Dühös tömeg várta - Trump így viccelődött ijedtében

Publikálás dátuma
2016.04.30. 10:58
Káoszba fulladt a nagygyűlés. FOTÓ: Marcus Yam/Getty Images
Ismét dühös tüntetők várták egy kaliforniai választási gyűlésen Donald Trumpot, a republikánusok vezető elnökjelölt-aspiránsát, aki arról szónokolt a rendezvényen, hogy győzni tud akkor is, ha pártja nem áll ki mellette egységesen. A tüntetésről készült képeket ide kattintva nézheti meg!

Donald Trump nem akart farkasszemet nézni a protestálókkal, a rendezvényre a hátsó ajtón ment be. A San Francisco melletti Burlingame városában, a Hyatt szálló előtt - amely otthont adott a republikánus tanácskozásnak - mintegy 250-300 tüntető tolongott, amerikai sajtójelentések szerint nagy részük a demokraták elnökjelöltségéért küzdő két politikus, Hillary Clinton vagy Bernie Sanders támogatója volt.

Egyes tüntetők mexikói zászlót lobogtattak, mások az amerikai zászlót égették. Egyik csoportjuk félmeztelenül skandálta: "szeretkezzetek és ne falat építsetek!". Az egyik tiltakozó az ABC televízió esti híradójának elmondta: két hete szervezik a tüntetést, hogy kifejezzék elégedetlenségüket amiatt, amit Trump "a bevándorlók, a spanyolajkúak, és a muszlim közösségek ellen mond". A protestálók tojásokkal dobálták meg a szállodát, egy férfi be akarta törni az ablakokat. Egy Trumpot népszerűsítő trikóban lévő férfit elzavartak a helyszínről, egy trumpos sapkát viselő férfit pedig megvertek. A rendőrség körbevette a hotelt. "Nem ez volt életem legkönnyebb belépője... Úgy éreztem magam, mintha a határon kelnék át" - viccelődött Donald Trump beszéde elején. 

A New York-i milliárdos huszonöt perces beszédében kevés időt szentelt a június 7-ei kaliforniai előválasztásnak, többnyire a Republikánus Párt belső helyzetéről beszélt, és gúnyolódott még versenyben lévő vetélytársain, akiket veszteseknek nevezett. Kétszer is hangsúlyozta, hogy abban az esetben is képes elnyerni az elnökjelöltséget, ha a párt nem áll mellé egységesen. Egységre szólította ugyanakkor a pártot, mert szerinte mégiscsak úgy lehet legyőzni Hillary Clintont, a demokraták várható elnökjelöltjét. 

"Az lenne az ideális, ha összefognánk" - fogalmazott, de később azt mondta: "Szerintem akkor is győzünk, ha nem fogunk össze. Őszintén szólva, van néhány ember, akinek a támogatását nem is akarom". Név szerint is megemlítette Ted Cruz texasi szenátort, aki még mindig versenyben van az elnökjelöltségért, és Jeb Bush volt floridai kormányzót, aki már kiszállt. Humorizált Ted Cruz alelnökjelöltjén, Carly Fiorinán, valamint a másik elnökjelölt-aspiránson, John Kasich ohiói kormányzón is.

"Kedvelem Carlyt, de amikor kiszállt, egyetlen szavazata sem volt" - mondta Fiorináról Trump, utalva arra, hogy az üzletasszony szintén indult az elnökjelöltségért, de nagyon kevés szavazatot kapott. Az elnökjelöltségért még küzdelemben lévő két vetélytársát, Cruzt és Kasichet dacos gyermekekhez hasonlította. 

Közben a Fox televízió péntek este egyórás beszélgetést szervezett Indianapolisban Ted Cruzzal, aki Carly Fiorinával együtt az újságíró kérdései mellett a vendégek kérdéseire is válaszolt. A texasi szenátor leszögezte: a jövő keddi előválasztás Indiana államban eldönti majd, ki lesz a republikánusok elnökjelöltje. A beszélgetést vezető újságíró, Sean Hannity kérdésére, hogy egy esetleges indianai vereség után feladja-e küzdelmet, Cruz nem akart válaszolni.

Ostorozta és a korrupt rendszer részének nevezte Donald Trumpot, Hillary Clintont és John Boehnert, a képviselőház korábbi republikánus elnökét. Boehner csütörtökön az ördög megtestesülésének, a húsvér emberbe bújt Sátánnak nevezte Ted Cruzt. "Boehner megnyilvánulása mindent elmond arról, amit tudni kell Washingtonról" - mondta Ted Cruz, és hozzáfűzte: "Washingtonban nem két párt van, hanem egyetlen kétpárti korrupt zűrzavar".

