Előfizetés

Újraszámlálás és új szavazás Szerbiában

Az április 24-i előrehozott választásokat megnyerő, jelenleg is kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) választási szabálytalanságokra hivatkozva kérte a voksok újraszámlálását. Az SNS április 26-án, az eredmények kihirdetése után arra hivatkozva kérte a felülvizsgálatot, hogy több választókerületben gyanús események történtek, egyes pártok megpróbáltak nyomást gyakorolni a választókra.

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) 99 szavazókörzet voksait számolta újra, mert „súlyos hibákat” észleltek, és 15 helyen elrendelte a választás megismétlését. Így, bár Aleksandar Vucic kormányfő a győzelem után azt mondta, rekordgyorsan összeállítja új kormányát, akár két héten belül, erre hamarabb, mint május vége, nem kerülhet sor. Ezen a hétvégén ünneplik ugyanis a húsvétot az ortodox hívők, így Szerbiában hivatalos ünnep lesz, a választás megismétlésére csak ezt követően kerülhet sor.

Ám az előállt (vagy előidézett?) helyzet akár kedvezhet is Vucicnak, akinek vasárnapi győzelme nem volt felhőtlen. A haladók ugyan abszolút többséget szereztek, de a titkon remélt és sokak által prognosztizált kétharmad nem jött össze, annak köszönhetően, hogy összességében hét párt lépte át a parlamenti küszöböt, így kevesebb töredékszavazatot lehetett visszaosztani, s a nagyok kevesebb „ajándékvokshoz” juthattak. Az SNS annak ellenére, hogy csupán 0,1 százalékkal kapott kevesebb voksot, mint két évvel korábban, a visszaosztásnak köszönhetően 27 mandátumot veszített. A 15 körzetben megismételt választás ezt pótolni teljességgel nem tudja, de mivel több kispárt mozog az 5 százalék határán, akár módosíthat is a parlament összetételén.

Erre utal a RIK pénteki közleménye is, miszerint a szélsőjobboldali, EU- és NATO-ellenes DSS-Dveri koalíció mégsem jutott be a parlamentbe, mert 1 szavazattal elmaradt az 5 százalékos bejutási küszöbtől. Ugyancsak a határon mozog, 5,03 százalékos eredménnyel az SDS-LDP-LSV tömörülés is. Az ő bejutásukat is felülírhatja az új voksolás, mert a jelenlegi állás szerint 788 szavazattal haladták meg a küszöböt, a 15 körzetben pedig 19631 szavazó él.

Egy öt vagy hatpárti parlament lényegesen változtathat a mandátumleosztáson és Vucicéknak kedvezne.

Választás Iránban

Pénteken rendezték meg az iráni parlamenti választások második fordulóját, amelytől a reformpártiak pozícióik megerősítését remélik.

A 290 fős teheráni törvényhozásban 59 mandátum sorsa maradt nyitott a február 26-i első forduló után. Az eddig kiosztott helyek közül a reformszárny 85 helyet, a mérsékelt konzervatívok 73 helyet szereztek, a törvényhozást az előző ciklusban uraló keményvonalas konzervatívok csak 68 mandátumot tudtak begyűjteni. Öt helyet a vallási kisebbségek kaptak meg, ők a reformszárnyat erősítik.

Menekültek százait mentették meg Líbia partjainál

Publikálás dátuma
2016.04.29. 15:19
Fotó: Giles Clarke/Getty Images
Mintegy hatszáz embert mentettek ki a Földközi-tengerből Líbia felségvizein az olasz parti őrség irányításával az elmúlt huszonnégy órában - közölte az olasz parti őrség parancsnoksága.

Egy 121 embert szállító gumicsónaknak egy olasz hadihajó sietett a segítségére, amely a "Biztos tenger" elnevezésű olasz katonai misszióban ellenőrzi a líbiai partokat. További négy, menekülőket szállító hajó utasait az EunavforMed európai katonai műveletben szolgáló spanyol és német hajók mentették ki a nyílt tengeren bajba jutott vízi járművekről. A teli csónakok és hajók mindannyian Líbiából indultak útnak Dél-Olaszország felé, de alig értek a nyílt tengerre, vészjelzést adtak le. A menekültek egy része pénteken érkezik meg a dél-olaszországi kikötőkbe, ahol majd regisztrálják őket.

Ezzel egy időben a szicíliai Trapaniba megérkezett az a 245 fős csoport, amelynek tagjait a péntekre virradóan mentették ki a Szicíliai-szorosban. Többségük az afrikai Elefántcsontpartról, Nigériából, Ghánából és Guineából indult el először Líbia, majd innen Olaszország felé.

Az idei évben január és március között majdnem húszezren érkeztek a dél-olaszországi partokra, majdnem kizárólag Líbiából és Egyiptomból, majdnem kétszer annyian mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. A menekülők majdnem kivétel nélkül afrikaiak. A Földközi-tengeren uralkodó rendkívül jó idő is segíti a tengeren való átkelést, de a létszámnövekedést az olasz hatóságok elsősorban a líbiai politikai helyzettel magyarázzák. Az emberkereskedők ugyanis folyamatosan indítják útnak a csoportokat attól tartva, hogy a líbiai nemzeti egységkormány megalakulását követően egy esetleges nemzetközi katonai fellépés megakadályozhatja az átkelést.