Előfizetés

Kuncze Gábor versben osztotta ki Orbán Viktort

Publikálás dátuma
2016.04.30. 13:32
Kuncze Gábor egy korábbi felvételen. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Kuncze Gábor Ady Endre Történelmi lecke fiúknak című versét szavalta el az ATV Havas a pályán ma adásba kerülő műsorában. Azt a verset, amiből a napokban Orbán Viktor idézett az MNB-botránnyal kapcsolatban. A miniszterelnök szerdán úgy fogalmazott: "ahhoz égnek és földnek össze kell szakadnia", hogy meginogjon a bizalma Matolcsyban. Csakhogy a szóban forgó vers - amit a kormányfő is idézett -, valójában a dolgozók millióit gúzsba kötő zsarnokokról szól - erre az egykori belügyminiszter hívta fel szavalásával a figyelmet.

Magyarország dús ország volt,
Van termése, kincse, vadja,
De amit a bús nép szerzett, 
Víg uraság zsebre rakja.

Csak a gazdag, csak a zsarnok
Élt föl minden földi jókat.
Megláncolták, butitották
A dolgozó milliókat.

Ma már a szivek bátrabbak,
Sápadtak a gyermek-orcák,
Ha összeszakad Ég és Föld,
Mégis más lesz Magyarország.

Ez az az Ady-vers, amit Kuncze Gábor szaval a Havas a pályán műsorában. Teljes verziójában azonban egész más fényt vet a miniszterelnökre ez a költemény, mint amikor szerdán a Népszabadságnak csak egy sort (Ha összeszakad Ég és Föld) idézett belőle. Orbán annak alátámasztására használta a mondatot, hogy nagyon sok kell ahhoz, hogy meginogjon a bizalma Matolcsyban. A kormányfő azt is mondta, hogy az alkotmány és a nemzeti bankról szóló törvény garantálja a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. "Ezt én tiszteletben tartottam, és most is tiszteletben tartom. Ezért nem foglalkozom ezzel a kérdéssel" - felelte laptársunknak, a felvetésre pedig, hogy mégiscsak kellett foglalkoznia vele, hiszen az Alkotmánybíróság (Ab) nemrég visszadobta az idevágó jogszabályt és azt meg kellett változtatni, Orbán azt mondta: "igen, de mi alkottuk meg a nemzeti bankról szóló törvényt is. Törvényt kell alkotni".

A Havas a pályán e heti adásának részleteiről bővebben az atv.hu-n olvashat!

Gerkens is elköszönt a TV2 távozó híradósától

Publikálás dátuma
2016.04.30. 13:13
Várkonyi azért nem utoljára lépett ki a TV2 kapuin. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Várkonyi Andrea tegnap vezette utoljára a Tényeket Pachmann Péterrel, akivel 16 évvel ezelőtt először ült a híradó székébe. A műsorvezetőtől nem csak régi híradóstársa, de a TV2, és Dirk Gerkens, az RTL Klubtól TV2-höz igazolt vezérigazgató is elbúcsúzott.

Utoljára vezette a Tényeket ma Várkonyi Andrea, aki 14 után távozik a műsorból - írta közleményében a TV2. A csatorna szerint Várkonyi hamarosan új műsorral tér vissza és Kökény-Szalai Vivien hírigazgató a jövőben is számol vele.

"Andrea az elmúlt 14 évben kiegyensúlyozottan, profin végezte a munkáját és lojalitásáról is tanúbizonyságot tett. Az őszi szezonban egy új műsorral visszavárjuk őt a képernyőre" - idézte a közlemény Dirk Gerkens, a TV2 vezérigazgatóját, aki nemrégiben olyan nézettségi adatokra hivatkozva próbálta meg elsimítani a TV2 körüli botrányokat, amelyek nem fontosak a kereskedelmi szférában. 

