Előfizetés

Halott ember a füstölgő épületben

Publikálás dátuma
2016.04.26. 11:31

Meghalt egy ember, akit a tűzoltók hoztak ki egy füstölő, lakásnak használt melléképületből Budapest XVIII. kerületében, a Kosár utcában kedd reggel - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Egy körülbelül húsz négyzetméteres helyiséghez riasztották a hatóságokat, mert abból dőlt kifelé a füst. A tűzoltók egy eszméletlen embert hoztak ki az épületből, akiről később kiderült, hogy már halott. A körülmények vizsgálata megkezdődött. 

Profi nyomdában készült a hamis dollár Miskolcon

Publikálás dátuma
2016.04.26. 11:16
Illusztráció/Thinkstock
 Különösen nagy értékre elkövetett pénzhamisítás bűntette miatt vádat emeltek két férfi ellen, aki hamis amerikai dollárt és ukrán hrivnyát nyomtatott csaknem 160 millió forint értékben Miskolcon - tájékoztatott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség. 

Egy 60 éves férfi ismeretlenektől kapott megbízást tavaly év elején arra, hogy hamis húszdolláros bankjegyeket állítson elő ukrajnai forgalmazásra. A vádlott ezután megállapodott 54 éves ismerősével, hogy a munkahelyén, egy miskolci nyomdában gyártják majd le a hamis pénzt. Az idősebb férfi beszerezte a bankjegyfestéket, a speciális UV-jelzőfestéket és a húszdolláros bankjegy képfájljait.

Rávették a nyomda üzemeltetőjét - aki nem tudott a vádlottak terveiről - egy drága digitális nyomdagép vásárlására azzal, hogy nagyobb megbízást ígértek neki. A pénz előállításához szükséges grafikai és digitális háttéranyagot a fiatalabb vádlott készítette el. A próbanyomatokat bemutatták a megrendelőknek, és tavaly januártól júliusig folyamatosan nyomtatták a hamis pénzt.

A  rendőrök tavaly júliusban rajtaütöttek a pénzhamisítókon, lefoglalták a festékeket, a nyomólemezeket, a papírokat és a kész hamis bankjegyeket, a két vádlottat pedig őrizetbe vették.

Fél év alatt mintegy 123 millió forint értékű hamis dollárt és 36 millió forint értékben hamis ukrán kétszáz hrivnyást készítettek. A közepes minőségű hamis bankjegyekből pontosan meg nem állapítható mennyiség forgalomba is került, nyíregyházi pénzváltókban felbukkant.Ezért öltek meg egy férfit Hatvanban

Börtönök építése helyett, vagy akár mellett inkább a társadalom konfliktuskezelő képességének, ha úgy tetszik, a civilizált emberi magatartás mintáinak oktatására kellene nagyobb erőket, összegeket fordítani, amely összegek visszatérülhetnének  a büntetőintézetek nagyon sokba kerülő fenntartásának csökkenésén. Ezt már régóta javasolják a szakemberek, egyelőre kevés foganattal. Hatvanban éjszaka "vitás" felek ismét csak az erőszakot találták meg, mint végső érvet, és ebbe megint belehalt egy ember. És ha most - eléggé elítélhető módon - csak a társadalom újabb anyagi terheit nézzük: kiesett egy talán adófizető polgár, egy másikat pedig évekig el kell tartani egy börtönben. 

A police.hu beszámolója szerint  április 26-án 0 óra 30 perc körül Hatvanban, a  Pázsit utcában egy 32 éves gyöngyösi férfi szóváltást követően bántalmazott egy helyi férfit, aki ennek következtében életét vesztette. A bejelentést követően a rendőrök a helyszínen elfogták a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható férfit. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben.