Orbán Vára nem látványosság

Publikálás dátuma
2016.05.03. 07:02
Leszervezett és megtervezett turistacsoportok tanakodhatnak, hogyan jutnak fel a Várba FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Május 15-től nem hajthatnak be a budai Várba turistabuszok a Karmelita kolostor felújítása miatt. A szakmabeliek barátságtalannak ítélték a lépést, ám hivatalosan senki nem emelt szót az intézkedés ellen.

Teljesen váratlanul érte az utazási irodákat a bejelentés, miszerint május 15-től kitiltják a turistabuszokat és a városnéző járatokat is a Várból. Minderről még április 27-én kaptak tájékoztatást buszos és beutaztató cégek képviselői. A Turizmus.com információi szerint a megbeszélés sokkal inkább tényközlés volt, mint egyeztetés, a szakmai szervezeteket kihagyták a tervek előkészítéséből és a döntéshozatalból is.

A turistabuszokat Orbán Viktor Várba költözése miatt száműzik a területről, így ilyen módon se a látnivalókat, se a Hilton Budapest hotelt nem lehet majd megközelíteni. Ugyan a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azt tervezi, hogy a Várba közlekedő mintegy 320 buszt 5-10 percenként induló BKK-körjáratokkal váltják majd ki, kérdéses, hogy ezzel mennyire lehet sikeresen megoldani a Várba érkező, éves szinten mintegy 15 ezer turista szállítását. Még nem dőlt el, hogy ezért a szolgáltatásért külön kell fizetni majd, és ha igen, kinek (az utazási irodának vagy a turistának magának kell megoldania az elegendő BKK-jegy megvásárlását) és mennyit.

A Turizmus.com szerint a szakmabelik kifejezetten barátságtalannak ítélték meg a lépést, kiváltképp hogy a korlátozást a szezon indulásakor vezetik be. Április 28-án a Budapesti Turisztikai Kerekasztal ülésének eredeti napirendjét is teljesen felülírta az égből pottyant bejelentés. Itt elhangzott, hogy a buszok kitiltásának oka az elöregedett, helyenként "megroppant" csatornarendszer védelme. Ezért sem akarják oda engedni a 18-20 tonnás buszokat, a turisták utazzanak inkább a kisebb, valamivel könnyebb és szabályozott keretek között közlekedő BKK buszokkal; nem akarják ugyanis, hogy a járművek túlterheljék az útburkolatot.

Ez persze még érthető is lenne, csakhogy valójában nem is a turistabuszokkal van a gond. A felújító-átalakító munkálatok miatt több teherautó is megfordul majd a Várban, amelyek nemcsak 18, de 35-40 tonnát is nyomnak. Nekik azonban zöld utat engedtek, hiszen a miniszterelnök némi túlzással focipálya méretű erkélyét építeni kell. A kerekasztalon felmerül az időbeli korlátozás lehetősége is (vagyis hogy például a buszok délelőtt, a betonszállítók délután közlekedjenek), ezt a javaslatot azonban lesöpörték az asztalról. Az utazási cégek viszont már több aggódó megkeresést is kaptak külföldi partnereiktől, hogy akkor most hogyan fognak feljutni a csoportok a várba, a már leszervezett programokat pedig át kell majd alakítaniuk.

A különböző turisztikai szövetségek, egyesületek hivatalosan még nem foglaltak állást az ügyben. Hétfő délután többüket is kerestük a Magyar Utazási Irodák Szövetségétől kezdve a Magyar Beutaztatók Szövetségéig, ám vagy nem lehetett őket elérni, vagy vezetőik épp valamilyen konferencián, egyeztetésen, otthon stb. voltak, vagy az irodai telefont sem vették fel. Kérdéseinkre hétfő estig a budavári önkormányzattól sem kaptunk választ.

Szerző

Bajnok a Leicester City!

Történetének első bajnoki címét nyerte a Leicester City, miután hétfő este a második helyezett Tottenham nem tudta megverni a Chelsea-t - írja a hvg.hu.

A Chelsea két gólos hátrányból egyenlített a Tottenham ellen, a meccs vége 2-2 lett,  ami két fordulóval az angol bajnokság vége előtt azt jelenti, hogy már nem lehet beérni a Leicester City-t. Eden Hazard a 81. percben lőtte a Chelsea második - a Leicester-nek bajnoki címet érő - gólját.

A hétfő esti meccs előtt Ranieri úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg ő fogja megtudni utoljára, ha bajnok lesz csapata, mert a meccs ideje alatt épp a repülőn lesz, miután meglátogatta 93 éves anyukáját Olaszországban.

