Előfizetés

Zugló nem támogatja a Liget projektet

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2016.04.28. 18:02
Civilek demonstráltak a Liget-projekt ellen Karácsony Gergely és Szabó Rebeka PM-es politikusokkal. MTI Fotó: Mohai Balázs
Hiába a múlt pénteki polgármesteri vétó, Karácsony Gergelynek tárgyalnia kell a Városliget Zrt.-vel. Ezt a döntést hozta csütörtökön a zuglói rendkívüli testületi ülés. A XIV. kerületi PM-es polgármester lapunknak közvetlenül az ülés után azt mondta: az önkormányzat mostani döntése szemben áll saját és a választások előtt összefogó baloldali koalíció többi jelöltjének programjával. Annyit viszont sikerült elérnie a vétóval, hogy a szövegből kikerült, hogy Zugló támogatja a Liget projektet. Karácsony szerint most el kell kezdeni tárgyalni, aztán "majd meglátjuk".

Tárgyalnia kell Karácsony Gergelynek a Városliget Zrt.-vel. Csütörtökön döntött így a zuglói rendkívüli testületi ülés. A kerületi konfliktus múlt héten lett újra látványos, amikor Karácsony megvétózta Rozgonyi Zoltán fideszes alpolgármester Liget projektről szóló előterjesztését, amelyet az MSZP is támogatott. Karácsony szerint erkölcsi kérdés a Liget projekt elleni tiltakozás, ugyanis 2014-ben a zuglói választók mintegy kétharmada olyan jelöltekre szavazott, akik ellenezték a ligeti építkezést. Tóth Csaba, az MSZP helyi képviselője viszont úgy érvelt a Népszabadságnak, hogy két év alatt sokat finomodtak a kormányzati tervek, a parkban csak elbontott épületek helyére épülne két új múzeum.

Az MSZP "továbbra sem támogatja feltétel nélkül a Liget projektet", de – mint Tóth mondta – a Városliget megújítása is annak része. Papíron ezért támogatta a zuglói MSZP Rozgonyiék előterjesztését, amit ki is egészítettek tizenegy további ponttal, amely a Liget mellett más zuglói parkok fejlesztését is előirányozza. Rozgonyi Zoltán a tegnapi ülésen befogadta a szocialista javaslatot, így kikerült a szövegből, hogy Zugló támogatja a Liget projektet. Nyilván ez nem véletlenül történt, hiszen a Városligeten kívül javasolt fejlesztések költségét egymilliárd forint körülire teszik, cserébe viszont folytatódhat a 160 milliárd forintos Liget projekt.

Mielőtt a XIV. kerület délután újratárgyalta a Liget-Budapest projekt tervének támogatási ügyét, Karácsony azt írta Facebook-oldalára: számomra az elvek sokkal fontosabbak, mint a hatalom. Az egyedüli bukás az lenne, ha az elveimből engednék a hatalom érdekében. Nem fogom megtenni. Az ülés után lapunknak azt mondta: továbbra sem érti ugyan miért kell a Liget projektet elutasító korábbi döntést felülbírálni, de elkezd tárgyalni, "aztán majd meglátjuk".

A múltheti nagykoalíciós vádakra és az előre hozott választás esélyét firtató kérdésre Tóth Csaba a Népszabadságban azt mondta: „ebben a működésképtelennek látszó helyzetben a testület feloszlatása felé megy a történet”. Azaz kimondható, hogy a Városliget körüli adok-kapok csak az egyik tünete annak a kerületi politikai harcnak, amit Karácsony bőrére játszanak. A polgármester a pletykára csak annyit mondott rezignáltan: „Nem szeretném kommentálni.” Azt viszont elismerte, hogy érezhető a feszültség. Tóth közben a Klubrádióban már árnyalta saját szavait, hiszen azt mondta: semmilyen árnyékkoalíció nincs Zuglóban.

Cáfolta Karácsonyt a Fidesz
A Fidesz zuglói frakciója a következő nyilatkozatot adta ki: Kedves Gergő! Úgy látjuk, hogy még mindig nem sikerült értelmezni a mai testületi ülésen elfogadott határozati javaslatot, mivel a testület továbbra is támogatja a Liget projektet! Az elfogadott határozati javaslat első pontja: „A testület folyamatosan tájékozódva, a megfelelő információk birtokában támogatja a Városligetnek, mint kiemelt közparknak a Liget-Budapest projekt keretében történő megújítását, fejlesztését, mindaddig, míg az a Városligeti Építési Szabályzatnak megfelelően, a parki funkciók fenntartásával és megújításával, a környezet minőségének javításával, a zöldfelület növelésével történik meg, továbbá mindaddig, míg a Városliget Zrt. a megállapodásban rögzített vállalásait maradéktalanul teljesíti” - írták.
(Munkatársunk a helyszínen követte az ülést, ennek alapján számol be fentebb a történtekről. Hogy kit, milyen hátsó szándék mozgat, az már nekünk is követhetetlen. - A szerk.)

A testületi ülés egyébként nem volt békés hangulatú. A Ligetvédők egy csoportja tiszteletét tette a helyszínen és több alkalommal nevették ki a fideszes politikusok érvelési technikáját. Nem volt meglepő a civilek frusztráltsága, hiszen ahogy a Népszava is beszámolt róla, hétfőig eltávolítanák a volt Kertem nevű szórakozóhely területén demonstráló csoportot, annak ellenére, hogy bejelentett tüntetésről van szó.

