Így lehet vége az Ubernek

Publikálás dátuma
2016.05.03. 20:54
Fotó: Népszava
A kormány kedden benyújtotta a parlamentnek az engedély nélkül, személygépkocsival végzett személyszállító szolgáltatáshoz kapcsolódó jogkövetkezményekről szóló törvényjavaslatot, amelyet tárgysorozatba vett az Országgyűlés.

Kiss Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sajtófőnöke elmondta: a kormány által a múlt héten megtárgyalt szigorító intézkedések változatlan formában kerültek bele a törvényjavaslatba. Hozzátette: az Országgyűlés még a tavaszi időszakban, azaz június 13-áig szavaz a javaslatról, amely a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba, azaz várhatóan még a nyár folyamán. 

A törvényjavaslat egyik célja annak biztosítása, hogy az egyéb megelőző hatósági intézkedések eredménytelensége esetén akadályozza meg a jogellenesen működő taxi vagy taxi jellegű diszpécserszolgáltatásokhoz való internetes hozzáférést - tartalmazza a jogszabálytervezet indoklása. Ennek megfelelően az illetékes kormányhivatal elrendelheti a jogellenes szolgáltatás végzéséhez hozzáférést biztosító vagy a szolgáltatást közvetlenül népszerűsítő honlap blokkolását 365 napra.

A internetes elérhetőség blokkolásának végrehajtásáról - a büntetőügyekben és a tiltott szerencsejáték-honlapok esetében kialakított megoldást alkalmazva - a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gondoskodna.

A javaslat szerint az engedély nélkül végzett személyszállítási szolgáltatás esetén a járművezetőt 9 büntetőponttal, majd ismételt szabályszegés esetén újabb 9 hibaponttal büntetik, az így összegyűlt 18 pontnál a vezetői jogosítványt hat hónapra visszavonják. A járművet első alkalommal fél évre, ismételt szabályszegés esetén pedig három évre kivonhatják a forgalomból.

Szerző

Hoppá - Halkan ugyan, de adóemelést jelentettek be 2017-re

"Tállai: a kormányzati ciklus egyik legnagyobb jelentőségű adójavaslatát terjeszti be kormány" - ezzel a címmel adta ki az MTI azt a hírt, amelyben az adóügyekért is felelős államtitkár szép csöndben, a szövegben megbújva adóemelést jelentett be.  

A kormány az adójavaslatot kedden terjeszti a parlament elé - a tavaszi adócsomaggal -  amely mintegy 30 törvényt módosít mintegy 260 paragrafusban - ezt közölte a hír szerint Tállai András budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve a szokásos bülbülszavú mondatot: az áfa- és szja-változásokkal alapvetően a családoknak szeretne segíteni a kormány. 

( bülbül: törökül pacsirta, a madár "szava" (éneke, költészete) szép mint a fülemüle dala - innen a kifejezés).

Igenám, de az adóügyekért is felelős államtitkár azt is közölte: a jövedéki adóról szóló törvényjavaslat esetében a világpiaci ár változásához kötné az üzemanyag jövedéki adójának mértékét, a többletbevételt pedig az utak - elsősorban alsórendű utak - felújítására költenék. A dohány jövedéki adója az uniós előírások miatt fog emelkedni, 2017 végére 29 százalékos emelkedést kell elérni - ismertette az államtitkár.

Vagyis: A dohánytermékek adója 29 százalékkal emelkedik 2017 végéig, és az üzemanyagoknál is várható jövedékiadó-emelés.

Szerző

Csak a kezét figyeljék!

A napokban megtanulhattuk: az a Matolcsy György, aki az MNB elnöki lakosztályában serénykedik, nem az a Matolcsy György, aki a bank alapítványának kuratóriumi elnökeként tüsténkedik. Nem is lehetne ugyanaz a személy, hiszen az törvénysértés volna, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében ilyesmi nem eshet meg.

De ha netán mégis, akkor az ország törvényességének legfőbb ura biztosan összeráncolná a szemöldökét. Szó sem lehet semmi törvénytelenségről, már csak azért sem, mert akkor biztosan nem ebédelne meghitt kettesben egy törvénysértővel. A feleségének is lesülne a bőr a képéről, ha reggelente be kellene osonnia a munkahelyére, nehogy összefusson a főnökével. Pironkodás nélkül biztosan nem tudna a szemébe nézni.

Elképzelhetetlennek tartom, hogy a miniszterelnök jobbkeze csak úgy belenyúljon a közös bugyellárisba. Égnek-földnek kellene akkor összeszakadnia, mert Orbán Viktor azt mondta, más körülmények között elképzelhetetlennek tartja, hogy megváljon a jobbjától. Más oldalról nincs abban semmi különös, ha az, aki olyan helyen dolgozik, juttat egy kis pénzmagot ilyen-olyan rokonoknak, unokaöcsiknek, fel- és lemenőknek. Ne érveljen senki ebben az országban olyan marhasággal, hogy ez korrupció! Megmondták a Fidesz politológusai, ez csupán a NER rendszerének sajátja.

Matolcsy György nem tolvaj. Nem sikkasztó köztisztviselő. Bűvész! Nem túl jó bűvész, de akkor is az. Végül is nem lehet mindenki Rodolfó. A közpénzből – magánpénzt mutatvány, nem jött be neki,mert a kezét figyeltük. Most itt van a másik mutatvány, az alapítványi pénzekkel. Elég átlátszó ez is.

Figyeljük a kezét.

Szerző