Előfizetés

Iskolák államosítása - "Elfogadhatatlan a kormány terve"

Több önkormányzati szövetség is elfogadhatatlannak tartja a kormány tervét, amely szerint teljesen állami kézbe vennék az iskolákat, és azonnali konzultációt kezdeményeznek az oktatásért felelős tárca vezetőjével.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) közös közleményében azt írta: "a kormány nem tanult a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hároméves tevékenysége eredményeként bekövetkezett bukásából", és továbbra sem támaszkodik az önkormányzatok tapasztalataira, együttműködésére és segítő támogatására.

Hozzátették, veszélyesnek ítélik meg az önkormányzatok teljes kiszorítását az oktatási intézmények üzemeltetéséből, ragaszkodnak ahhoz, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő oktatási intézmények működtetési jogát az önkormányzatok gyakorolhassák, és ehhez a szükséges és arányos finanszírozást megkapják. Emellett elfogadhatónak tartják a kormánynak a fenntartás egységesítésével kapcsolatos törekvéseit, de csak abban az esetben, ha az önkormányzatok is lehetnek - önkéntes alapon - intézményfenntartók ott, ahol ennek a feltételei adottak.

A szövetségek közleményükben figyelmeztették a kormányzatot, hogy 

A Gémesi György MÖSZ-elnök és Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök által jegyzett közös nyilatkozathoz csatlakozott a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetsége is.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön közölte, hogy Palkovics László oktatási államtitkár egyebek mellett azt is kérte, a kormány vizsgálja felül a vegyes, állami fenntartású és önkormányzati működtetésű intézményi modellt, mert az megbukott, jelezve, hogy jelenleg több mint 500 iskolát működtetnek önkormányzatok.

"Tiszta és egyértelmű viszonyokat kell teremteni (...), tárgyalásos alapon" - mondta, úgy foglalva állást, hogy olyan rendszerre van szükség, amelyben az állam a fenntartó és a működtető.

Tóbiás: összegyűlt százezer aláírás

Az MSZP elnök-frakcióvezetőjének közlése szerint több mint százezer aláírás összegyűlt az ellenzéki népszavazási kezdeményezésekhez, ezért ha a kormány valódi népszavazást szeretne, akkor az ellenzéki kezdeményezéseket együtt kezeli a kvótareferendummal.

"Egy napon és egy lapon legyen" a három népszavazás - közölte Tóbiás József szerdán Budapesten sajtótájékoztatón, ahol kérdésre válaszolva jelentette be, mennyi aláírást gyűjtöttek eddig össze.

Szerinte kell lennie egy napnak, amikor Magyarország állampolgárai véleményt mondhatnak arról, jó irányba halad-e az ország. Hozzátette: az összegyűlt aláírások számával a társadalom kivívta a jogot a népszavazásokhoz.

A pártelnök a elnökség és a megyei elnökök tanácskozása után elmondta, hogy június 3-ig kell összegyűjteni a kérdésenként szükséges 200-200 ezer aláírást. Szerinte időarányosan jól halad az aláírások gyűjtése.

Kész Zoltán független országgyűlési képviselő az állami vezetők kétmillió forintos bérplafonja, a szocialista párt az állami földek eladásának tilalma érdekében, a kormány pedig a uniós betelepítési kvóta miatt kezdeményezett népszavazást.

Tóbiás József érvelése szerint azzal, hogy ha egyszerre tartják a három népszavazást, több milliárd forintot lehetne megspórolni, és ez biztosítaná azt is, hogy a Fidesz nem akar "cirkuszt" csinálni a népszavazásból.
Hozzátette: ha nem egy napon tartják a három népszavazást, azért a Fidesz lesz a felelős. Jelezte, a házbizottság csütörtöki ülésén kezdeményezni fogják, hogy a népszavazásról szóló országgyűlési határozat együtt kezelje a három kérdést.

Az MSZP elnöke a kormány népszavazási kérdéséről azt mondta, az nem a menekültekről, hanem a Fidesz politikai és gazdasági elitjének bebetonozásáról szól.

Arra a kérdésre, szimpatizánsaikat mire biztatják, hogyan szavazzanak a kvótareferendumon, az ellenzéki politikus közölte, először annak kell eldőlnie, lesz-e népszavazás. Akkor megyünk át a folyón, amikor a hídhoz értünk - közölte arról, mikor alakítják ki álláspontjukat.

Tóbiás József szólt a költségvetést megalapozó törvényjavaslatról is. Visszamenőleges hatálya miatt alaptörvény-ellenesnek minősítette azt a rendelkezést, miszerint nem lesznek megismerhetők a köztulajdonban álló gazdasági társaság, valamint az általa irányított vállalkozás üzleti tevékenységével kapcsolatos egyes adatok. Mint mondta, a Magyar Nemzeti Bank példájából látszik, hogy barátok, rokonok, haverok milliárdokat kaphatnak, és mivel az állami vállalatoknál is ugyanez lehet, most törvényi erővel próbálják meg eltüntetni a nyomokat.

Azt követelte, hogy ha a törvényjavaslatot elfogadják, Áder János köztársasági elnök ne írja azt alá, hanem ahogy a posta-, illetve a jegybanktörvénynél tette, küldje az Alkotmánybírósághoz.

Harminckilenc gyereket vittek kórházba egy csepeli iskolából

Publikálás dátuma
2016.05.04. 17:56
MTI Fotók: Mihádák Zoltán
Harminckilenc gyereket vittek kórházba a mentők egy csepeli iskolából szerda délután, miután a diákok rosszul lettek - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Győrfi Pál közölte: a mentők 16 kocsival vonultak ki a csepeli Kazinczy Ferenc Általános Iskolához. Az 5. osztályos tanulók - két osztály diákjai - fejfájásra, szédülésre és hányingerre panaszkodtak. Valamennyiüket a Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai osztályára vitték, ám egyik gyerek sem volt életveszélyben. A rosszullétek okát szakemberek vizsgálják.

A tömeges rosszullét előtt úszásórán vettek részt a tanulók a csepeli strandfürdőben.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy méréseket végeztek a fürdő területén a medencékben, de sehol nem mutatták ki mérgező klórgáz jelenlétét. A strand vize ivóvíz minőségűnek bizonyult, mérgező anyagot nem találtak benne.

Borbély Lénárd, (Fidesz-KDNP), Csepel polgármestere az MTI-nek azt mondta: azóta független szakértővel is megvizsgáltatták a strand vizét, ő ugyancsak kiváló minőségűnek ítélte.

Hozzátette, hogy az ételmérgezés is kizárható. Egyrészt azért, mert a gyerekek az úszásoktatás előtt még nem ebédeltek, másrészt az a vállalkozás, amelyik a Kazinczy iskolába szállítja az ételt, más intézményekben is végzi a közétkeztetést, és máshol senki nem lett rosszul.

Vagyis egyelőre nem tudják, hogy mi okozta a rosszulléteket, a diákokat éjszakára megfigyelésre bent tartják a Heim Pál Gyermekkórházban - mondta a polgármester.