Előfizetés

Dárdai Pál merész jóslata

R.T.
Publikálás dátuma
2016.04.20. 07:53

Élete egyik legnagyobb lehetősége előtt áll Dárdai Pál, a Hertha BSC trénere. Ha ugyanis szerda este a fővárosiaknak sikerülne túljutniuk a Német Kupa elődöntőjében a Borussia Dortmundon, akkor az együttes bekerülne a májusi fináléba, ami Dárdai nagy álma volt már Hertha-edzővé való kinevezése óta. Nem lesz könnyű feladat, igaz, a magyar tréner szerint nem is megoldhatatlan, mert meglátása szerint együttese büntetőkkel jut majd túl nagynevű ellenfelén.

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, edzői pályafutásának egyik legfontosabb mérkőzése előtt áll Dárdai Pál. Jól emlékezhetünk arra, hogy még a szezon megkezdése előtt elárulta nagy álmát. Legfőbb vágya, hogy elsétáljon a lakása közelében lévő Olimpiai Stadionba, s megtekinthesse a Német Kupa döntőjét, de nem egyszerű nézőként, hanem az oldalvonalról irányíthassa csapatát. Akkor alighanem sokan megmosolyogták ezért, hiszen hiába rendezik évről évre a fővárosban a DFB-kupa döntőjét, a Hertha általában már a tavaszt sem éri meg. Most azonban az utolsó nagy lépést kell megtenni a DFB-kupa elődöntőjében: meg kell verni, vagy legalább 11-esekkel kell túljutni a Borussia Dortmundon, méghozzá hazai pályán, Berlinben. Bár a Bundesliga tabelláján mindössze két pozíció választja el az együtteseket, hiszen a Borussia a második, a Hertha pedig a negyedik helyen áll, ez azért némiképp csalóka adat. Többet elárul az, hogy 22 pont a különbség kettejük között, természetesen Thomas Tuchel gárdája javára.

A bajnokságban mutatott forma sem túl szívderítő Vladimir Daridáék szempontjából. Komoly hullámvölgybe kerültek a fővárosiak, utolsó három találkozójukon egyetlen pontot gyűjtöttek, ennél gyengébb mérleget csak az utolsó előtti helyezett Eintracht Frankfurt tudott felmutatni, amely mindhárom találkozóját elvesztette, illetve szintén egy pontot szerzett a Schalke, a Wolfsburg, valamint a Stuttgart. Különösen fájó Dárdai számára, hogy a védekezés az utóbbi hetekben többször is csődöt mondott, kilenc gólt kapott a Hertha e három meccs során, találkozónkénti átlagban tehát hármat, miközben az előző 27 fordulóban átlagban egyszer vették be a kapuját.

Az egymás elleni mérleg sem a Hertha esélyességét támasztja alá a Dortmunddal szemben. Utolsó öt mérkőzésük mérlege: egy berlini győzelem, egy döntetlen, valamint három Borussia-diadal. Legutóbb, hasonló párosításban, február 6-án gól nélküli döntetlent játszottak egymással egy nem túl változatos meccsen. Akkor a Hertha legnagyobb erősségét fitogtatta: kiválóan védekezett, a Dortmundnak nem is volt sok helyzete, ugyanakkor az is igaz, hogy a Herthának is alig adódtak lehetőségei kontrákra.

