Szolidáris csirkék

Vacsorázom a tévé előtt, jól esik a marhapárizsi... A "sztártehén" is jóízűen ropogtatja a szénát a hírekben, s olyan "értelmes arcot" vág hozzá, hogy joggal várom, mindjárt elővezeti a következő rezsicsökkentést. Szinte érthetetlen, hogy tőle várják a tudósok a klímaváltozás jobbra fordulását, mert ami most van - mondják a párizsi klímakonferencián - azzal elkerülhetetlen a pusztító felmelegedés. A Glasgow-i Egyetem tanulmánya szerint a Földön élő több milliárd csirke, disznó és szarvasmarha üvegházhatású "gáztermelésben" játszott szerepe nagyobb, mint a közlekedésből, repülésből származó kibocsátás egésze. Ezért a tudósok a húsfogyasztás mérséklését javasolják az emberiségnek.

Azt már nem! Most, amikor a csirkék és a disznóhús áfájának csökken az ára? Magyarország ezen a téren is jobban teljesített, mert hat éve nem jut a szegények asztalára hús, legfeljebb egy héten egyszer. A kilátástalan mélyszegénységben élők száma 2013-tól 2,5 millióról 2,6 millióra nőtt. Hiába vitte a kiscsirkéket Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnöki főtanácsadója a helyszínre, hogy neveljék fel őket a családok, ha egyszer nekik sincs ennivalójuk, akkor mit adjanak a csirkéknek, hátha még az éghajlatváltozásra is negatívan hatnak. Mikor tojnak ezek, hogy ne éhezzen a család? tehát a pipik is odaadóan, szolidárisan mennek a sütőbe!

A szarvasmarhák is "elgondolkodnak" az élet folyásán, pláne mikor a gazda otthagyja őket étlen-szomjan és elmegy rokonlátogatásra. Nem hülyék, hogy ezt tűrjék, kitörték a karámból és önhatalmúlag rétet kerestek maguknak. Úgy mint az a gólya, amelyik megfáradtan repült haza Afrikából, és amikor hazaért, akkor látta, hogy irgum-burgum, a "hazaiak" leverték a fészkét. A magyar gólya nem vesz igénybe semmilyen támogatást, sem CSOK-ot sem NOK-ot, újat épít magának. Ebből is látszik, hogy mindenféle élő szervezetnek megvan a maga "Pukli-ja", nem hagyja magát megfélemlíteni.

Nem, a húst nem hagyjuk! Főzzük, sütjük, ha a bifsztekre gondolunk, néha félig nyersen esszük, mint amikor az ősember lejött a fáról. A nyers hús fogyasztása és a pattintott kőszerszámok használata hatással volt az ősember arcberendezésének átalakulására - tárták fel a Harvard Egyetem tudósai egy új tanulmányban. Később kisebb fogazatra volt szüksége az ősembernek, a kisebb fogazat pedig hatással volt a beszédfejlődésre, valamint az agy méretének változására. Na, mára már olyan kis fogúak lettünk, hogy fogorvos legyen a talpán, aki az egész országot olyan teleszájjal-nevetőssé teheti - még a minimálbéren élőket is -, mint a miniszterelnök, aki jókedvében még a pedagógus tiltakozást is viccnek tartja.

Vannak szép fogúak, és vannak akik az Szép Kártyával próbálnak szerencsét. Hátha nem szűnik meg, milyen szép lenne, hogy a kártyával lehetne a fogorvoshoz is bejelentkezni! Egyébként a konyhaművészet elterjedésével ma már nem is rágnak az emberek, talán ma már nem is mérik, mennyi izommunkára van szükségünk, hogy megegyünk egy paprikás krumplit. Csak azt tudjuk, hogy egyre drágábbak a zöldségek, egyre drágább a szegény ember kenyere, a krumpli. A föld árveréseken mennyi földet elkotyavetélkedtek, és mégis egyre kisebb a burgonya vetésterülete. Oda se neki, ide meg nekem egy sült csirke combot, burgonyával és kovászos uborkával!

Szerző
Szigeti Piroska

Cenzúrázott franciák?

