Olaszul tanulnak a "pápa menekültjei"

A Szent Egyed katolikus közösség római székhelyén kaptak ideiglenes szállást és elkezdtek olaszul tanulni a Ferenc pápával a leszboszi menekülttáborból Rómába érkezett három szíriai menekültcsalád tagjai, miközben az egyházfő gesztusát ellentétes vélemények kísérik a rómaiak és az olasz politika részéről. 

Az olasz fővárosba szombaton érkezett tizenkét szíriait a Szent Egyed székháza szálláshelyén helyezték el a római belvárosban található Trastevere-negyedben. Azonnal mindannyian beadták a menekültkérelmet és elkezdtek olaszul tanulni a közösség által indított nyelvtanfolyamon. A Szent Egyed közösség szakmai képzést is nyújt számukra, és segít a felnőttek és gyerekek beilleszkedésében, ahogyan ezt az általa befogadott összes menekülttel teszi.

A szíriai családok szállását, ellátását és a menekültkérelmük költségeit a Vatikán fizeti. Muzulmánok, ezért a Szent Egyed közösség imahelyet is biztosított számukra. A La Repubblica olasz napilap értesülései szerint már egy rövid sétát is tettek Rómában. Elmesélték, hogy végre nyugodtan alszanak, és hosszú idő után meleg vízzel tudnak tisztálkodni.

A hazájában mikrobiológusként dolgozó, 31 éves Nour Zaheda férjével és két éves fiával érkezett Rómába Ferenc pápával. "A pápa úgy viselkedett velünk mint egy apa gyermekeivel. Egyetlen muzulmán ország, egyetlen muzulmán vezető sem gondolt arra soha, hogy befogadjon bennünket úgy ahogyan ő tette" - nyilatkozta a szíriai nő a Corriere della Serának. Társai elmondták, hogy Szíriából elmenekülve három hónap alatt érkeztek meg Leszbosz-szigetére és ezért családonként mintegy hat ezer eurót (1,8 millió forintot) fizettek az emberkereskedőknek.

Ferenc pápa gesztusáról kérdezte a Szent Egyed közösség római székhelye közelében élő olaszokat az Il Tempo jobboldali napilap. A nyilatkozók "nemesnek" nevezték az egyházfő kezdeményezését hangsúlyozva azonban, hogy az egyházfő a rászoruló olaszokat is segíthetné a vatikáni ingatlanokba való befogadásával. Más vélemények szerint Ferenc pápa alázatból és emberségből adott leckét mindenkinek.

"A pápa a lelkekhez szól, a politikusoknak viszont az emberekkel kell törődniük. Attól tartok (a pápa lépése) a jövőt tekintve negatív és keveset használ. Könnyű a Vatikánból felszállni egy repülőre, elmenni öt órára Görögországba, beszédet tartani és hazajönni 12 menekülttel azt szorgalmazva, hogy mindenki ezt tegye" - nyilatkozta Matteo Salvini az Északi Liga olasz ellenzéki párt vezetője. Hozzátette: "a pápa azt üzeni (...), hogy ha valaki igazán jó és keresztény, befogad, miközben ha valaki azt mondja, hogy a törvényeket, létszámokat és határokat tiszteletben kell tartani, az csúnya és rossz. Veszélyesnek tartom az ilyen üzenetet, hogy mindenki számára van hely, legálisan vagy illegálisan érkezőknek, nem számít".

Szerző

Kohl "politikát csinál" Orbán látogatásából

Több német lap is foglalkozott Magyarországgal hétfőn, Orbán Viktor miniszterelnök és Helmut Kohl volt német kancellár tervezett találkozójával összefüggésben.

A Die Welt című konzervatív lap Miként jött létre valójában Orbán látogatása Kohlnál címmel közölte hírportálján Boris Kálnoky írását, aki kiemelte, hogy a megkeresés Budapestről "diszkrét" volt, és Kohl döntött úgy, hogy "politikát csinál" a magyar kormányfő látogatási szándékából. Hozzátette, hogy a látogatás már az esemény előtt "politikai bomba" lett, és a célkeresztben Angela Merkel van. Kohl és Orbán úgy bírálja a kancellár menekültpolitikáját, "mintha egyeztették volna" ezt a tevékenységüket - jegyezte meg, utalva a Kohl-kötet előszavára és Orbán Viktor Schengen 2.0 nevű tervére.

Ez utóbbi, amelyben a Die Welt szerzője szerint "szinte semmi nincs, amit Orbán ne követelt volna már korábban", egy "ellenjavaslatnak" tekinthető Brüsszel és Berlin törekvéseivel szemben. Így a keddi Orbán-Kohl találkozó egy politikai nagyesemény, amely azt szolgálja, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjon a "Merkel menekültpolitikája elleni közös támadás" - fejtette ki Boris Kálnoky.

Szerinte Kohl a látogatás átpolitizálásával az irányvonal kiigazítására igyekszik ösztökélni pártját, a CDU-t, azt üzenve, hogy "valamivel kevesebb Merkel és valamivel több Orbán jót tenne a CDU-nak".