A kupa azonban, mint tudjuk, teljesen más. Itt egyetlen aprócska, talált gól is elég lehet az üdvösséghez. Jól tudják ezt a berlini szurkolók is, akik át is érzik a mérkőzés jelentőségét. Miközben az Olimpiai Stadionban a bajnokikon 50-55 ezren vannak, szerda este végre teltház várja a csapatokat: 76 ezer néző szoronghat a lelátókon. Dárdai már tudja is az eredményt. „Eldöntöttem magamban már most, mi lesz a vége: büntetőkkel verjük meg a Dortmundot” – jelentette ki a Berliner Zeitungnak. S ezt nem viccből mondta, teljesen komolyan gondolja. Sőt, már a találkozó dramaturgiáját is megálmodta. „Kiharcolunk egy gól nélküli döntetlent, ami már elég lesz a hosszabbításhoz, aztán ezt is túléljük, majd a hidegvérrel lőtt tizenegyeseinkkel lecsapunk” – közölte a magyar szakvezető. Micsoda örömünnep lenne Berlinben, ha este 11 óra körül tényleg kiderülne, hogy Salomon Kalouék kerültek a fináléba! S miért annyira biztos Dárdai abban, hogy valóra válhat nagy álma? „Egész egyszerűen azért, mert a szezon eleje óta gyakoroljuk a büntetőrúgásokat, s e tekintetben nemcsak a mi játékosainkról vezetünk részletes statisztikákat, hanem az ellenfelek kapusairól is” – jelentette ki magabiztosan. S még egy meglepetés a tréner részéről. A 11-esek eredményét is tudja már: 5-4 lesz a Hertha javára. „A játékosaim mind az ötöt belövik, a Dortmund egyet kihagy majd” – hangoztatja. „Bár így lenne” – mondogathatják a fővárosiak. Dárdai annyira pontosan eltervezte a meccset, hogy már azt is tudja, kikből válogatna a büntetőknél. Kalou, Ibisevic, Darida, Lustenberger, Cigerci, Plattenhardt, Baumjohann és Langkamp jönne szóba. Az utolsó pillanatban dől majd el, hogy közülük kikkel rúgatná a büntetőt, hiszen lesznek közben cserék is, ráadásul óriási nyomás is nehezedik majd a játékosokra, így elképzelhető, hogy egyik vagy másik játékos mégsem vállalja a büntetőt”.

Dárdai számításainak egyetlen gyenge pontja van. Méghozzá az, hogy a Dortmund mind az öt legutóbbi kupaelődöntőjén túljutott. Legutóbb ráadásul épp a Bayern München otthonában, méghozzá 11-esekkel…

A Berliner Zeitung azt is megtudta, melyik mérkőzést tartja eddigi rövid edzői pályafutása legjelentősebbjének a magyar tréner. Nos, nem a Dortmund elleni soron következőt. „A legnagyobb meccsem a románok elleni Európa-bajnoki selejtező volt, amelyet röviddel szövetségi kapitányi kinevezésem után rendeztek. Mindössze három napom volt arra, hogy felkészítsem az együttest, s szenzációs módon egy pontot szereztünk. Ez még a magyar válogatott Eb-álmainak a kezdetén volt. A Dortmunddal szembeni találkozó kétségtelenül a legfontosabb azóta, hogy kineveztek a Hertha BSC trénerének, de azért ne felejtsük el azt, hogy ez még csak egy elődöntő” – tette hozzá. Azt reméli, edzői karrierjének legfontosabb meccsét is nemsokára lejátszhatja majd, méghozzá május 21-én, az Olimpiai Stadionban. Természetesen a kupa fináléjáról van szó.

Akármit hoz is a szerda esti találkozó, az tény, hogy Dárdai óriási lehetőség kapujába került, hiszen a kupában is történelmet írhat: a Hertha nagycsapata 1977-ben és 1979-ben jutott a döntőbe, de mindkétszer alulmaradt. 1981 óta pedig először került be az elődöntőbe, igaz, B csapata 1993-ban a fináléig jutott.

DFB-kupa, elődöntő
Hertha BSC-Dortmund (Tv: Sport 1, 20.30)

Dudás négy évet kaphat doppingért

K. D.
Publikálás dátuma
2016.04.20. 07:50
Elvehetik Dudás Miklós aranyérmét is FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Doppingvétséget követett el a kajakos Dudás Miklós, akinek a szervezetében tiltott hormonkészítmény nyomaira bukkantak. A sportoló versenyzői engedélyét és kerettagságát azonnali hatállyal felfüggesztették. A bakui Európa Játékokon aranyérmes sprinter akár négy év eltiltásra is számíthat.

