Előfizetés

Blokkolhatják az Uber-appokat

Publikálás dátuma
2016.04.30. 07:08
Korábbi felvétel az első taxistüntetésről. FOTÓ: Vajda József/Népszava
Az engedély nélkül taxizók az eddiginél súlyosabb szankciókra számíthatnak a jövőben - jelentette be Fónagy János. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára elmondta, a kormány szerdán elfogadott egy kományrendeletet az előző módosításait, illetve több törvény megváltoztatására tesz javaslatot.

A tervezett egyik szigorítás szerint 9 büntetőponttal sújthatják a járművezetőt a személygépkocsis szolgáltatás engedély nélküli végzése esetén, az ismételt szabálysértés pedig újabb 9 büntetőponttal jár, ami automatikusan maga után vonja a jogosítvány legalább hat hónapra való visszavonását.

A jogellenes tevékenységhez használt jármű első alkalommal is kivonható fél évre a forgalomból, ezt úgy szigorítanák, hogy akit ismételten tiltott taxizáson kapnak, három évre is levehetnék a rendszámát.

A diszpécserszolgálat a jövőben a tevékenység engedély nélküli végzésén túl akkor is 300 ezer forintra bírságolható, ha maga legálisan működik, de olyan személy számára nyújt diszpécserszolgáltatást vagy utazásszervezést, aki önmaga nem jogosult a taxitevékenységre.

A járművezető 200 ezer forintra büntethető, ha nem tudja bemutatni a személyszállító szolgáltatáshoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásra kötött szerződést. Például, ha valaki egy szállodával vagy repülőtérrel kötött megállapodás alapján végzi ezt a tevékenységet, kizárólag számukra nyújthatja a szolgáltatást, és köteles a háttérszerződést magánál tartani.

A javaslat elfogadása esetén felhatalmazást kapnak a szakhatóságok arra, hogy a bírság ellenére ismételten engedély nélkül végzett diszpécsertevékenységet korlátozza, s ennek érdekében a nem megfelelő szolgáltatást biztosító vagy azt népszerűsítő elektronikus adatokat ideiglenesen hozzáférhetetlenné tegye. A honlapok, alkalmazások blokkolása 365 napra szólhat.

Kérdés, milyen feltételekkel lehet eltüntetni egy-egy alkalmazást a Play Store kínálatából. A Google az index.hu megkeresésére elmondta: általában az irányelveiket sértő alkalmazásokat szokták eltávolítani. Az Uber viszont a szabályzat minden pontjának megfelel – nyilván ezért is működhet zavartalanul.

A mobilszolgáltatók blokkolhatják az alkalmazásokat, de ezt csak a bíróság kérésére szokták megtenni. Az Uber esetében még az sem segítene, ha az alkalmazás telepítőfájljait más forrásból szereznénk meg, mert az adatforgalmat a szolgáltatónak kéne biztosítania.

Ha a magyar törvényhozás úgy dönt, hogy betiltják az Ubert - az Apple, a Google és a mobilszolgáltatók közreműködése elvileg meghozhatja a várt eredményt. De ez még az olyan, erősen a piacgazdaságra épülő jogállamokban sem ment két nap alatt, mint amilyen Németország, és hónapokon át tartó tüntetések, házkutatások, adóellenőrzések és tárgyalások előzték meg.

7-en a 7-ről - Bár titkos a lista, de itt bevallhatja: ön mennyit kapott az MNB alapítványaitól?

Publikálás dátuma
2016.04.30. 07:05
FOTÓ: Népszava
.

Arató András, Klubrádió

Valaminek a nemlétezését lehetetlen bizonyítani, a létezését sem mindig könnyű, ámde nem esélytelen (v.ö. az Isten, Bertrand Russel űrben keringő teáskannája, a gizai piramisok, stb. problémái). A Matolcsyval való rokonság kutatásának korszaka a végéhez közeledik, hamarosan megkezdődik a genetikai kapcsolat tagadásának ideje. Három fajta igazolást fogad el az igazoló bizottság: szerény összegű bankszámla kivonat, ortodoxia és végül a piros pötty hiánya. Utóbbihoz sajnos a gatyát is le kell majd tolni.