Szerző

Orbán: nálunk a focihoz és a politikához mindenki ért

Publikálás dátuma
2016.05.03. 02:21
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Az elmúlt évtizedek kilátástalansága után napjainkban példátlan összefogás van Magyarországon, hogy a sport és a futball ismét lábra kapjon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 40. kongresszusának hétfő esti megnyitóján, a budapesti Várkert Bazárban.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a nem találhattak volna jobb helyet a kongresszusnak, mert Magyarországon "a labdarúgásról, különösen a magyar labdarúgásról szóló viták olyan természetesek, mint a levegővétel. Nálunk ugyanis két dologhoz mindenki ért, és ebből egyik a foci". A másik a politika - tette hozzá.

Megemlítve, hogy a magyarok a világ népességének 0,2 százalékát teszik ki, kifejtette: a futball arra tanít, hogy a számbéli kicsinység nem ok a kishitűségre. "A mi sportágunkban éppen az a csodálatos, hogyha elég kitartásod van, és van benned szellemi zsenialitás, feljuthatsz a világ tetejére, és meghódíthatod a világot" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a mérkőzéseket sem a labdabirtoklás aránya dönti el, hanem a rúgott gólok száma, ezért nem véletlen, hogy a magyarok is inkább gólra játszunk a politikában, a gazdaságban, a tudományban és a sportban".

"Nem dominálhatjuk a világot, túl kicsik vagyunk ahhoz, de egy döntő pillanatban mutatott bravúrral győztesek lehetünk" - hangsúlyozta.

A kormányfő kifejtette, hogy egy ilyen lélekszámú népnek időről időre számba kell vennie, hogy mit adott a világnak.
"Mi számon tartjuk eredményeinket és sikereinket, és megbecsüljük azokat, akik megajándékoztak azokkal. Megajándékoztak bennünket a golyóstollal, a presszókávéfőző géppel (...) vagy éppen a Rubik-kockával" - sorolta. "Ha nem állna mögöttünk ez a gazdag tudományos, kulturális vagy sportteljesítmény, talán a világnak nem is lenne szüksége ránk, magyarokra. Mi minden egyes sikerünkkel, minden találmányunkkal azt akarjuk bizonyítani a világnak is és önmagunknak is, hogy nekünk, magyaroknak igenis van helyünk a pályán. Ezért teljesítünk kiemelkedően a világ sporteseményein" - jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök kiemelte, a magyarok 168 aranyérmet szereztek eddig az olimpiai játékokon, ez a nyolcadik helyet jelenti a nyári olimpiák összesített éremtáblázatán.

Futballban magyar csapat háromszor nyert olimpiát, és két világbajnoki döntőt vesztett el. "A másodikra mind a mai napig úgy emlékszünk, mint a nemzetet ért sorscsapásra. És ez nem túlzás. A magyar futball aranykorát azonban egy ezüst-, majd egy bronzkorszak követte, és végül 1986 után, amikor a utoljára vettük részt világbajnokságon, elsüllyedtünk a teljes kilátástalanságban" - emlékeztetett, és úgy folytatta, hogy "beköszöntött a vadkapitalizmus", a pályák helyén bevásárlóközpontok épültek, az állami háttér eltűnt, az infrastruktúra leromlott, és az utánpótlás elvékonyodott.
Ma azonban más idők járnak, példátlan összefogás van Magyarországon, hogy a sport és a futball ismét lábra kapjon - jelentette ki.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a sport stratégiai ágazat, van világos pénzügyi háttere, és van jövőképe. Hatéves kortól 18 éves korig az iskolában kötelező a mindennapos testnevelés. Öt év alatt 586 új sportpályát építettünk, uszodák, tornacsarnokok, lőterek, vívóközpontok épülnek. Öt év alatt megduplázódott az igazolt sportolók száma az öt legnépszerűbb csapatsportágban. Újjáépül a Puskás Ferenc Stadion, és a nagy múltú magyar klubok olyan stadionokhoz jutnak, amelyekben méltó módon fogadhatják Európa legjobb csapatait is - sorolta a kormányfő, hozzátéve, hogy Magyarország méltó házigazdája lesz a 2020-ban megrendezésre kerülő Európa-bajnokság három csoportmeccsének és nyolcaddöntőjének.

"Nagy siker, hogy 44 év után a magyar válogatott ismét ott van az Európa-bajnokságon" - tette hozzá.

A megnyitón részt vett Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke és Csányi Sándor, a magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke is.

Szerző