Újabb doppingbotrány rázta meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetséget (MKKSZ). Dudás Miklós világbajnok kajakos szervezetében tiltott tesztoszteron-készítmény nyomaira bukkantak, ezért a honi szövetség azonnali hatállyal felfüggesztette versenyzői engedélyét és kerettagságát. A sportoló beismerte, hibázott. „A teszt eredménye egyértelmű, de számomra megdöbbentő – mondta az MKKSZ honlapján Dudás Miklós. – A mintavétel előtt több hetet töltöttem Spanyolországban, edzőtáborban. Csak arra tudok gondolni, hogy a Sevillában vásárolt táplálékkiegészítőben lehetett benne a tiltott szer. Elismerem, hogy felelőtlenség volt olyan készítményt fogyasztanom, amit nem vizsgáltattam be a válogatott keret orvosaival, tettemért vállalom a felelősséget. 25 éves vagyok, ha eltiltanak, akkor is mindent meg fogok azért tenni, hogy újra sikeres lehessek.”

Lapunk az ügyben megkereste Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport vezetőjét, aki elmondta, a tesztoszteronnak izomtömeg-növelő hatása van, márpedig a kajak sprint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szerint egyértelműen az erővel dolgozó sportágak közé tartozik. „Az első doppingvétség a WADA-kódex értelmében négyéves eltiltással jár, de lehet mérsékelni a büntetést. Ne szaladjunk még az események elé, egyelőre a vétség ténye került megállapításra, a meghallgatás még hátra van. Az viszont mindenképp enyhítő körülménynek számít, hogy Dudás Miklós azonnal beismerte, hibázott. Ami biztos, minimum két-, maximum négy évet kaphat a sportoló” – fogalmazott a Népszavának Tiszeker, aki nem tudta megmondani, mikor lesz a meghallgatás.

A londoni olimpián K-1 200 méteren hatodik sprinter az Európa Játékokon adott le mintát, ezen kívül tavaly további három doppingvizsgálaton esett át, de mindegyik negatív eredménnyel zárult. Ugyanakkor a folyamatos ellenőrzések során gyanússá vált, hogy a sportoló tesztoszteronszintje ingadozik, éppen ezért a versenyen levett mintát idén célirányosan újravizsgálták, így találták meg szervezetében a tiltott a szert.

„A szövetség a zéró tolerancia elvét vallja – nyilatkozta Storcz Botond, felnőtt szövetségi vezetőedző. – A sportág elnökségének felhatalmazásával és támogatásával, a magyar sportban szinte példátlan módon, rendszeres doppingellenőrzésnek vetjük alá saját sportolóinkat. Azoknak, akik akár felelőtlenségből, akár szánt szándékkal tiltott szerekhez nyúlnak, semmi keresnivalójuk a válogatottban, ezért Dudás Miklós kerettagságát és versenyzési engedélyét azonnali hatállyal felfüggesztettük. Az eredményességünknél is fontosabb, hogy kiszűrjük azokat, akik nem tanúsítanak a sportág hagyományaihoz méltó magatartást, és rossz példát mutatnak, mert ezzel a saját egészségükön kívül veszélybe sodorják a kajak-kenu sportág szellemiségét is.”

A büntetés súlyáról a háromszoros olimpiai bajnok úgy vélekedett lapunknak, hogy szigorú, ám helyesnek tartja, ugyanis így visszatartó erejű. „Miklós a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon nem jutott a döntőbe K-1 200 méteren, így nem szerzett kvótát. Májusban a duisburgi versenyen nyílik lehetőség kiharcolni a riói részvételt. A németországi viadalon az indul majd, aki megnyeri a május 11-13. között megrendezendő válogató versenyt” – mondta a Népszavának Storcz. A vezetőedző hozzátette: valószínűleg elveszik Dudástól a bakui Európa Játékokon szerzett aranyérmét.

Az MKKSZ az ügy miatt kezdeményezi, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vonja meg Dudás Miklóstól az élsportolóknak járó Gerevich-ösztöndíjat, edzője, Pál Zoltán pedig kerüljön ki a MOB kiemelt edző programjából. A sportág vezetése egyben felajánlja, hogy visszafizeti a MOB-nak azt a támogatást, amelyet az elmúlt egy évben közvetlenül a sprinter felkészülésére fordított, ennek költségét pedig Dudás Miklós klubjára, az AVSE-re terheli. A MOB elfogadta az MKKSZ javaslatát.

