Előfizetés

Azonosították a maláj gép egy darabját

A Mozambikban megtalált roncsdarabok kétségtelenül a Malaysia Airlines légitársaság 2014. március 8-án eltűnt MH370-es járatszámú repülőgépéről valók - derült ki az ausztráliai közlekedésbiztonsági hivatal szerdán nyilvánosságra hozott műszaki vizsgálati jelentéséből.

A roncsokon lévő feliratok betűtípusa teljes mértékben megegyezik azzal, amilyet a malajziai légitársaságnál használtak, és nem egyezik meg azzal a betűkészlettel, amellyel az amerikai Boeing gyár annak idején a gépet Malajziába leszállította.

A Mozambik partjainál március elején megtalált egyik roncsdarab a hátsó vízszintes vezérsík, a másik pedig a szárny egy darabja. Ezek az eltűnt gép részei.

Folytatódik a kutatás a repülőgép további roncsai után, még átfésülnek mintegy húszezer négyzetkilométeres területet.

A Malaysia Airlines Boeing 777 típusú gépének eltűnése a polgári légi közlekedés történetének egyik legnagyobb rejtélye. A gép 2014. március 8-án Kuala Lumpurból tartott Pekingbe 239 emberrel a fedélzetén, de egy órával a felszállás után eltűnt. Az Ausztráliától nyugatra az Indiai-óceánban folytatott intenzív kutatások egyelőre nem sok eredménnyel jártak.

Ecuadori földrengés: még találhatnak túlélőket

Még mindig van remény arra, hogy öt nappal az ecuadori földrengés után túlélőket találjanak a romok alatt - mondta a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke kedd este az M1 aktuális csatorna műsorában. 

Balázs László közlése szerint egy ilyen katasztrófánál a legtöbb túlélőt az első 24 órában a helyiek találhatják meg, nagyjából az érintettek 35 százalékát képesek ilyenkor kiemelni a romok alól. A legújabb összesítés szerint legkevesebb 480 halálos áldozatot követelt a pusztító erejű, a Richter-skála szerint 7,8-as fokozatú földrengés Ecuadorban. A múlt szombati földrengés volt az elmúlt 67 év legborzasztóbb katasztrófája az országban. Az áldozatok felkutatásában több magyar kutató-mentőcsoport is részt vesz.

II. Erzsébet 90 évesen is kitart

Elekes Éva
Publikálás dátuma
2016.04.21. 07:36

II. Erzsébet ma tölti be 90. évét, de magas kora ellenére teljesíti uralkodói kötelezettségeit. Nagy-Britannia és a Nemzetközösség 15 államának királynője egy ideje már kevesebbet utazik, de évente néhány külföldi látogatásra így is futja az erejéből. A monarchia évtizedek óta nem volt ilyen népszerű, mint most, a britek 75 százaléka támogatja az uralkodót és a királyság intézményének fennmaradását.

A brit királynő már minden rekordot megdöntött, ő az Egyesült Királyság legidősebb, leghosszabb ideje, több mint 63 éve szolgáló uralkodója, az első, aki beléphetett a 90-es éveibe. Ha volt is néhány nehéz esztendő, amikor a britek nehezteltek a monarchiára, és II. Erzsébetet túl hidegnek, érzéketlennek tartották, ezek az idők elmúltak. A királyi család megítélése az „annus horribilis”, II. Erzsébet legszörnyűbb éve óta rengeteget javult. Abban az évben, 1992-ben a királynő két gyermekének házassága is tönkrement, s ráadásul tűzvész pusztított kedvenc kastélyában, Windsorban. Az elvált walesi hercegné, Diana 1997-es tragikus halála volt az újabb mélypont. A Buckingham Palota azóta rengeteget változott: nyitottabb, modernebb, új arcát mutatja. A közvélemény a trónörökös, Károly második házasságát is elfogadta, Camilla hercegnével is megbékélt. Vilmos herceg esküvője és a két dédunoka – György és Sarolta - születése pedig egekbe lendítette a királyi család népszerűségét.

A királynő kerek évfordulója előtt készült, friss Ipsos MORI felmérés szerint húsz év óta a legmagasabb a monarchia népszerűsége. A britek négyötöde azt szeretné, ha II. Erzsébet addig maradna a trónon, ameddig lehetséges, s csak 21 százalék tartaná helyesnek, ha leköszönne. A Buckingham Palotából gyakran megerősítették, hogy ez meg sem fordul a királynő fejében, ameddig ereje engedi, teljesíteni fogja uralkodói kötelezettségeit.

A királynő naponta átnézi a parlamenti összefoglalót, amelyet egy kormánytisztviselő állít össze számára, hétvégéken a Nemzetközösség (Commowealth) ügyeit tanulmányozza. Napi 200 levelet kap, számosat közülük személyesen el is olvas, néhányat megválaszol. Tavaly 341 hivatalos programja volt, 35 külföldön. Több mint 600 jótékonysági intézmény patrónusa. Keddenként államügyekről tárgyal a mindenkori kormányfővel. Eddig 12 miniszterelnök volt hivatalos a hetenkénti audienciára, a legelsőt, Winston Churchillt kedvelte leginkább közülük. Ketten – Tony Blair és David Cameron – már uralkodása idején születtek.

Édesapja, VI. György király nagyon korán, 57 évesen hunyt el, édesanyja, az anyakirályné viszont 101 évig élt. II. Erzsébetnek is hasonlóképpen hosszú életet jósolnak. A királynő nagyon egészségesen él, mint a királyi séf a People magazinnak elárulta, a sok hivatalos ebéd és vacsorakötelezettség miatt nagyon visszafogottan étkezik, este már nem eszik burgonyát, tésztát vagy rizst, általában csirkét, halat fogyaszt. Hét órát alszik, szigorú naprendet tart, minden nap megsétáltatja kedvenc kutyáit, hetente kétszer kilovagol.

A brit uralkodó kiváltságai közé tartozik, írta a minap az Independent című lap,

  •  hogy autót vezethet, noha nincs jogosítványa (a II. világháború idején autót szerelni is megtanult),
  •  utazhat, de nincs szüksége útlevélre,
  •  a királyi család 1992 óta önkéntes alapon fizet adót, noha elvileg nem kellene,
  •  a királynő immunitást élvez, nem kötelezhető tanúskodásra,
  •  az információszabadsági törvény sem vonatkozik rá,
  •  a Buckingham Palotának nem kell kiadnia az uralkodói família titkait.

A brit uralkodónak hagyományosan két születésnapja van, az "igazit" ezúttal is szűk körben, a hivatalosat nagy pompával ünneplik.

II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburgh-i herceg tegnap, a születésnap előestéjén az épp 500 éves Royal Mail windsori hivatalát tekintette meg, majd a windsori Alexandra Gardens-ben a királynő felavatta az új zenekari pavilont, ahol hat iskola gyermekkórusa énekelt a királyi párnak. Születésnapjának reggelén a brit uralkodó végigjárja az 1977-ben, uralkodásának 25 éves, ezüstjubileumán létesített, hat kilométeres királyi sétautat. A végállomás Viktória királynő szobra, ahol II. Erzsébet emléktáblát leplez le. Este a királyi pár a trónörökös pár társaságában fáklyákat gyújt, s ezt teszik majd Nagy-Britannia szerte. Pénteken az Obama-házaspár köszönti fel a királynőt Windsorban. Idén június 11-én, szombaton tartják a királynő „hivatalos” születésnapi ünnepségét, előző este hálaadó mise lesz a Szent Pál székesegyházban.