Előfizetés

Béremelést követelnek az önkormányzati dolgozóknak

Az önkormányzati köztisztviselők bérének 2016. október 1-jei hatállyal, bruttó harminc százalékos emelését követeli a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), amely szombati kongresszusán sztrájk előkészítő bizottságot alakított.

Az MKKSZ ugyanakkor hangsúlyozta: a sztrájk végső eszköz.A közlemény szerint a szakszervezet által képviselt munkavállalók körében az elmúlt nyolc évben egyáltalán nem történt fizetésemelés, többek fizetése nominálisan még csökkent is.

Az MKKSZ jelezte: amennyiben a dolgozói létszám nem csökken, támogatja a kormány közelmúltban tett ígéretét, miszerint július 1-étől 30 százalékkal nő a járási hivatalok munkatársainak bére. Azonban a szakszervezet szerint ez a megoldás csak azért jött létre, hogy ne kelljen a teljes magyar közigazgatás személyi állományának bérrendezését megvalósítani.

Riasztották a magyar Gripeneket - Kiderült, mi történt

A Magyar Honvédség légvédelmi készenléti szolgálatának legmagasabb szintű riasztását rendelték el szombaton délután egy óra előtt nem sokkal - közölte a Honvédelmi Minisztérium. Kiderült, hogy a British Airways szabályt sértő utasszállító repülőgépe miatt vetették be a Magyar Honvédség Gripenjeit, amik végül kikísérték az utasszállítót az ország légteréből.

A légierő készültségben lévő Gripenjei 12 óra 55 perckor szálltak fel, hogy kikísérjenek egy szabálytalankodó utasszállítót a magyar légtérből.

Mint kiderült, a British Airways Dubajból induló Boeing utasszállító repülőgépe a román légtéren áthaladva nem lépett kapcsolatba a civil légi irányítással. A magyar légtérbe érkezésekor a gépet a magyar vadászgépeknek kellett azonosítaniuk.

A légiközlekedési szabályokat megsértő Boeing utasszállító a Gripenek jelenlétét látva felvette a kapcsolatot a földi irányítással, majd elhagyta az ország légterét. A készenléti géppár 13 óra 21 perckor befejezte feladatát és leszállt - idézte a minisztérium közleményét az Origo.

"Az a baj, hogy Orbán maga a korrupció"

Publikálás dátuma
2016.04.30. 18:55
Korábbi felvétel. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A Jobbik már szombaton elkezdte saját május elsejei pártrendezvényét a budapesti Hajógyári-szigeten. Vona Gábor, a Jobbik elnöke az első napon a tisztújításról, az MNB-botrányról, a korrupcióról és Farkas Flóriánról is beszélt hívei előtt. 

A tisztújításról szólva Vona azt mondta: nem radikális - mérsékelt vitáról van szó, hanem szeretné győzelemre vezetni a pártot, és ebben három jelenlegi mellett három új alelnököt szeretne maga mellett tudniVona Gábor vizsgahelyzetként hivatkozott a kongresszusra, szerinte ha nem tudnak megbirkózni az alelnökjelölti kérdéssel, akkor a kormányzásra sem alkalmasak. A pártelnök kijelentette: vállalja döntéséért a felelősséget.

Beszámolt arról is, hogy a párt egy új jegybanktörvényen dolgozik, ugyanakkor át kell gondolni Matolcsy György és mások felelősségét is, mert megmagyarázhatatlan célokra fordítottak pénzeket. Az alapítványokra utalva úgy fogalmazott, "kiborult a bili, és sok minden volt benne". 

Vona Gábor beszédében kritikával illette Orbán Viktor tanácsadóit is, úgy fogalmazott: "nem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki nem tud mit kezdeni a korrupcióval, hanem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki maga a korrupció".