Nem ez az első eset
Az elmúlt időszakban több kajakos is megbukott tiltott szer használata miatt. Tavaly májusban Csipes Tamara és Dombvári Bence szervezetében mutattak ki kokaint. Három hónappal később pedig Kucsera Gábor akadt fenn egy szúrópróbaszerű doppingteszten. A világbajnok kajakos szervezetében ugyancsak kokaint találtak. Csipest és Dombvárit a szövetség első fokon tíz hónapra tiltotta el, később a fellebbviteli bizottság úgy módosította a ítéletet, hogy 2015-ben nem indulhattak nemzetközi viadalon, de az országos bajnokságban már vízre szállhattak. Kucsera januárban kétéves eltiltást kapott az MKKSZ-től.

Kiszabadulhat az ukrán pilóta

Hosszú idő óta újra tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfő. A két elnök telefonon egyeztetett hétfő este a dél-kelet ukrajnai helyzet rendezési lehetőségeiről, valamint a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseiről.

A Kreml közleménye szerint szó esett az Oroszországban márciusban 22 éves börtönbüntetésre ítélt Nadia Szavcsenko ukrán pilóta és a hétfőn Ukrajnában 14 évre ítélt két orosz katonatiszt helyzetétől is.

Hétfőn hirdettek ítéletet Kijevben a tavaly elfogott Alekszandr Alekszandrov és Jevgenyij Jerofejev ügyében. Az ukrán bíróság szerint orosz hírszerző tisztekről van szó, Moszkva állítja, önkéntesként csatlakoztak a kelet-ukrajnai harcokhoz. A Kreml-közlemény csak annyit tudat, hogy a két elnök megállapodott arról, Ukrajna Rosztov-na-Donuban működő konzulja rövidesen felkeresheti Szavcsenkót, az AFP viszont úgy fogalmaz, hogy ez az egyeztetés megnyithatja az utat a fogolycserére.

Porosenko hivatalának közleménye szerint az ukrán államfő követelte Szavcsenko azonnali szabadon bocsátását, valamint azt, hogy ukrán és német orvosok vizsgálhassák meg az április 6-a óta újra száraz éhségsztrájkba kezdett pilóta egészségi állapotát. Szavcsenko tavaly közel három hónapig éhségsztrájkolt, idén márciusban az ítélethirdetés előtt egy hétig tagadta meg az étel mellett a folyadékot is. Infúziót ugyan kap, de állapota romlik.

A pilóta kérte az ukrán igazságügyi minisztériumtól hazatérési procedúrájának megindítását és állítja, nem adja fel a száraz éhségsztrájkot mindaddig, míg vissza nem térhet Ukrajnába. Ebbe viszont belehalhat, helyzete lépéskényszerbe hozta Moszkvát.

Petro Porosenko felajánlotta Oroszországnak, hogy cseréljék ki Szavcsenkót a két orosz katonára.

Folytatja Ukrajna hitelezését az IMF
Folytatja Ukrajna hitelezését a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF a programot tavaly ősszel függesztette fel a politikai válság miatt. Erről Washingtonban egyeztetett az ukrán küldöttség és az IMF vezetése. Valerija Hontareva, az Ukrán Nemzeti Bank elnöke elmondta, rövidesen szakértői csoport érkezik Kijevbe az együttműködés felújítása érdekében. Ukrajna az IMF-hitel nélkül igencsak kilátástalan helyzetbe kerülne. Az IMF a kormánytöbbség garantálásához, a gazdasági reformok folytatásához, a korrupcióellenes harc fokozásához, a lakossági gázár további emeléséhez köti a segélyezést. E feltételek teljesítése az új kormány hivatalba lépése ellenére sem könnyű feladat, hiszen a koalíciónak alig négyfős többsége van. A megítélt 17,5 milliárd dollárból eddig két részletet - 5, illetve 1,8 milliárdot - utalt át a Valutaalap.