Előfizetés

Vasárnap - MSZP: hazudik Kósa Lajos

Hazudik a Fidesz frakcióvezetője, mert az MSZP kizárólag az NVI által érvényesített, hitelesített és kiadott aláírásgyűjtő íveken gyűjti a támogató aláírásokat - írja közleményében Tóbiás József, az MSZP elnöke.

Hazudik Kósa Lajos, hiszen a vasárnapi zárva tartás kapcsán - a Munka Törvénykönyvének módosításával - éppen ők büntettek meg 250 ezer kiskereskedelmi dolgozót. Az MSZP javaslatot nyújtott be a teljes vasárnapi pótlék visszaállítására, és ennek megszavazásával a Fidesz bármikor visszaadhatná a dolgozóknak azt, ami jár nekik.

Ismét felszólítjuk a fideszes politikusokat, hogy ne játsszanak a szavakkal, és ne riogassanak senkit a vasárnapi zárva tartás visszaállításával! Félreérthető nyilatkozatok helyett szavazzák meg az MSZP-nek azt az országgyűlési határozati javaslatát is, amely egyértelmű helyzetet teremtene, és három évre megtiltaná a szabályok megváltoztatását.

6,3 milliárdos beruházás állami segítséggel

Az egyedi kormánydöntés alapján elnyert állami támogatással - amelynek összege egyelőre nem nyilvános - 6,3 milliárd forintos beruházást valósít meg a ceglédi székhelyű Ecseri Kft. - jelentették be hétfőn Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM).

Magyar Levente, a KKM gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára hangsúlyozta: Cegléd számíthat a kormány támogatására, hogy fejleszthesse infrastruktúráját, valamint munkahelyteremtő képességét.

Kuttor György, az Ecseri Kft. ügyvezető tulajdonosa elmondta: a beruházás egy 20 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot és mintegy 7 ezer négyzetméteres szociális és iroda épületet jelent. A cég a fejlesztés eredményeként 250 új dolgozót tud foglalkoztatni. A társaság autó-, gép- és elektromos-ipari alkatrészeket gyárt elsősorban exportra.

Kuttor György elmondta: a cég árbevétele a múlt évben 10,7 milliárd forint volt, szemben a 2014-es 7,66 milliárd forinttal. A társaság nyeresége 2014-ben mintegy 300 millió forintot tett ki, 2015-ben pedig elérte a 800 millió forintot az előzetes adatok szerint. Ebben az évben a cégnél 10-15 százalékos árbevétel-növekedéssel kalkulálnak, ami az előzetes számítások szerint 12-13 milliárd forint közötti árbevételt eredményez majd. A társaság az idén a nyereségszint megtartására törekszik.

Fagyos tavasz - Május végére lesznek adatok a károkról

Publikálás dátuma
2016.05.02. 12:01
Illusztráció/Thinkstock
Május végére lesznek pontos adatok a fagykár okozta zöldség és gyümölcs terméskiesés mértékéről - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti osztályának vezetője. 

Mártonffy Béla elmondta, hogy a kárenyhítési alapban 24 milliárd forint van, ebből az összegből azok a gazdák részesülhetnek, akiknek a vesztesége eléri a 30 százalékot. A fagykár az ország területét mozaikszerűen érintette, a gyümölcsfélék közül főként a szőlőt, az almát, a diót és más csonthéjasokat, a zöldségfélék esetében a kukoricát, területi eloszlását tekintve pedig Somogy, Zala, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét sújtotta leginkább.

A káresemény bejelentésénél azért fontos a 15 napos bejelentési határidő, mert a fagy által okozott sérülések a növényeken azonnal láthatóak, később azonban, ahogy a növény regenerálódik, a sérülések akár el is tűnhetnek. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a növényzet csak akkor tud felépülni, ha a fagykár kevesebb mint a 60 százalékát érintette.