Előfizetés

Erősödött hétfőn a forint

Publikálás dátuma
2016.05.02. 22:45
Fotó: Thinsktock
Erősödött hétfőn a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Az eurót este hét óra előtt 311,20 forinton, a dollárt 270,09 forinton, a svájci frankot pedig 282,93 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben.

Az esti árfolyamok a forint sorrendben 0,33, 0,84 és 0,46 százalékos erősödésének felelnek meg a globális kereskedés hétfői kezdete óta a három devizával szemben.

Péntek este az euró árfolyama 311,75 forinton, a dolláré 272,54 forinton, a svájci franké pedig 284,03 forinton állt.
Hétfőn az euró 0,24 százalék árfolyamnyereségre tett szert a dollárral szemben, este 1,1521 dolláron jegyezték az európai közös fizetőeszközt. Az árfolyam péntek este 1,1440 dolláron állt.

Fellebbezett az ügyészség Seselj felmentő ítélete ellen

Fellebbezést nyújtott be hétfőn az ügyészség az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék márciusi ítélete ellen, amely felmentette Vojislav Seseljt, a háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista politikust.

A vádhatóság beadványában arra kérte a bíróságot, hogy fogadja be a felmentő ítélet elleni fellebbezést és nyilvánítsa bűnösnek a Szerb Radikális Párt elnökét, vagy rendelje el a per újratárgyalását.

A hágai székhelyű bíróság március 31-én a vádpontok mindegyike alól felmentette és szabadlábra helyezte Vojislav Seseljt, amit a horvátországi politikai pártok és civil szervezetek általános felháborodással fogadtak. A horvát miniszterelnök szégyennek, az áldozatok arculcsapásának nevezte az ítéletet. 

Seselj ellen a törvényszék ügyészsége háborús és emberiesség elleni bűnök miatt kilenc pontban emelt vádat. A most 61 éves Seseljt azzal vádolták, hogy felelős a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett bűncselekményekért. Ezeket a bűnöket félkatonai szervezetek követték el, a Szerb Radikális Pártot vezető politikusnak pedig jelentős szerepe volt a toborzásukban: nacionalista gyűlöletbeszédei - amelyek gyakran a vajdasági magyarokat is célba vették - hozzájárultak az etnikai feszültségek szításához.

A hágai bírák azonban úgy ítélték meg, hogy a fegyveresek által elkövetett bűncselekményekért Vojislav Seselj nem vonható felelősségre, a vádhatóság ugyanis nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a politikus tudtával vagy egyetértésével, esetleg az ő parancsára történtek volna a jogsértések.

Az ügyészség 28 éves börtönbüntetést kiszabását kérte a Nemzetközi Törvényszéktől.

A hágai testület 2014 végén, súlyos egészségi állapotára tekintettel ideiglenesen már szabadlábra helyezte a szerb politikust.

Bedrogozott férfi ölhette meg az izraeli turistát

Publikálás dátuma
2016.05.02. 20:00
Fotó: police.hu
A rendőrség vasárnap délelőtt megerősítette, hogy megtalálták annak a 40 éves izraeli férfinak a holttestét, akit egy hete láttak utoljára Tiszakécskén. A nyomozók két férfit vettek őrizetbe. 

A nyomozók emberölésre gyanakodtak, el is fogtak egy 21 éves kocséri és egy 19 éves lakiteleki férfit.  A rendőrség hétfő délutáni közlése szerint gyanúsítottak a kihallgatás során beismerték a bűncselekmény elkövetését, így kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.

A Blikk információik szerint utóbbit, N. Károlyt jól ismerik a rendőrök, ráadásul nem csak őt, hanem az egész családját. Egyik ismerős úgy tudja, a férfi a drogok rabja lett. Amúgy teljesen normális gyerek. Például amikor befejezte az iskolát, megköszönte a nevelőszülőjének, hogy felnevelte, ha már a saját anyja eldobta magától. Kapott egy kis házat itt a faluban a nevelőszülőjétől, de nem élt ott már jó ideje, hanem egy tanyán lakott a bács-kiskuni Tiszakécskén, ott háborítatlanul tudott drogozni – mondta a lapnak az ismerős.

Azt nem tudni, Károly és társa hogyan találkozott az izraeli világutazóval. A kocsériak úgy értesültek, Gross Ofirt álmában ölték meg gyilkosai. Hogy a pénzét akarták-e megszerezni, vagy a kábítószer változtatta őket vadállatokká, arról megoszlanak a vélemények.

A negyvenéves Gross Ofir turistaként érkezett Magyarországra azt követően, hogy befejezte orvosmérnöki tanulmányait. A Times of Israel arról írt, hogy az izraeli külügyminisztérium tájékoztatása szerint Gross szülei már úton vannak Magyarországra, hogy azonosítsák fiúk holttestét.