Riasztották a magyar Gripeneket - Kiderült, mi történt

A Magyar Honvédség légvédelmi készenléti szolgálatának legmagasabb szintű riasztását rendelték el szombaton délután egy óra előtt nem sokkal - közölte a Honvédelmi Minisztérium. Kiderült, hogy a British Airways szabályt sértő utasszállító repülőgépe miatt vetették be a Magyar Honvédség Gripenjeit, amik végül kikísérték az utasszállítót az ország légteréből.

A légierő készültségben lévő Gripenjei 12 óra 55 perckor szálltak fel, hogy kikísérjenek egy szabálytalankodó utasszállítót a magyar légtérből.

Mint kiderült, a British Airways Dubajból induló Boeing utasszállító repülőgépe a román légtéren áthaladva nem lépett kapcsolatba a civil légi irányítással. A magyar légtérbe érkezésekor a gépet a magyar vadászgépeknek kellett azonosítaniuk.

A légiközlekedési szabályokat megsértő Boeing utasszállító a Gripenek jelenlétét látva felvette a kapcsolatot a földi irányítással, majd elhagyta az ország légterét. A készenléti géppár 13 óra 21 perckor befejezte feladatát és leszállt - idézte a minisztérium közleményét az Origo.

Szerző

"Az a baj, hogy Orbán maga a korrupció"

Publikálás dátuma
2016.04.30. 18:55
Korábbi felvétel. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A Jobbik már szombaton elkezdte saját május elsejei pártrendezvényét a budapesti Hajógyári-szigeten. Vona Gábor, a Jobbik elnöke az első napon a tisztújításról, az MNB-botrányról, a korrupcióról és Farkas Flóriánról is beszélt hívei előtt. 

A tisztújításról szólva Vona azt mondta: nem radikális - mérsékelt vitáról van szó, hanem szeretné győzelemre vezetni a pártot, és ebben három jelenlegi mellett három új alelnököt szeretne maga mellett tudniVona Gábor vizsgahelyzetként hivatkozott a kongresszusra, szerinte ha nem tudnak megbirkózni az alelnökjelölti kérdéssel, akkor a kormányzásra sem alkalmasak. A pártelnök kijelentette: vállalja döntéséért a felelősséget.

Beszámolt arról is, hogy a párt egy új jegybanktörvényen dolgozik, ugyanakkor át kell gondolni Matolcsy György és mások felelősségét is, mert megmagyarázhatatlan célokra fordítottak pénzeket. Az alapítványokra utalva úgy fogalmazott, "kiborult a bili, és sok minden volt benne". 

Vona Gábor beszédében kritikával illette Orbán Viktor tanácsadóit is, úgy fogalmazott: "nem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki nem tud mit kezdeni a korrupcióval, hanem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki maga a korrupció".

Szerző

Orbán egy nappal korábban adta át a felcsúti kisvasutat

Publikálás dátuma
2016.04.30. 16:41
Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava
A tervezettnél egy nappal korábban, május elseje helyett ma indult útjára először a felcsúti kisvasút, amit Orbán Viktor adott át. A miniszterelnök beszédében így üzent a 600 milliós uniós támogatásból megvalósuló beruházás támadóinak: Közismert jelenség, hogy minden, ami épül, gyarapodik, létrejön, "annak nem örülünk, hanem valahogyan próbáljuk támadni, valahogy kikezdeni", ezt cinizmusnak lehet nevezni, de "cinizmusból még nem épült semmi" - mondta a kormányfő.

Orbán szerint ha a bírálókra hallgatnának, soha semmi nem történne Magyarországon, de "a síneket le kell rakni, az országot építeni kell".  A miniszterelnök kifejtette: az 1970-es években felszámolt vasutat még az 1800-as években hozták létre Bicske és Székesfehérvár között. Az új kisvasút ennek a vonalnak csak egy rövid, a felcsúti Pancho Aréna és az Alcsúti Arborétum közötti szakaszán épült meg, de el kellene vinni Bicskéig - mondta.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A második szakasz ütemterve készen van, "meglátjuk, hogy pénzünk is lesz-e rá" - fogalmazott -, mivel jelentős önerőt kell vállalni, amelyet a mostani fejlesztéshez a futballakadémia alapítványa adott. Ismertette: Magyarországon tizenöt erdei kisvasút van, amelyekre 2015-ben nyolcszázezer ember váltott jegyet, amiből kitűnik, hogy a kisvasútra épülő turizmusra komoly igény van az országban. Az utóbbi években hét kisvasút épült, beleértve a szombaton átadott Vál-völgyit is. Egyrészt fejleszteni kell a meglévőket de van javaslat arra is, hogy a kisvasutak számát tovább növeljék - mondta Orbán Viktor.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A szombaton átadott Vál-völgyi kisvasút 600 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatással valósult meg. A távlati cél, az egykor létező, korábban használt nyomvonal felélesztése, ezzel a térség turisztikai fejlődésének megindítása. Az elképzelések szerint más kisvasutak mintájára összekapcsolnák az érintett turisztikai és szórakoztatóközpontokat. Az elmúlt években az ország erdei vasútjai 2,7 milliárd forint értékben újultak meg: ez hét uniós projektet jelent, melyek közül ötről (például a lillafüredi, a szilvásváradi és a Börzsönyben épült erdei vasútról) 2010 előtt született döntés.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Korábban írtuk: Rövid videón mutatta be a nol.hu a napokon belül elinduló felcsúti kisvasutat, amiről Orbán Viktor kormányfő nemrégiben azt mondta, minél inkább támadják, annál hosszabb és drágább lesz. A Vál-völgyi kisvasútnak lesz rendes, fapados vagonja is, de lesz egy olyan is, amiben van légkondicionáló, vajszínű műbőrülések, áram és folyó víz is. Sőt, az egymás felé fordított foteleknek köszönhetően akár tárgyalásokat is lehet tartani.

Az Orbán Viktor kedvenc falujában épülő vasútvonalat a kormány kiemelt beruházássá minősítette. Az előzetes tanulmányok szerint a vonalon naponta 2-7 ezren utazhatnak majd. A beruházás Etyeken nagy tiltakozást váltott ki a lakosság körében, mert a tervezett nyomvonal magántelkeken vezetne át.

Szerző