Előfizetés

Civilek a Liget fáiért

Publikálás dátuma
2016.04.24. 19:24
Karácsony Gergely, Zugló polgármestere és Szabó Rebeka alpolgármester, a Párbeszéd Magyarországért (PM) szakpolitikusa MTI Fotó
Ismét civilek demonstráltak a Liget Budapest projekt ellen a Városligetben, ahol több mint ötszáz résztvevő formázta meg a "Ligetvédők szimbólumát", a bátorságot jelképező ökölből kinövő fát. Nem nyugszanak a kedélyek a kormányzati tervek ügyében, noha a szakma és a politika is ugyanazt hangsúlyozza: meg kell óvni a zöldterületeket. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK - FOTÓK: MOLNÁR ÁDÁM, NÉPSZAVA

Civilek demonstráltak a Liget Budapest projekt ellen tegnap a Városligetben, ahol több mint ötszáz résztvevő formázta meg a "Ligetvédők" szimbólumát, a bátorságot jelképező ökölből kinövő fát. A demonstráción követelték, hogy állítsák le a projektet, valamint szeretnék, hogy a közpark megújításáról induljon valódi társadalmi párbeszéd. "Aki itt egyetlen fát is ki akar dönteni, merényletet követ el a város lakói ellen" - mondta például Lányi András író, ökopolitikus, a VAResLIGET.blog.hu képviselője. Szerinte azért kell a Városligetet "építési telekké" változtatni, mert a Nemzeti Galériát a Liget közepén építenék fel, ugyanis a mostani épületét a várban a "kormányfő kiszemelte kormányzati reprezentáció számára".

A főváros tüdejét érte támadás - ezt már Kiripolszky Csongor, a Ligetvédők képviselője mondta, hozzátéve: észre kell venni, hogy a társdalomnak kell olyan döntéseket kikényszerítenie, amelyek az akaratát tükrözik és az érdekeit szolgálják. "A hatalom a társadalmi konzultációt egyoldalú levelezéssé silányította, törvénnyel lehetetleníti el a sztrájkot és a népszavazást, sok tízezres tömegek demonstrációjáról, petíciójáról pedig nem is vesz tudomást" - jelentette ki.

Schmidt Hajnalka, a Greenpeace Magyarország Egyesület vezetője azt mondta: a Városliget a világ első közparkja, meg kell őrizni és fel kell újítani. Ha 20-40 méter magas épületek lesznek itt, akkor a jelenlegi térélmény, a közparki funkció meg fog szűnni - tette hozzá. Egy felmérés szerint a fővárosiak 75 százaléka ellenzi, hogy új épületekkel újítsák meg a Városligetet, de a projekt kapcsán heves politikai vita is kialakult.

Míg az ellenzéki oldal egy része a Liget megújulását ugyan támogatja, de nem a mostani tervek szerint, mások teljesen indokolatlannal látják a pénzszórást egy olyan elképzelés mentén, amelyben egy mai gyárterületet - a Nyugati pályaudvar környékét - parkosítanak, míg a meglévő közpark fáit kivágják. A kivitelezők megint máshogy látják: a betonfelületek "visszazöldítésével" az évtized végére eddigieknél "sokkal élhetőbb, zöldebb és szerethetőbb" Városliget várja majd a parkhasználókat - reagált a Városliget Zrt. a demonstráció befejezése után.

Megírtuk azt is: a Liget-projekt ügyében a múlt héten megbomlott a korábbi egység Zuglóban, ahol a képviselő-testület többsége, egyfajta nagykoalícióban úgy döntött, feltételekkel támogatja a Liget-projekt megvalósítását. Értetlenül áll a történtek előtt Karácsony Gergely PM-es polgármester, aki megvétózta a határozatot. A szocialista Tóth Csaba ugyanakkor visszautasította a vádat, miszerint a kormánypárttal nagykoalíciót alkottak a beruházás megvalósítása érdekében. Míg Karácsony arra emlékeztetett, az MSZP-vel a kampányban arra szövetkeztek, hogy közösen megvédik a Városligetet, addig Tóth azzal érvelt, határozatában a képviselő-testület pusztán a polgármestert hatalmazta fel arra, hogy tárgyaljon a Városliget Zrt.-vel, amit eddig nem tett meg.

