Előfizetés

Utolsó helyen a Felcsút

Publikálás dátuma
2016.04.18. 07:50
Nehéz helyzetben Forró Attila (jobbra) és a Puskás Akadémia FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
Izgalmas lesz a kiesés elleni harc a labdarúgó NB I-ben, miután a 30. fordulóban a Puskás Akadémia hazai pályán 1-0-ra kikapott a Békéscsabától, ezzel az utolsó helyre került. A találkozó után kirúgták a felcsútiak szakvezetőjét, Robert Jarnit.

A bajnoki cím sorsa már korábban eldőlt az NB I-ben, s a Ferencváros 29. aranyérmét is megszerezte, a kiesés elleni harc azonban egyre izgalmasabb. Három fordulóval a bajnokság vége előtt még szinte minden elképzelhető: a Vasas, a Békéscsaba és a Puskás Akadémia egyaránt 25-25 ponttal áll a tabella végén. Különösen a felcsútiak formája nem túl fényes: utoljára március 9-én nyert Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc csapata, azóta hat találkozón mindössze három pontot gyűjtött be. Hiába igazolták le tavaly a kispadra az egykor játékosként a Real Madridot is megjárt horvát szakvezetőt, Robert Jarnit, hiába készülhetnek a felcsútiak magyar viszonylatban is fényűző körülmények között, az eredmények elmaradnak. A tavaszi szezon ugyan jól indult az együttes számára, hiszen 1-0-ra verte a Diósgyőrt, de azóta csak egyetlen diadalt tudtak aratni Zsidai Lászlóék. A szombati Békéscsaba elleni találkozó igazi hatpontos meccs volt, hiszen a Puskás győzelme esetén fontos lépést tett volna a kiesés elkerüléséért. Ehhez képest Vaskó már a 4. percben megszerezte a vezetést a viharsarkiaknak, s előnyüket a meccs végét jelentő hármas sípszóig meg tudták tartani, ráadásul a találkozó végén meg is fogyatkoztak a hazaiak Castillón kiállítása miatt.

Bár múlt héten még olyan híreket lehetett hallani, amelyek szerint Jarni akkor is mard a felcsútiak kispadján, ha az együttes kiesik az NB I-ből, az már biztos, hogy az ő pályafutása véget ért Felcsúton. A Békéscsaba elleni vereség után ugyanis kirúgták. A klub közleménye szerint Szíjjártó István látja el a szezon végéig a vezetőedzői feladatokat. A Vasas otthon kapott ki a Diósgyőrtől 3-1-re, így valószínűsíthetjük: csak az utolsó fordulóban dől el, melyik csapat távozik a magyar élvonalból.

Csak az MTK szempontjából volt tétje az örökrangadónak függetlenül attól, hogy mivel az első helyezett s már bajnok Ferencváros a második helyen tanyázó kék-fehérekkel csapott össze, ezért a mérkőzést akár a magyar bajnokság szuperrangadójának is nevezhetnénk. A nézőszámon is meglátszott, hogy a fradistákat már kevéssé vonzza az NB I: mindössze ötezren látogattak ki a Groupama Arénába. Az első félidő meglehetősen lagymatag játékot hozott. A 25. percben az MTK szerezte meg a vezetést Kanta 18 méteres szabadrúgásával, az egyenlítésre az 59. percig kellett várni, amikor Gera közelről talált a kapuba. Három perccel később fordított a Fradi: Leandro remek passza után Varga Roland volt eredményes. A fradisták azonban rosszat sejthettek, amikor a kispados Torghelle melegíteni kezdett, majd a 73. percben beállt. Rossz előérzetük be is vált: a 77. percben szép fejessel egyenlített (2-2). Torghelle igazi Fradi-specialistának mondhatja magát.

A hazaiak trénere, Thomas Doll a meccset követő sajtótájékoztatón mutatott rá a hibákra. „2-1 után vártuk a meccs végét, a tavasszal megfigyelhető volt, hogy nem vesszük fel jól az embert, ez volt ma is és ez nem tetszik. Ha egy párharc során nem adunk bele mindent, kiegyenlíthet az ellenfél” – fogalmazott.

Jókedv, cirkusz, emberpiramis

Publikálás dátuma
2016.04.18. 07:49
Előadóművészek és a vállalkozó kedvű közönség formált emberpiramist a Fővárosi Nagycirkusz előtt FOTÓ: MTI/BALOGH ZOLTÁN
Szombaton ünnepelték világszerte a cirkusz világnapját színes programokkal és rendezvényekkel. Budapesten emberpiramist építettek a Fővárosi Nagycirkusz épülete előtt artisták, ismert előadóművészek és a vállalkozó kedvű közönség közreműködésével. 

- A cirkusz, mint művészeti ág egyenrangú a színházzal és az operával, a tánccal és a balettel - mondta Fekete Péter, a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos. Hozzátette: a cirkusz világnapját - amelyet 2007 óta április harmadik szombatján tartanak - idén az teszi még különlegesebbé, hogy épp most szombaton ünnepelték Charlie Chaplin születésnapját is.

Ez alkalomból Eugene Chaplin, a nagy nevettető fia egy üzenetet tett közzé, ebben azt írta: édesapja minden évben elvitte a családot egy-egy cirkuszi előadásra, amely "hatalmas, meghatározó élmény" volt mindannyiuk számára, főként azért, mert apjuk előadás után az összes előadót meghívta hozzájuk egy italra. "Kívánom, hogy a cirkuszművészet még sokáig virágozzék, a benne rejlő tradíciók soha ki ne hajlanak. Mindig legyen csodálatos a cirkusz világnapja" - írta.

A Cirkuszművészeti Világszövetség minden évben egy központi üzenetet tesz közzé a világnapon, így idén az Összefogás és együttműködés a jövő cirkuszáért! hívómondat köré szerveződtek az események.

Rohonc-ősbemutató a Tesla Teátrumban

Publikálás dátuma
2016.04.18. 07:48
Az áldozatok magyarok voltak FORRÁS: REGŐS-SIMON BETTI
Először állították színpadra Elfriede Jelinek Nobel-díjas osztrák írónő nagy port kavaró darabját Magyarországon: a művet Rohonc, avagy az öldöklő angyal - Tragikomédia a nemzeti lelkiismeretről címmel tűzik műsorra a Rátkai Márton Színházi Műhely produkciójában, Szalay Kriszta, Cserna Antal és Juhász György főszereplésével a Tesla Budapest Kulturális Központ Teátrumában április 29-én.

A kortárs darab Halasi Zoltán József Attila-díjas költő, író fordításában és Vas-Zoltán Iván, a Tesla Teátrum művészeti vezetője rendezésében látható - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A hatvankilenc esztendős írónő darabja a magyar határhoz közeli burgenlandi Rechnitz (akkori nevén Rohonc) kastélyában 1945 márciusában játszódik. Húsvét előtt nagy bált rendeztek Batthyány-Thyssen-Bornemisza Margit grófnő vendégszeretetét élvezve a körzet náci előkelőségeinek tiszteletére. Az est "fénypontjaként" elővezették a közeli pajtából és lemészárolták azt a 180 lesoványodott, összefagyott, éhező munkaszolgálatost, akiket a Hitler által kigondolt védvonal építésére hurcoltak oda Magyarországról. Ezt követően a kastély pincéjéből kivezényeltek húsz másik munkaszolgálatost, velük elföldeltették az áldozatokat, majd őket is legyilkolták, aztán felgyújtották a kastélyt és külföldre menekültek. Az áldozatok kivétel nélkül magyarok voltak, így a magyarországi ősbemutató más fénytörésben árnyalja a cselekményt.