Avar János, újságíró

Be kell vallanom, hogy egy fityinget sem, mert nem mertem volna elfogadni. Hiszen mivel védekeznék, ha a szigorú és pártatlan ügyészség kérdőre von? Nincsen semmilyen alibim: képtelen volnék kimutatni rokoni kapcsolatot, nincs egy árva Fidesz-közeli cégem, de még egy szál Orbánt magasztaló cikkem sem. S akkor jól megnézhetném magamat. A kormánypárti média nekem rontana, a Fidesz ügyeletes sápítozói korrupciós rekorderként mutogatnának rám, s retteghetném az adóhivatalt.

Bolgár György, rádiós újságíró

Nem a pénz az érdekes, az maradjon magunk között, hanem az, amit az alapítványok alapítóinak köszönhetünk. Elsősorban minden idők legjobb jegybankelnökét, Matolcsy Györgyöt (Szijjártó Péter szíves közlése), aki remélhetőleg tudományos fokozatot is szerez, ha elkészül Phd disszertációjával. Éljen és virágozzék legalább száz nyelven! A másik érdemük pedig a stabilan, kiszámítható módon gyengülő forint. Tiéd a forint, magadnak rontod.

Friss Róbert, újságíró

Csak adtam, mert üres a zsebem.

Horváth István, hírlapíró

Van a fenekemen egy kis piros folt. Most arra várok, hogy Matolcsy, aki saját bevallása szerint a téma szakértője, közelebbről megvizsgálja és tudományos alapon adjon választ a kínzó kérdésemre: ez az a bizonyos pötty, ami nemcsak valamennyi japán, hanem minden harmadik esetben a magyar hátsókat is jellemzi, vagy csupán sima pattanásról beszélhetünk.

Horváth Zoltán, újságíró

Hát suska sajnos nekem nem jutott, de tanulság és példázat annál tetemesebben: most már tudom, hogy a családi, leginkább az unokatestvéri kapcsolatok olyan fontosak, hogy amennyiben közmilliárdokat bíznak majd rám, nem lesz törvény, amit ne hágnék át, hogy ne sokszázmilliós apanázsokban fejezzem ki rokoni érzelmeimet. Remélem, ha ők kerülnek hasonló helyzetbe, ugyanilyen mértékben gondolnak majd rám...

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Frászt fogom bevallani. Tessék kiperelni belőlem! Ha nyernek, akkor a dokumentumokat átalakítom hieroglifákká, amiért 200 milliót kérek majd. Rovásírásban is közölhetem, hiszen már tudni, hogy a bőszmagyarok még saját településük nevét sem tudják így elolvasni. (Egy vidéki „hekker” nemrég a községében fejre állította a rovásírásos falunevet, és önleleplezéséig egyetlen harcos széljobber sem vette észre, mert buták, mint a tök.)

Vona velük képzeli el a Jobbik jövőjét

Publikálás dátuma
2016.04.30. 07:04
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Janiczak Dávidot, Ózd, Fülöp Eriket, Tiszavasvári és Toroczkai Lászlót, Ásotthalom polgármesterét nevezte meg Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt megüresedő alelnöki posztjaira saját jelöltjeként. Az ellenzéki pártvezető az internetes N1 televízió pénteki műsorában közölte döntését a másfél hónap múlva esedékes tisztújítással kapcsolatban. 

Volner János, Z. Kárpát Dániel és Sneider Tamás jelenlegi alelnökök munkájára továbbra is számít az elnökségben. Jelöltjeiről szólva azt mondta: a "győztesek elnökségét" szeretné létrehozni. A Népszava is beszámolt róla, hogy Toroczkai kétszer is nemet mondott a felkérésre, végül harmadjára sikerült meggyőzni.

Közben Apáti István Facebook-bejegyzésében közölte, mégsem indul alelnökjelöltként. A kiebrudalásra ítéltek közül nem ő az első, aki elfogadja Vona Gábor pártelnök döntését, Apáti előtt Szávay István jelentette be, hogy nem indul, Novák Előd viszont továbbra is újrázni szeretne. A Jobbik alelnöki posztja a párt körüli balhék ellenére csábító, hiszen Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Jobbik Vas megyei szervezetének elnöke szintén tegnap jelentette be: indul a tisztségért. Vona Gábor megjegyezte, tudja, hogy a tagság körében nemtetszést váltott ki, a vétója, ugyanakkor döntését átgondolta, és mind a kongresszuson, mind 2018-ban vállalja érte a felelősséget. A tisztújítást bizalmi kérdésnek minősítette, kifejtve: amikor róla szavaz a tagság, ezzel a „csomaggal” kell számolnia. Megismételte, nem akar mindenáron elnök lenni.