Százhúsz éves a Vígszínház

Publikálás dátuma
2016.04.26. 07:45
Forrás: Vígszínház/Facebook
120. születésnapját ünnepli idén a Vígszínház. A teátrum május 1-jén egy különleges esttel zárja az ünnepi programokat, amelyen budapesti, vidéki és határon túli színházak, külföldi és hazai művészek köszöntik a Vígszínházat. 

120 évvel ezelőtt néhány lelkes budapesti művészetszerető magánember kezdeményezésére a város polgárai összegyűjtötték a pénzt, amelyből egy elhagyatott, mocsaras vidéken épült fel a Vígszínház, amely ma Budapest egyik legszebb épülete és Magyarország legnagyobb prózai kőszínháza.

Május 1-jén délután már elkezdődik az ünnepi program. Először fél kettőtől képzőművészek és vígszínházi művészek festik körbe a színházat. Közreműködik: Bata Éva, Benedek Mari, ef Zámbó István, Horgas Péter, Kentaur, Mazzag István, Nemes Anna, Szilágyi Csenge, Szüts Miklós, Tahi Tóth László, Tóth József, Töttös Kata és Wahorn András.

Délután háromtól a Víg társulatának művészei Presser-dalokkal készülnek, és egy önfeledt hangulatú koncertre várnak mindenkit a Ditrói Mór utcába. Felcsendülnek a jól ismert slágerek, lesz Kék asszony, Miénk itt a tér, Ugye mi jó barátok vagyunk, Neked írom a dalt, Nem adom fel, Rozsdás szög, valamint A padlás, a Túl a Maszat-hegyen és a Jó estét nyár, jó estét szerelem dalai.

A programok a 19 órakor kezdődő esttel zárulnak. A társulat művészei mellett színpadra lép többek között Almási Éva, Ascher Tamás, Bálint András, Benedek Miklós, Bercsényi Péter, Bereményi Géza, Bíró Kriszta, Bodó Viktor, Bretz Gábor, Csuja Imre, Debreczeny Csaba, Derzsi János, Dés László, Sztevanovity Dusán, Epres Attila, Esterházy Fanni, Fehér Anna, Ficza István, Galambos Erzsi, Gálffi László, Hámori Gabriella, Horváth Csaba, Hunyadkürti György, Jordán Tamás, Kákonyi Árpád, Kentaur, Kerekes Éva, Kéry Kitty, Kocsis Judit, Komlósi Ildikó, Kornis Mihály, Kováts Adél, Lábodi Ádám, Láng József, Lázár Egon, Létay Dóra, Lippai László, Mácsai Pál, Máthé Zsolt, Mészáros Márta, Mórocz Adrienn, Nádas Péter, Nemcsák Károly, Oberfrank Pál, Pogány Judit, Reviczky Gábor, Rudolf Péter, Sándor Pál, Spiró György, Száz János, Szikora János, Tompa Gábor, Tordy Géza, Törőcsik Mari, Udvaros Dorottya, Ujréti László, Valló Péter, Znamenák István, Zorán, Zöld Csaba, Zsótér Sándor, valamint a TÁP Színház művészei és a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói.

Szerző

Teret kaphat Szenes Iván a Józsefvárosban

Publikálás dátuma
2016.04.25. 22:00
Forrás: Szenes Andrea és IVÁN hivatalos oldala/Facebook
Támogatja Budapest VIII. kerületének önkormányzata, hogy a Rezső tér nyugati részét Szenes Iván térre nevezzék át.

Józsefváros önkormányzata a közleményben azt írta, hogy ezzel tisztelegni kívánnak Szenes Iván "minden idők legtöbbet játszott magyar dalszerzője", az EMeRTon-díjas magyar író, dalszövegíró, érdemes művész zeneszerző emléke előtt, aki éppen hétfőn lenne 92 éves. 

Szenes Iván, Józsefváros díszpolgára, "ikonikus lakója volt a térnek", ahol nemcsak ő élt és alkotott egész életében, de már édesapja, Szenes Andor, a '30-as évek népszerű színpadi és slágerszerzője is ott írta dalait Kálmán Imrével és Lehár Ferenccel - emlékeztet a dokumentum.  A tér átnevezéséről a Fővárosi Közgyűlés dönt szerdai ülésén.

Szerző

Nemes Jeles Cannes-ba megy zsűrizni?

Publikálás dátuma
2016.04.25. 21:41
A Saul Fia rendezője itt Budapest utcáin - Forrás: Nemes Jeles László/Facebook
Nemes Jeles László a Saul fia Oscar-díjas film rendezőjét is meghívták a 69. cannes-i filmfesztivál versenyprogramjának kilenctagú zsűrijébe, amelyet George Miller ausztrál filmrendező, forgatókönyvíró és producer fog vezetni - jelentették be a szervezők hétfőn.

A tavalyi cannes-i fesztiválon a zsűri Nagydíját elnyert magyar alkotás rendezője mellett foglal majd helyet a zsűriben Arnaud Desplechin francia és Valera Golino olasz rendező, Kirsten Dunst amerikai és Vanessa Paradis francia színésznő, Mads Mikkelsen dán és Donald Sutherland kanadai színész, valamint Katajún Sahabi iráni producer.

Európa egyik legjelentősebb filmes seregszemléje május 11-én nyílik és 22-ig tart. A zsűri a versenybe meghívott 21 alkotás között oszthatja ki a díjakat, köztük az Arany Pálmát, amelyet a május 22-ei záróünnepségen adnak át. 

A cannes-i fesztivál zárásaként idén először a fődíjas alkotást nézheti meg a gála közönsége a film alkotói és a zsűri társaságában. A versenyben mutatja be többek között Pedro Almodóvar, Ken Loach, Jeff Nichols, Cristian Mungiu, Jim Jarmusch, Sean Penn, Aszgar Farhadi és a Dardenne testvérek legújabb filmjüket.

A hivatalos versenyprogram zsűrijének legutóbb 1986-ban volt magyar tagja, Szabó István, az Oscar-díjas Mephisto című film rendezőjének személyében. Azt megelőzően 1979-ben Kézdi-Kovács Zsolt, 1976-ban Kovács István, 1971-ben Gaál István, 1967-ben pedig Jancsó Miklós rendező kapott meghívást.

Magyarország idén három alkotással szerepel a fesztivál programjaiban. Makk Károly Szerelem című filmje 45 évvel a cannes-i világpremier után a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programba, a Cannes Classicsba kapott meghívást, Tóth Luca Superbia című animációs rövidfilmjét a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos programban, egy másik animációs rövidfilmet, Andrasev Nadja A nyalintás nesze című alkotását pedig a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban mutatják be.Szerző