A vezérigazgató a Népszabadságnak adott interjújában elmondta, nemcsak a tulajdonos, hanem ő maga is elégedett Kökény-Szalai Vivien hírigazgatóval, és biztos benne, "hogy irányba állítja majd a hír- és aktuális műsorokat. Ugyanolyan eredményes lesz a tévés munkája, mint amilyen sikereket a média más területén elért. Ne felejtsük el, hogy a Szalai által korábban irányított magazin, a Story úgy tudta növelni az eladott példányszámát, hogy közben a nyomtatott sajtó haldoklik. Ez fontos szempont volt a kinevezésekor". Kifejtette, amikor átvették a TV2 irányítását, egyeztetett Vajnával az új szervezeti struktúráról, s Kökény-Szalai neve már akkor felmerült a vezetők listáján, mivel az infotainment műsorokat a szórakoztatás irányába akarták elvinni. Leszögezte, teljesen elégedett a stábbal, a botrányok kapcsán pedig nem fontolgatott lemondást.

Lásd még: Várkonyi Andrea így búcsúzott a Tényektől - Videó!

Megrázó részlet derült ki az elhunyt volt TV2-s riporterről

Publikálás dátuma
2016.04.30. 12:19
Szabó Tibor a hírek szerelmese volt. A TV2-től távozó riportert azonnal megkedvelték az ATV-nél is. Illusztráció: Népszava
Esküvőjére készült az a pénteken elhunyt riporter, aki a Juhász Péter lejáratását célzó anyag miatt mondott fel a TV2-nél - írja a Blikk. Szabó Tibor hétfőn kezdett az ATV-nél, pénteken azonban az első riportja elkészítse után váratlanul rosszul lett, majd kórházba szállítását követően 44 évesen elhunyt.

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, Szabó Tibor pénteken váratlanul rosszul lett új munkahelyén, nem sokkal később pedig elhunyt. Mint a Bors megtudta, pénteken az ATV vágószobájában, munka közben lett rosszul Szabó Tibor. Éppen leadta az anyagát – ami péntek este adásba is került a Tetthely című műsorban –, amikor eszméletét vesztette, és ráborult az asztalra. 

A kollégái profi módon azonnal megkezdték az újraélesztését, szívmasszázst alkalmaztak, amíg kiértek a mentők. A lap szerint az orvosnak sikerült defibrillátorral újraélesztenie, majd kórházba vitték, pénteken kora délután azonban végleg leállt a szíve. Tibort egyébként éppen a pénteki adásban akarták bemutatni az ATV közönségének.

A Blikk arról számolt be, hogy a tragikus hirtelenséggel elhunyt riporter éppen az esküvőjére készült, és a Tényekben lévő munkája miatt megélt támadások okozta lelki sérülései is lassan gyógyultak. A lap egyik munkatársának egyébként maga Szabó Tibor mesélte, hogy mennyire örül, hogy sikerült elhelyezkednie, és mennyire hálás azért, hogy a kilépése óta milyen sokan támogatták. A riporter csak nemrég, teljesen véletlenül tudta meg, hogy új munkáját Vujity Tvrtkónak is köszönhette, aki beajánlotta a tévénél. 

A riporter halálhírét tegnap az ATV is megerősítette.  Mint írták: Az ATV mély megrendüléssel erősíti meg a sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint pénteken munkavégzés közben váratlanul rosszul lett, majd nem sokkal később elhunyt az ATV csapatához hétfőn csatlakozott kollégánk, Szabó Tibor. Tibor a TV2 Tényektől igazolt az ATV-hez, ahol hétfőn állt munkába. Emberi és szakmai hozzáállásával néhány nap alatt kivívta a közösség tiszteletét és szeretetét. Az ATV osztozik Tibor szeretteinek gyászában - búcsúzott kollégájuktól a tévé csapata.

Szabó Tiborra egykori és jelenlegi kollégái néma gyertyagyújtással emlékeznek szombat este 20.00 órakor az ATV-székház előtt.