogy megakadályozza a törvény elfogadását. A kormányzat érvelése szerint a törvény jogi kockázatnak tenné ki az amerikaiakat a tengerentúl, valamint kedvezőtlen gazdasági és diplomáciai következményekkel járna.
A lap úgy tudja, a kongresszus 2002-ben folytatott vizsgálata alátámasztja a szaúdi érintettséget a 2001-es merényletekben, ugyanis bizonyítékok vannak arra, hogy az Egyesült Államokban élő szaúdi tisztségviselőknek köze volt a terrorakciókhoz. A vizsgálatról készített jelentés huszonnyolc oldal foglalkozik a szaúdi-kormány érintettségével, de ezek a megállapítások nem nyilvánosak.

Edwin Truman, a világgazdasági kutatásokkal foglalkozó Petersen Intézet munkatársa szerint a szaúdiak üzenete valószínűleg "üres fenyegetőzés", több százmilliárd dollárnyi amerikai értékpapír eladása egyrészt technikailag nehéz lenne, másrészt nagy valószínűséggel zűrzavart okozna a globális pénzpiacokon is, amiért a szaúdiakat tennék felelőssé.  Egy ilyen lépés destabilizálná az amerikai dollárt, amelyhez a szaúdiak saját nemzeti valutájuk, a riál értékét rögzítik - közölte.

Ted Cruz nyert Wyoming államban

Ted Cruz texasi szenátor került ki győztesen a republikánusok választási küzdelméből Wyoming államban szombaton, az érintett tizennégy kongresszusi küldött mindegyike őt fogja támogatni amerikai elnökjelöltként a párt nyári országos konvencióján.

A ritkán lakott nyugati szövetségi államban nem tartanak előválasztást, ehelyett a párt 475 aktivista tagja gyűlt össze szombaton Casperben, Wyoming második legnagyobb - ötvenötezer lelket számláló - városában, hogy helyi konvención döntse el, kit támogasson a tizennégy küldött az országos konvención. A pártaktivisták úgy döntöttek: valamennyi küldött Ted Cruz mögött sorakozik majd fel.

Az állam republikánus küldöttei közül 12-nek a "sorsa" már a március 12-i megyei konvenciókon eldőlt, most a többiről döntöttek. A korábban kiosztott "szavazatok" közül tízet Cruz nyert el, egyet az országosan legesélyesebbnek tartott Donald Trump üzletember, egy küldött pedig mandátum nélkül vesz részt az országos elnökjelölt-állító konvención, azaz az adott pillanatban, a konvención dönti majd el, hogy melyik pályázóra adja a voksát.

A wyomingi eredmény ugyan kevés küldöttről szólt, de mégis fontos: ezzel ugyanis Donald Trump előnye jelentősen megcsappant: jelenleg már alig 196-tal több küldött támogatja őt, mint a texasi szenátort. Trump az előválasztási folyamatban eddig 21 szövetségi államban diadalmaskodott, míg Cruz 10 államban nyert. A New York-i milliárdos eddig 755 delegátust nyert, a texasi szenátor pedig 559 küldöttet tudhat maga mögött. Trumpnak a hátralévő előválasztások mintegy hatvan százalékát meg kell nyernie ahhoz, hogy meglegyen az 1237 delegátusa, s így automatikusan ő lehessen a republikánusok elnökjelöltje a novemberi választáson.

Győzelmi beszédében szombaton Ted Cruz azt mondta: kampánya lendületben van, s a választók egyre inkább elfordulnak Trumptól. A győzelmi beszédet a texasi szenátor egyébként még azt megelőzően mondta el, hogy a pártaktivisták szavaztak volna a delegátusokról. Donald Trump, a New York államban lévő Syracuse városában kampányolva, ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy a választási rendszer manipulált, az eredmény megbundázott, és erre szerinte éppen Wyoming és mellette Colorado a legjobb példa.

Közben szombaton nyilatkozatot tett Nevada állam kormányzója, Brain Sandoval, aki közölte: John Kasich ohiói kormányzó elnökjelöltségét támogatja, mert - mint fogalmazott -"Ohio gazdasága Kasich irányításával hihetetlen átalakuláson ment keresztül", jó eredményeket mutat fel, s Kasich az egyetlen republikánus politikus, aki képes legyőzni a demokraták várható elnökjelöltjét, Hillary Clintont. A spanyolajkú Sandoval támogatása mindazonáltal nem javít John Kasich helyzetén, akinek már matematikailag sincs meg a lehetősége, hogy elnyerje az elnökjelöltséget. Nevada államban egyébként már február végén megtartották az előválasztást, amelyet Donald Trump nyert meg.