Azt akarják elérni, hogy a Városliget ügyében végre tekintsék partnernek a zuglói és a fővárosi embereket és beleszólhassanak abba, milyen lesz a közpark. Karácsony - aki a demonstráción is jelen volt - bejelentette: megvétózza a határozatot, s közölte: "ehhez nem adom az arcomat, én ehhez nem adom a nevemet, én nem fogok más szervet csinálni a számból".

Rossz hírem van: marad a szeles, változékony idő

Publikálás dátuma
2016.04.24. 18:41
Illusztráció/Thinkstock
A következő napokban is többfelé erős, néhol viharos lehet a szél. Április utolsó napjaiban folytatódik a változékony idő: némi napsütésre, de esőre, a leghidegebb órákban fagypont körüli hőmérsékletre is készülni kell. Hétfőn  több helyen megerősödik, néhol az Észak-Dunántúlon és északkeleten viharossá is fokozódik a szél, estére mérséklődik a légmozgás. Elsősorban a Duna-Tisza közén várható eső, zápor. Hajnalban 2-7, napközben  8-12 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden eleinte derült, napos idő várható, majd a Dunántúlon és északon fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Délutántól utóbbi területeken egyre több helyen alakulhat ki eső, zápor. A Nyugat-Dunántúlon a szél is megerősödhet. Hajnalban -1, +4, napközben  14-18 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán az Alföldön várható több napsütés, másutt csak rövidebb időre süthet ki a nap. Összességében sokfelé kell esőre, záporra számítani, és többfelé megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban 1-6 fok lehet, nappal általában 12-21 fokig melegszik a levegő, a nyugati és az északi határvidéken lesz a hűvösebb idő. 

Csütörtökön is megerősödhet a szél, de számottevő csapadék nem valószínű, többórás napsütés várható. Hajnalban 1-7, napközben 14-17 fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken ismét többfelé valószínű eső, zápor. Emellett megélénkül, néhol meg is erősödik a légmozgás. A leghidegebb órákban 0-8 fok lehet, napközben 12-18 fokig melegszik a levegő.

Szombaton napos vagy változóan felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 2 és 8, a legmagasabb 17 és 21 fok között alakul.

Vasárnap, május elsején többórás napsütés várható, csak néhol lehet kisebb záporeső. A minimumhőmérséklet 3-9, a maximum 17 és 22 fok között valószínű.

A DK vasárnap Felcsútról a Várba rendezett maratonfutást

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a többi között az egészségügyre, az oktatásra vagy a korrupció elleni harcra is költhetné a kormány azt az összeget, amelyet a Miniszterelnökség budai Várba költöztetésére és az ezzel kapcsolatos építkezésekre fordít.

Varju László, a párt alelnöke, független országgyűlési képviselő abból az alkalomból tartott sajtótájékoztatót vasárnap a Dísz téren, hogy a napokban munkálatok kezdődtek az egykori Karmelita kolostornál. Közölte: tiltakoznak az ellen, hogy "több száz milliárd" forintot költ el a kormány látványberuházásokra. Hozzátette: a Vár látványosságai inkább a látogatóknak, a turistáknak szólnak, mint a miniszterelnöknek.

Hangsúlyozta: azt a pénzt, amelyet a várbeli építkezésekre fordítanak, el lehetne költeni a gyermekekre, a trafikosok kártalanítására, a korrupció elleni harcra, az oktatásügyre, a nők jogainak érvényesítéséért, a nyugdíjasokért, a "kisemmizett" gazdákért és az egészségügy helyzetének javításáért.

A DK vasárnap Felcsútról a Várba rendezett maratonfutást azért, hogy felhívja a figyelmet: Orbán Viktor miniszterelnök a Várba "akar beköltözni". A párt aktivistái "Felcsútról a Várba! Vesszen a zsarnok!" feliratú pólóban futottak.   A mintegy 15 DK-s aktivista részvételével megtartott sajtótájékoztató végén a politikus kitűzte a DK zászlaját az egykori Karmelita kolostornál az építkezés kerítésére, de a rendőrség kérésére levette.

A kormány 2014 júniusában jelentette be, hogy a budai Várba, a Sándor-palota mellé, az egykori Karmelita kolostor épületébe költözik a miniszterelnök és hivatala.