Orbán is csalódott a "Merkel-féle CDU-ban", és tudja, hogy a "Merkel-féle fősodorral" szemben nincs sok esélye, de "segítene neki egy németországi és európai szellemi fordulat a +magyar+ világnézet felé", ezért igyekszik célzottan formálni a nyilvánosságot sok interjúval, látogatásokkal, előadásokkal - írta Boris Kálnoky. Azonban míg egy találkozó Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel Merkel elleni támadást jelent, egy látogatás Kohlnál mindig a közvetítést, kapcsolatteremtést célzó szándékot is jelez, és a keddi látogatásban ennek is lehet szerepe - tette hozzá.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung Zavarótűz címmel közölte Rainer Blasius kommentárját, aki kiemelte, hogy már Bismarcknak is nehezére esett visszavonulása után távol tartania magát a berlini politikától, és Helmut Kohl ezt a "hagyományt" folytatja, bár egészségi állapota miatt nem teljesen világos, hogy ki ad neki tanácsot, vagy ki asszisztál neki.
A szerző hozzátette, hogy a volt kancellár a magyar miniszterelnökkel tervezett találkozója előtt megjelentette 2014-es könyve magyar kiadásához írt előszavát, amely Angela Merkel menekültpolitikájának bírálata. Ez talán nem vall jó stílusra, és tartani lehet tőle, hogy a kiállás Orbán mellett inkább rontja, mintsem erősíti "Európa díszpolgárának tekintélyét" - írta a FAZ szerzője.

A liberális Der Tagesspiegel Ketten egy ellen címmel közölt terjedelmes összeállítást, amelyben a szerzők - Stephan Haselberger, Hans Monath und Silviu Mihai - kiemelték: Orbán Viktor kormányzási "stratégiájának" az a problémája, hogy mindig új ellenségeket és veszélyeket kell találni, hogy eltereljék a figyelmet a nehéz gazdasági és társadalmi helyzetről, és "minél több pénzt sikkaszt el a fideszes klientúra, annál gyakrabban és erőszakosabban kell megismételni ezt a játékot", ami nem könnyű, ráadásul már alig vannak menekültek Magyarországon. További gond, hogy mindennek révén az az érzés keletkezik, méghozzá nem indokolatlanul, hogy az ország elszigetelődik - tették hozzá.

Úgy vélték, Orbán a Berlin és Brüsszel által "elárult", kulturálisan homogén, erős nemzetekből álló régi Európa híveként kívánja beállítani magát, és a látogatással legitimitást akar szerezni politikájához az "igazi európaiként" beállított Helmut Kohltól, akinek értelmezése szerint ő "az egyetlen igazi utóda".

Szerző

Újra hivatalban a korrupcióval vádolt polgármester

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) döntése értelmében visszatérhetett hivatalába Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy - tisztségéből korábban felfüggesztett - polgármestere.

A fejleményt maga Antal Árpád jelentette be az önkormányzati testület hétfői ülésén, ahol a helyettesítésével megbízott alpolgármester mandátumának meghosszabbításáról kellett volna dönteni. A bejelentést követő sajtótájékoztatón a polgármester elmondta: a déli órákban érkezett a bukaresti ügyészségről a hivatalos tájékoztatás arról, hogy jóváhagyták a kérését, és feloldották a hivatal betöltésére, valamint a városházi alkalmazottakkal való kapcsolattartásra vonatkozó tiltást. Hozzátette, a pénteken meghosszabbított bírósági felügyelet egyéb feltételei érvényben maradnak.

Antal Árpád köszönetet mondott azoknak, akik nélküle is működtették a hivatalt az elmúlt két hónapban. "Köszönöm a szentgyörgyieknek. Ez olyan város, ahol bármi van, az élet tovább tud menni. Senki nem pótolhatatlan" - jelentette ki Antal Árpád. Hozzátette, az ügyészségi döntés lehetővé teszi, hogy egy újabb mandátumért szálljon versenybe a június 5-i önkormányzati választásokon. Megjegyezte: megható volt látni, hogy több mint tízezren írták alá a jelöltségét támogató íveket. Ez a szám több mint hússzorosa annak, ami a jelöltséghez szükséges lett volna.

Antal Árpád megemlítette, a két hónap alatt, míg nem tölthette be a hivatalát Sepsiszentgyörgy román nemzetiségű polgárainak és román önkormányzati képviselőinek a szolidaritását is érezte. "Az az egység, amit mindig fontosnak tartottunk, ennek az ügynek a kapcsán egy kicsit megerősödött" - jelentette ki a polgármester. A székelyföldi polgármester ellen február közepén indított eljárást a korrupcióellenes ügyészség, mely azzal gyanúsítja, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) felvett hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni. Az EBRD ugyanakkor az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a rendelkezésére álló információk alapján "nincs oka azt hinni, hogy az EBRD által (Sepsiszentgyörgynek) nyújtott hitelt nem rendeltetésszerűen használták fel". Erre a DNA azzal reagált, hogy szerintük Antal Árpád, nem a városnak hitelt nyújtó EBRD-t, hanem a hitelt garantáló román államot károsította meg.

Szerző