Előfizetés

LMP: az államilag szervezett rablást tüntetnék el a törvényekben

Alaptörvény-ellenesnek tartja a jövő évi költségvetést megalapozó jogszabály-változtatások egyes passzusait az LMP. Schiffer András társelnök-frakcióvezető szerint a kabinet az államilag szervezett rablás nyomait próbálja eltakarítani.

A politikus szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: az információszabadság olyan brutális korlátozására készül a kormány az állami, önkormányzati, azokon belül is az energetikai cégek esetében, amely sérti az alaptörvényt.  Schiffer András emlékeztetett: az Alkotmánybíróság (Ab) nemrég hasonló okból ítélte alkotmányellenesnek a jegybanktörvény módosítását. Megjegyezte: már érthető, miért nem sikerült új alkotmánybírókat választani a megüresedett helyekre, szerinte ez is az államilag szervezett rablást segíti. A hétfőn beterjesztett büdzsét megalapozó változtatások elfogadása esetén a jogbiztonság is sérülne, az ugyanis az alaptörvény mellett az infótörvénnyel sem hozható összhangba. 

Az LMP az Országgyűlés plenáris ülése elé viszi azon határozati javaslatát, amelyben az Egyesült Államok és az Európai Unió között zajló szabadkereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban rónának kötelezettségeket a kormányra - közölte más témára áttérve Schiffer András, miután felhívta a figyelmet a megkötendő egyezménnyel (TTIP) kapcsolatban kiszivárgott iratokra.

Ezekből kiderül, hogy a nemzetállamok a kukába dobhatják az egészséget és a természeti környezetet védő jogszabályaikat, de az is, hogy az elfogadás esetén a párizsi klímacsúcs célkitűzéseit sem lehetne megvalósítani - értékelt.
Schiffer András szerint a jelenleginél sokkal könnyebben kerülhetnének piacra génmódosított, vagy egészségkárosító alapanyagot tartalmazó termékek, és a TTIP által az Európai Unió megszűnne demokratikus intézmény lenni, mivel a hatalom jó része a nagytőkéhez kerülne. Az LMP ezért a nemzeti parlamentek hozzájárulásához kötné az egyezmény elfogadását.

Schiffer András szólt az úgynevezett Panama-iratokról is. A Magyar Nemzeti Bank offshore-lovagok szálláshelye - jelentette ki, utalva azon sajtóhírekre, amelyek szerint a jegybankelnök unokatestvére rendelkezett egy, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett céggel. Schiffer András szerint még az is kiderülhet, hogy a társaságnak köze van ahhoz, amelytől egy budai ingatlant vásárolt a jegybank.

lásd még: Ujhelyi István: Matolcsy hazudott

Ujhelyi: Matolcsy hazudott, azonnal távozzon posztjáról!

Publikálás dátuma
2016.05.04. 14:01
Népszava fotó
Orbán Viktor "jobbkeze" ismét hazudott. Kiderült, hogy unokatestvérének több mint egy éven át offshore érdekeltsége volt a Brit Virgin-szigeteken. Matolcsy György azonban korábban ezt tagadta - írja közleményében az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő. 

Néhány nappal ezelőtt közleményben szólítottam fel a jegybank elnökét, hogy sürgősséggel nyilatkozzon arról: személyesen vagy családtagjain keresztül érintett-e az offshore-botrányban, van-e neki vagy bármely rokonának bármilyen korábbi és/vagy jelenlegi offshore-érdekeltsége. A legszélesebb körű átláthatóság ugyanis minimális elvárás egy olyan személlyel szemben, aki nemrég törvénybe akarta foglaltatni a magyar adófizetői pénzek sorsának eltitkolását. A Matolcsy György által vezetett MNB erre válaszul közleményben állította, hogy sem a jegybankelnöknek, sem családtagjainak nem volt és ma sincs offshore-érdekeltsége. A Direkt36 oknyomozó portál legújabb cikke szerint azonban - az MNB-alapítványok elsunyizott közpénzei kapcsán ismertté vált - Szemerey Tamás több mint egy éven át tulajdonosa volt egy virgin-szigeteki offshore vállalkozásnak. Vagyis, az MNB és Matolcsy György tudatosan hazudott.

A kormány szerint, aki a jegybank vezetőjét kritizálja, az a forintot gyengíti. Szerintem pedig azok ártanak a magyar valutának és Magyarország maradék hitelességének, akik egy milliárdokat titokban kitalicskázó hazug embert védenek és tartanak a Magyar Nemzeti Bank élén. Kérdés, hogy van-e még titkolnivalója a Matolcsy-klánnak?

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő

lásd még: Az MLP is Matolcsy felmentését sürgeti

Szigetvári Viktor: megakadályozzuk a családok jogfosztását

Az Együtt parlamenti képviselői módosító javaslatot adnak be annak érdekében, hogy a Fidesz ne üresíthesse ki a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét. A párt  szerint felháborító, hogy Orbán Viktor ideológiai alapon tesz különbséget család és család között. Minden család ugyanúgy értékes, alkossák azt bárkik, bármilyen jogi viszonyok között.

Orbán Viktor hétvégén meghirdetett családpolitikáját már a költségvetési törvényben elrejtve intézményesíti a Fidesz, amikor kirekesztő és jogkorlátozó módon előkészíti, hogy például az öröklés és az adókedvezmények tekintetében hátrányosan megkülönböztethessék az élettársi kapcsolatban élőket a házastársaktól. Az Együtt szerint már az is elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor megmondja, kik tekinthetők családnak, de az külön ízléstelen, hogy a Fidesz sunyi módon jogtechnikai módosításnak álcázza az ideológiai alapú megkülönböztetést, amivel úgy okoz kárt az érintetteknek, hogy attól mások helyzete nem javul. A módosítással egyaránt hátrányba kerülnek a nem házasságban, hanem bejegyzett élettársi kapcsolatban élő heteroszexuális és az azonos nemű párok. Ezzel Magyarország visszafordult a folyamatos jogkiterjesztés útján, és Orbán Viktor ebben is a putyini útra lépett.

A józan középúton járó Együtt szerint minden család egyenlő és minden család ugyanolyan értékes, attól függetlenül, hogy kik alkotják azt, és köztük milyen rokoni és jogi viszonyok állnak fönn. Az Együtt kiáll a fokozatos jogkiterjesztés, a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének kiüresítése ellen, országgyűlési képviselőink módosító javaslatot nyújtanak be a vonatkozó rendelkezés törlésére.