Előfizetés

Visszavághat a Sahtar

A kisebbik európai kupasorozat, az Európa-liga is az elődöntős szakaszhoz érkezett. Az egyik ágon a kétszeres címvédő Sevilla látogat az Sahtar Donyeck otthonába. 

A spanyolok az elmúlt tíz évben négyszer nyerték meg az El-t, illetve elődjét, az UEFA-kupát, míg az ukrán csapat 2009-ben diadalmaskodott.

A két együttes 2007-ben, az UEFA-kupa negyeddöntőjében ádáz küzdelmet vívott egymással. Az első meccsen 2-2-es döntetlent játszottak a felek Sevillában. A visszavágón a 94. percig úgy festett, hogy a Sahtar nyer és továbbjut, azonban az andalúziaiak csodát tettek: Dani Alves szögletére előre húzódott a kapus Andrés Palop is, aki 2-2-re és hosszabbításra mentett. Az extra játékpercek a Sevillának kedveztek, és a 105. percben Javier Chevantón eldöntötte a párharc végkimenetelét.

A másik párosítás szerint először a Villarreal fogadja a Liverpoolt. Az angolok vezetőedzője, Jürgen Klopp drámai körülmények között vezette győzelemre csapatát a negyeddöntőben egykori munkaadója, a Borussia Dortmund ellen. "Azért jutottunk el idáig, mert megérdemeltük – magyarázta a német tréner. – A Villarreal egy aprócska város kiváló klubja. Világos számunkra, hogy számos okos ember áll a sikerei mögött."

Európa-liga, elődöntők, 1. mérkőzések
Sahtar Donyeck-Sevilla (Tv: Digi Sport 1, 21.05)
Villarreal-Liverpool (Tv: RTL II, 21.05)

Chikungunya-láz terjed Brazíliában

A Zika-láz okozta megbetegedések ugyan visszaszorulóban vannak, de ezzel párhuzamosan újabb megbetegedés, a Chikungunya-láz terjed Brazíliában - adta hírül az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A zika-vírus csillapodását a brazil egészségügyi minisztérium is megerősítette, az idei első járványügyi jelentés szerint Brazília összes szövetségi államában összesen 91387 fertőzöttről tudni. A január 3-tól április 2-ig rögzített eredmények azt is megmutatták, hogy ezzel 100 ezer lakosra 44,7 megbetegedés jut.

Az adatokból kitűnik továbbá, hogy a járvány tavaly októberi azonosítása óta összesen 1198 csecsemő született a Zika által okozott kóros kisfejűséggel. További 3710 esetet jelenleg is vizsgálnak. A megbetegedés következtében a halva született csecsemőkön kívül összesen három, húsz év körüli fiatal vesztette életét Zika-lázban.

A WHO ezzel párhuzamosan arról is beszámolt: egy újabb vírus látszik elterjedni az országban. A szintén egyiptomi csípőszúnyogok által terjesztett betegség, a Chikungunya-láz tünetei hasonlóak a Zikáéhoz. A fertőzött szúnyog csípését követő egy héten belül a beteg lázas lesz, ami a legtöbb esetben néhány napon belül megszűnik. A tünetmentességet követő harmadik napon viszont a fertőzöttek visszaesnek, ekkor hidegrázás, fejfájás, hányás, erős ízületi fájdalom, és testükön kiütések jelentkezhetnek. Legtöbbször ezek 3-6 nap után maguktól megszűnnek. A Chikungunya-láz leginkább az idősekre, a csecsemőkre és a terhes nőkre jelent veszélyt. Ellenszer nincs, egyes esetekben a betegség akár halálos kimenetelű is lehet.

A WHO által ismertetett hivatalos adatok alapján az idei év első négy hónapjában több mint 39 ezer chikungunya-megbetegedést jelentettek Brazíliában. Ez majd hétszáz esettel több, mint a 2015-ös év egészében. A láznak voltak halálos áldozatai is, 2016-ban összesen 16-an vesztették életüket a fertőzés következtében.

Előre hozott voksolás Spanyolországban

Publikálás dátuma
2016.04.28. 07:37
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PABLO CUADRA
Befejezte több napos egyeztetését a parlamenti pártokkal VI. Fülöp spanyol király, ezzel véget ért az utolsó kormányalakítási kísérlet Madridban.

Amint az várható is volt, az uralkodónak sem sikerült működő kormánytöbbséget összekovácsolnia, nem tudott javaslatot tenni a miniszterelnök személyére, így nem maradt más lehetőség, mint a parlament feloszlatása és az előrehozott választások kiírása. Ez nem volt meglepő fejlemény, hiszen a pártok már feladták, lényegében hetek óta nem tárgyalnak koalíciós együttműködésről, de a törvények szerint a királynak is meg kellett próbálnia.

Spanyolországban tavaly decemberben rendeztek parlamenti választásokat, azóta folynak a kormányalakítási kísérletek, de sem a jobb, sem a baloldalnak nem sikerült koalíciós többséget kialakítania. A voksolást meg kell ismételni. A Franco-diktatúra bukása, a demokrácia 1975-ös kikiáltása óta Spanyolországban még soha nem fordult elő, hogy meg kelljen ismételni parlamenti választásokat.

A december 20-i voksolás rendkívül töredezett parlamentet eredményezett. A kormányzó konzervatív Néppárt 123 mandátumot szerzett, a Szocialista Párt 90-t, a baloldali radikális Podemos 65-t, a liberális Ciudadanos pedig 40-t. A Mariano Rajoy vezette néppárt egyik kisebb formáció támogatását sem tudta megszerezni. Sanchez és a szocialisták a Ciudadanosszal megállapodtak, de ez nem volt elegendő, a radikális Podemos pedig elutasította az együttműködést a liberálisokkal. Mivel a Podemos csak kizárólag baloldali kormányt támogatott volna, és a néppárti-szocialista nagykoalíció ötlete sem talált támogatókra, a spanyol pártok kénytelenek lesznek újra megméretkezni.

Sajtótájékoztatót tartott a kérdésben kedden este Patxi Lopez, a felsőház elnöke. Jelenleg nincs olyan személy, akinek elegendő támogatása lenne a kormányalakításhoz. Május 2-ig kell várni, május 3-án feloszlatják a parlamentet, mondta a házelnök. A voksolást az ezt követő 54 nap elteltével rendezik meg, június 26-án.

A jelenlegi közvéleménykutatásokból kiindulva az új választást követően a néppárt a Ciudadanosszal léphet koalícióra, együtt abszolút többségük lehet. Bár programjuk között nincsenek jelentősebb különbségek, gazdaságpolitikájuk piacorientált, s keményen ellenzik Katalónia függetlenségét, a liberálisok meg akarják akadályozni Mariano Rajoy kormányfővé jelölését. A másik gond, hogy a Ciudadanos az elmúlt hónapokban a baloldalhoz kötelezte el magát, s koalíciós szerződést is kötött a szocialistákkal. E megállapodás miatt feszültté vált a viszony a liberálisok és a néppártiak között. Olyan értékelések is akadnak, amelyek szerint nem várható nagy változás az erőviszonyokban az új választás után sem.