Olvastam a minap a keményen kormánypárti Magyar Hírlapban bizonyos Almássy Ferenc rajongását, aki 2010-ben vallomása szerint francia állampolgársága ellenére azért választotta büszkén a korlátlan magyar szabadságot, mert elviselhetetlenné vált számára a gall sajtó antidemokratikus cenzúrázása Az ottani hatalom kíméletlen önkénye, amely a közszolgálati fórumok munkatársaiba vad erőszakkal belefojtja a szót. Ellentétben az Orbán gondozta magyarral, ahol bárki, minden kényszer nélkül, azt mond, amit akar, bírálhat, szidalmazhat, kivált a Fideszt, Orbán Viktort, és a kormányköröket. Ha jól értettem, amit nyilatkozott, hat éve nem volt „otthon”, „idehaza” ellenben rendszeres hallgatója és nézője az általa közszolgálatinak tartott adóknak, repesve üdvözli korlátlan szabadságukat.

Nos, kedves Almássy úr, a múlt hét pénteken két óra hosszat néztem a France 2 "cenzúrázott" csatornán Hollande elnök politikai vallomásait, majd amikor az államfő befejezte mondandóját, meghallgattam az ottani állam fönntartotta és fizette rovatvezetők, szerkesztők hozzászólásait. Mind - kivétel nélkül - Hollande tevékenységét bírálták, állításait cáfolták.

Előtte hosszú időn keresztül néztem az itthoni "pártcsatorna" M1 adásait is, hallottam „merész” munkatársai kommentárjait. Őszintén mondom, ha közülük akár csak egy is Orbán szavairól úgy nyilatkozott volna, ahogyan a francia kollégákat volt szerencsém hallani, bizony, két percen belül szedhette volna bármelyikük a sátorfáját, a fölmondó levele már az asztalán várta volna. Ha nem penderítették volna ki már az élő adásból is. Késedelem nélkül.

"Finom" magyar demokráciát kívánok önnek idehaza Fidesz módra tisztelt uram, ahogyan megértettem Marine Le Pent is köszöntő véleményével együtt. Bizonyára tud különbséget fölfedezni, mondjuk a Le Figaro, a Le Monde, a Libération és a Magyar Idők, meg néhány más hasonló hírforrás hangvétele között, nem is szólva a France Inter, a France 2 és a többi, "kegyetlenül sanyargatott" francia elektronikus média rabszolga sorsa között.

Szerző

Létminimum, minimum lét

Ha valaki arra kíváncsi, mennyi pénzből lehet manapság megélni Magyarországon, ne is kutakodjon a Központi Statisztikai Hivatal adatbázisában, mert attól aligha lesz okosabb.

Aki a munkájából szeretne boldogulni, a két gyerekét télen télikabátban, meleg cipőben iskolába küldeni, a lakását tisztességesen befűteni, hetente legalább kétszer húsos ételt tenni a család asztalára, havi 300 ezer forintnál kevesebből aligha jönne ki. Csakhogy ennyi pénzt a Magyar Szakszervezeti Szövetség létminimum számítása szerint a családok mintegy fele képtelen előteremteni. Az úgynevezett dolgozói szegénység példátlan méreteket öltött.

Azzal, hogy a KSH lemondott a szegénységi adatok közléséről, gyakorlatilag a kormány homokba dugta a fejét. Nyugodtan hajtogathatja, hogy a reformjai működnek, úgy hasít a magyar gazdaság, hogy még, de ettől a hazugságból nem lesz igazság. A magyarországi kereseteket mintha két kézzel nyomnák a megélhetési minimum alá, az emberek több mint negyven százalékának még napi nyolcszáz forint sem jut élelmiszerre. Egy olcsóbb cipő megvásárlása több hónapos projekt, és akkor egyetlen forintot sem költött az egészségére, testápolásra, a számlái kifizetésére.

A Nemzeti Együttműködés rendszerét hidegen hagyja, hogy a magyarok többsége tisztességes munkával elő tudja-e teremteni a minimum léthez szükséges jövedelmet, vagy tengődik tovább napi gondokkal küszködve. Aki meg nem hisz a MSZSZ által kiszámított adatoknak, ezek után is kérdezze csak valamelyik fideszes politikust, ők még mindig ott tartanak, hogy meg lehet élni akár havi 40 ezer forintból, vagy gombaszedésből is. Ha valaki szorgalmasan járja az erdőket…

Szerző