A jogállami eszközök kimerülése után csak polgári engedetlenséggel lehet megakadályozni a Városliget fáinak kivágását és a terület beépítését – még márciusban közölte ezt a PM-es polgármester, amikor a helyszínen megkezdődött a Ligetvédők tiltakozása.

Civilek demonstráltak a Liget-projekt ellen Karácsony Gergely és Szabó Rebeka PM-es politikusokkal. MTI Fotó: Mohai Balázs

Civilek demonstráltak a Liget-projekt ellen Karácsony Gergely és Szabó Rebeka PM-es politikusokkal. MTI Fotó: Mohai Balázs

Második napja arra ébredünk, hogy biztonsági őrök ordítoznak az aktivistákkal - mondta el Csák Gergely a Ligetvédők egyik képviselője a Klubrádió reggeli műsorában. Arra is felhívták a figyelmet, annak ellenére, hogy a Liget-projekt tele van hangzatos ígéretekkel, annak megvalósulása valójában azt jelentené, hogy a Városliget eltűnik. A fák és a Városliget védőinek rendkívül nehéz dolguk van felvenni a küzdelmet a kormánypropaganda iszonyatos méretű haderejével, így leginkább a helyiekben bíznak, akik megértik, hogy mekkora a tét, és támogatják az elszánt védőket.

A helyzetük azonban egyre feszültebb, és komoly esély van arra, hogy hétfőn, a május elsejei fokozottabb jelenlét és a figyelem elmúltával megindul az újabb csata. A beruházó felvonulási területként hasznosítaná a múzeumi negyed építkezéshez azt a helyet, ahol most az aktivisták védeni próbálják azokat a fákat, amelyek sorsa jövő héten megpecsételődhet.

Csák Gergely szociológus megemlítette, a Liget-projektre már több mint 10 milliárd forintot költött az állam, de az összes költség alig 1 ezrelékét, 10 millió forintot szánnak az öreg fák rendbetételére.

A Nagy Futamon ünnepli május elsejét a Tomracing Motorsport

A csapat immár „hazajár” az év egyik legnagyobb és legizgalmasabb földi- és légi parádéjára, a Nagy Futamra, ahol együtt ünnepli május elsejét a várhatóan százezres tömeggel. A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő show-ra ismét meghívást kapott a 2008-as magyar bajnok, Radák „Radír” János, de ezúttal a sokszoros magyar bajnok dragversenyző, Kohári Zoltán új aszfaltszaggatója, a Predátor is megmutatja, mire képes. 

De ott lesznek a csapat legifjabb motorversenyzői – Babonics Márk, Kovács Zoltán, Oláh Barnabás és Surányi Balázs – is, akik szintén bemutathatják tudásukat. Utóbbiaknak vélhetően örök élmény lesz olyan sztárokkal együtt a Nagy Futam részese lenni, mint a korábbi többszörös F1-es futamgyőztes Gerhard Berger, az eddigi egyetlen F1-es magyar pilóta, Baumgartner Zsolt, a túraautó-világbajnokság magyar klasszisa, Michelisz Norbert, vagy a magyar autó-, és motorsport legeredményesebb magyar versenyzői. 

Radák „Radír” János: – Úgy várom ezt az eseményt, mint egy kisgyerek a karácsonyt! A szervezőkkel és a csapattal történt megbeszélésünk értelmében egy "biztonságosan látványos" autózással kedveskedünk a kilátogató tömegnek. Gyakorlásra nem lesz lehetőség, élesben megyünk, és mindössze egy lehetőségünk lesz megmutatni, mit is tudunk. Noha természetesen első a biztonság, azért a nézők számíthatnak tőlem egy kis színes gumifüstre, kipufogó durranásokra és turbófütyülésre.

Kohári Zoltán: –  Ígérem, hogy nem fogunk csalódást okozni, bár hozzá kell tennem, hogy maximum 100 km/h sebességig fogunk gyorsulni, mivel a belváros nem a versenypálya, és nagyon fontos a biztonság. Ennek ellenére látványban és fülsüketítő hangban nem lesz hiány. Aki járt már drag versenyen, az tudja, miről is beszélek. 

Csányi cége egyenként havi 2 ezer forintért bérel festményeket

A Bólyi Zrt. még állami cégként, ingyen kapta kölcsön a képeket a Szépművészeti fennhatósága alá tartozó múzeumtól. A több áttételen keresztül Csányi Sándor tulajdonába tartozó cégnél ma 32 műalkotás van, 23,4 millió forint összértékben. Képenként havi kétezer forintot fizetnek a bérlésükért - írja a HVG.

Miután kiderült, hogy a Szépművészeti Múzeum jutányos áron kölcsönöz ki műkincseket potentátoknak és hozzájuk közel álló személyeknek, az Átlátszó közérdekű adatigényléssel kikérte, ki mindenkinek kölcsönzött ki műalkotásokat a múzeum és a fennhatósága alá tartozó Magyar Nemzeti Galéria (MNG) az elmúlt 10 évben.

Ez utóbbi intézmény listáján fedezték fel a Bólyi Mezőgazdasági Zrt.-t, amely több áttételen keresztül Csányi Sándor OTP-vezér tulajdonába tartozik.

A Bólyi Zrt. és az MNG együttműködése sokkal korábbra, 1993-ra nyúlik vissza: az akkor még állami tulajdonú cég ingyen kapott kölcsön műtárgyakat. A vállalat 2007-ben került Csányi birtokába, és 2010 óta már fizet is az irodáit és vadászházait díszítő festményekért. A műtárgyak összértéke 27,1 millió forint, Csányiék képenként havi 2117 forintért kapták kölcsön ezeket az MNG-től.

A teljes cikket itt olvashatja.