"Robbanás fenyeget" - Ezrek tüntettek a nagyvárosokban

A szakszervezetek és a diákmozgalmak felhívására ismét ezrek vonultak utcára a francia nagyvárosokban csütörtökön, hogy a parlament elé jövő héten kerülő munkajogi reform visszavonását követeljék, egy friss felmérés szerint ugyanis a franciák többsége szerint a reformmal szociális robbanás fenyeget az országban.

Két hónapon belül a diákok nyolcadik, a szakszervezetek negyedik alkalommal hívták tüntetni a munkavállalókat a törvénytervezet ellen, amelyet Francois Hollande államfő ötéves mandátuma legfőbb reformjának tekint a 10 százalék feletti munkanélküliség csökkentésére.  

A törvénytervezet egyik legfőbb javaslata a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások szabályozásának könnyítése. A tiltakozások nyomására a kormány ugyanakkor lemondott a végkielégítések összegének maximálásáról. A parlament illetékes bizottsága a tüntetések nyomására, valamint a kis- és középvállalatok kérésére számos helyen változtatott a tervezet szövegén. A szakszervezetek azonban továbbra is a tervezet visszavonását követelik. 

Francois Hollande államfő többször is kijelentette, ha nem sikerül csökkentenie a 10 százalékon stagnáló munkanélküliséget, nem indul a jövő évi elnökválasztáson. A munka törvénykönyvének reformja a kormány álláspontja szerint a fiataloknak szakmai biztonságot, a vállalatoknak pedig rugalmasságot ígér.

A szociális hangulat azért is feszült, mert a korábbi diáktüntetéseken a tiltakozók közé keveredő rendbontók rendszeresen összecsaptak a rendőrökkel, annak ellenére, hogy a terrorfenyegetettség miatt kihirdetett rendkívüli állapot keretében a rendőrség jelentős erőkkel biztosít minden tömeggyűlést. A tiltakozó felvonulások a vidéki városokban kezdődtek délelőtt. Nantes-ban a rendőrség szerint 8-9 ezren, a szervezők szerint 20 ezren voltak. A felvonulás végén ismét incidensek törtek ki rendbontók és a rendőrök között. A központi párizsi felvonulás délután 2 órakor indult, s a rendőrség arra számít, hogy a résztvevők egy része este csatlakozik a République téren, a Nuit debout (Talpra éjjel!) elnevezésű térfoglaló mozgalomhoz, amely március 31. óta tiltakozik a kormányzati politika ellen, s vitafórumokkal a demokrácia új formáit keresi. A tavaszi iskolai szünet miatt azonban a korábbiaknál kevesebb gimnazista és diák van az utcákon.

A tüntetéseket a légi és a tömegközlekedésben sztrájkfelhívások is követték, de ezek csak kisebb fennakadásokat okoztak. A párizsi Orly és Roissy repülőtéren ugyanakkor tapasztalhatók késések, és a belföldi járatok egy részét előzetesen törölték. 

A szakszervezetek jelezték, hogy a hagyományos május 1-jei felvonuláson is tiltakozni fognak a tervezet ellen. Egy friss felmérés szerint a franciák 78 százaléka úgy érzi, hogy a munkapiaci reformmal szociális robbanás fenyeget az országban, jóllehet a tiltakozók száma nem növekedett az elmúlt hetekben. Eddig a március 31-i tiltakozónap volt a legsikeresebb, akkor a szervezők szerint 1,2 millióan, a hatóságok szerint legalább 390 ezren vettek részt a felvonulásokon.

Szerző

Kirabolták a Chanelt a Champs-Elysées-n

Terepjáró gépkocsival törtek be csütörtök reggel a Chanel márka egyik párizsi üzletébe - közölték rendőrségi források.

A látványos rablás a Champs-Elysées sugárutat keresztező Montagne utcában történt, ahol egymás mellett találhatók a legjelentősebb luxusmárkák üzletei. "Reggel fél 6-kor három ember betörte a Chanel kirakatát a Montagne utcában egy terepjáróval" - mondta egy rendőrségi forrás. "A rablók több táskát kiemeltek, majd motorokkal elmenekültek" - tette hozzá a forrás.

A Chanel egyik legnagyobb presztízsű butikja egyébként néhány lépésre található a francia elnöki hivataltól. A rablók a helyszínen hagyták és felgyújtották a terepjárót. A tűz jelentős károkat okozott az üzlet homlokzatában, valamint a környéken parkoló gépkocsikban.  A becsült kár egyelőre nem ismeretes. Az ügyben a párizsi bűnügyi rendőrség indított vizsgálatot.

Szerző

Feloldották a kitiltást

Feloldották az orosz bíróság által 22 év szabadságvesztésre ítélt ukrán katonanő, Nagyija Szavcsenko testvérének Oroszországból történő kiutazására vonatkozó tilalmat - jelentette csütörtökön a TASZSZ orosz állami hírügynökség "bűnüldöző szervekre" hivatkozva.

A TASZSZ forrásai szerint Vira Szavcsenko, akit szerda este tartóztattak fel az orosz-ukrán határon, a közeli órákban elhagyhatja az országot. Az orosz határőrök az ellene kiadott körözésre hivatkozva nem engedték őt kilépni az országból, de ezt a korlátozást most feloldották. Vira Szavcsenko ellen a csecsen legfelsőbb bíróság egyik bírájának megsértése miatt van érvényben letartóztatási parancs Oroszországban.

Szerző