Napi Extra;hús;szolidaritás;szegények;

2016-04-21 08:05:00

Szolidáris csirkék

Vacsorázom a tévé előtt, jól esik a marhapárizsi... A "sztártehén" is jóízűen ropogtatja a szénát a hírekben, s olyan "értelmes arcot" vág hozzá, hogy joggal várom, mindjárt elővezeti a következő rezsicsökkentést. Szinte érthetetlen, hogy tőle várják a tudósok a klímaváltozás jobbra fordulását, mert ami most van - mondják a párizsi klímakonferencián - azzal elkerülhetetlen a pusztító felmelegedés. A Glasgow-i Egyetem tanulmánya szerint a Földön élő több milliárd csirke, disznó és szarvasmarha üvegházhatású "gáztermelésben" játszott szerepe nagyobb, mint a közlekedésből, repülésből származó kibocsátás egésze. Ezért a tudósok a húsfogyasztás mérséklését javasolják az emberiségnek.

Azt már nem! Most, amikor a csirkék és a disznóhús áfájának csökken az ára? Magyarország ezen a téren is jobban teljesített, mert hat éve nem jut a szegények asztalára hús, legfeljebb egy héten egyszer. A kilátástalan mélyszegénységben élők száma 2013-tól 2,5 millióról 2,6 millióra nőtt. Hiába vitte a kiscsirkéket Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnöki főtanácsadója a helyszínre, hogy neveljék fel őket a családok, ha egyszer nekik sincs ennivalójuk, akkor mit adjanak a csirkéknek, hátha még az éghajlatváltozásra is negatívan hatnak. Mikor tojnak ezek, hogy ne éhezzen a család? tehát a pipik is odaadóan, szolidárisan mennek a sütőbe!

A szarvasmarhák is "elgondolkodnak" az élet folyásán, pláne mikor a gazda otthagyja őket étlen-szomjan és elmegy rokonlátogatásra. Nem hülyék, hogy ezt tűrjék, kitörték a karámból és önhatalmúlag rétet kerestek maguknak. Úgy mint az a gólya, amelyik megfáradtan repült haza Afrikából, és amikor hazaért, akkor látta, hogy irgum-burgum, a "hazaiak" leverték a fészkét. A magyar gólya nem vesz igénybe semmilyen támogatást, sem CSOK-ot sem NOK-ot, újat épít magának. Ebből is látszik, hogy mindenféle élő szervezetnek megvan a maga "Pukli-ja", nem hagyja magát megfélemlíteni.

Nem, a húst nem hagyjuk! Főzzük, sütjük, ha a bifsztekre gondolunk, néha félig nyersen esszük, mint amikor az ősember lejött a fáról. A nyers hús fogyasztása és a pattintott kőszerszámok használata hatással volt az ősember arcberendezésének átalakulására - tárták fel a Harvard Egyetem tudósai egy új tanulmányban. Később kisebb fogazatra volt szüksége az ősembernek, a kisebb fogazat pedig hatással volt a beszédfejlődésre, valamint az agy méretének változására. Na, mára már olyan kis fogúak lettünk, hogy fogorvos legyen a talpán, aki az egész országot olyan teleszájjal-nevetőssé teheti - még a minimálbéren élőket is -, mint a miniszterelnök, aki jókedvében még a pedagógus tiltakozást is viccnek tartja.

Vannak szép fogúak, és vannak akik az Szép Kártyával próbálnak szerencsét. Hátha nem szűnik meg, milyen szép lenne, hogy a kártyával lehetne a fogorvoshoz is bejelentkezni! Egyébként a konyhaművészet elterjedésével ma már nem is rágnak az emberek, talán ma már nem is mérik, mennyi izommunkára van szükségünk, hogy megegyünk egy paprikás krumplit. Csak azt tudjuk, hogy egyre drágábbak a zöldségek, egyre drágább a szegény ember kenyere, a krumpli. A föld árveréseken mennyi földet elkotyavetélkedtek, és mégis egyre kisebb a burgonya vetésterülete. Oda se neki, ide meg nekem egy sült csirke combot, burgonyával és kovászos uborkával!