Szerző
Témák
Donald Trump

Káosz a gyűlésen: rendőröket dobáltak, törtek-zúztak a tüntetők (Fotók!)

Publikálás dátuma
2016.04.30. 10:47
FOTÓK: Marcus Yam/Getty Images
Több száz tüntető zárta el a kaliforniai Costa Mesa felé vezető utat, és összecsapott a rendőrséggel, miközben az állam déli részén fekvő városban Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns tartott nagygyűlést. A rendőrség több tüntetőt letartóztatott.  A KÉPRE KATTINTVA MÉG TÖBB FOTÓT LÁTHAT A TÜNTETÉSRŐL!

Costa Mesa amfiteátruma - ahol a nagygyűlést tartották - zsúfolásig megtelt, több mint tizennyolcezer ember ment el a rendezvényre. A tüntetők Trumpnak az amerikai-mexikó határon felépítendő, az illegális határátlépés megállítását célzó falra tett javaslata ellen tiltakozva zavarták meg a nagygyűlést. A kivezényelt rendőrökre köveket hajigáltak, felugrottak a rendőrség egyik autójára, annak ablakait betörték.     A rendőrök mintegy húsz embert letartóztattak. 

FOTÓK: Marcus Yam/Getty Images

FOTÓK: Marcus Yam/Getty Images

Kaliforniában június 7-én tartják az előválasztásokat. Közben az ohiói Cleveland motorosainak szervezete bejelentette, hogy Trumpot támogató felvonulást rendez a republikánusok országos pártkonvenciójára, amelyet július közepén Clevelandben tartanak. Chris Cox, a "Motorosok Trumpért" nevű szervezet vezetője újságíróknak elmondta: "meggyőződése hogy örömtáncot lejtünk majd" az elnökjelöltet állító konvención. "De ha a Republikánus Párt kulisszák mögötti alkukkal próbálkozik majd és nem veszi figyelembe a voksokban tükröződő népakaratot, akkor a motorosok szervezete is szerepet vált" - tette hozzá. 

A republikánus konvenció idején nagy tüntetések várhatóak. A baloldaliként számon tartott országos ügyvédi szervezet márciusi kongresszusán a többi között arról is egyeztetett, hogy hogyan nyújtson majd jogi segítséget a tüntetőknek.

Szerző

Milliárdos vesztesége van az INA-nak

Az INA horvát olajipari vállalat pénteki jelentése szerint a cég az első negyedévben 66 millió kuna (2,8 milliárd forint) veszteséget termelt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 50 millió kuna (valamivel több mint 2 milliárd forint) nettó profitra tett szert. A vállalat az első negyedévben 2,06 milliárd kuna (89,3 milliárd forint) nettó bevételt könyvelt el, ami 31 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 2016-os első három havi kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 66 százalékkal csökkent, 263 millió kunára (11,4 milliárd forint).

A horvát olajvállalat jelentése szerint a cég az első negyedévben, egyszeri tétel nélkül, 66 millió kuna nettó eredményt könyvelt el. Az EBITDA az egyszeri tétel nélkül 379 millió kuna volt, ami 62 százalékkal kevesebb 2015 első negyedévéhez képest. 

Az egyszeri tétel ebben az esetben 168 millió kuna végkielégítést takar, ennek következtében az INA 66 millió kuna veszteséggel működött. Áldott Zoltán, az INA igazgatótanácsának elnöke szerint az eredményt a drasztikusan alacsony, hordónkénti 34 dolláros olajár és az egyszeri kiadási tétel befolyásolta, amit a cég a kiskereskedelmi átszervezések miatt fizetett ki alkalmazottainak.

Kiemelte, hogy a változó környezeti hatások miatt stabilizációs programot indítottak, amellyel az alacsony olajárak hatását akarják enyhíteni és biztos alapokat teremteni a leendő befektetéseknek. Hozzátette, hogy javulást vár az üzleti eredményben, akkor is, ha a pénzügyi környezet nem javul. Ugyanakkor bejelentette, hogy a tőkebefektetések nőttek a tavalyi év első negyedévhez képest, 342 millió kunára. "Annak ellenére, hogy jelenleg korlátozottak a vállalat koncessziós jogai, sikerül növelnünk a kőolaj kitermelésünket 10 százalékkal, főleg Horvátországban, de Egyiptomban is" - hangsúlyozta. 

A finomító tevékenységgel kapcsolatban elmondta, hogy finomítói termelés és eladás mennyisége csökkent a tavaly év ugyanezen időszakhoz viszonyítva, amire a rijekai finomító felújítási munkálatai miatt került sor, de ami befejeződött a harmadik hónapban, ezért az év végére várhatóan nő a termelés és az eladás is. 

A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.

Szerző
Témák
INA