Uber: sakkban tartja Budapestet néhány tucat taxis

Publikálás dátuma
2016.05.04. 19:32
Fotó: Molnár Ádám
Az Uber szerint Budapestet sakkban tartja néhány tucat taxis, aki be akarja tiltani versenytársait.

Fekete Zoltán, az Uber magyarországi vezetője szerdai közleményében azt írta, a taxisok akciója rövidtávon sikeresnek tűnhet, mert a döntéshozók olyan törvénymódosítást terjesztettek a Parlament elé, amely megakadályozná az Uber-alkalmazás használatát.

Hangsúlyozta: 1200 engedéllyel rendelkező, számlát adó, adófizető sofőr veszítené el megélhetését, és 150 ezer, főként fiatal felhasználót megfosztanának a választás szabadságától.

Közölte továbbá, az Uber elkötelezett a párbeszéd mellett minden érintett féllel, mert csak ez hozhat olyan megoldást, amellyel mindenki nyer, a fogyasztó, a vállalkozások és az állam is. Olyan szabályozásra van szükség, amely a fogyasztók érdekeit is képviseli - írta. Hozzátette: a cég a helyzet megoldásán akar dolgozni, de mindenben támogatja autós partnereit.

Szerző

Szijjártó: a magyar kormány nem zsarolható

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar kormány nem zsarolható kvótaügyben sem. Szijjártó Péter szerdán Prágában egy sajtótájékoztatón az Európai Bizottság azon javaslatára reagált, miszerint az uniós tagállamok fejenként negyedmillió euróért megtagadhatnák a migránsok befogadását.

"Ez egy olyan zsarolás, amely sehová sem vezet" - jelentette ki a magyar diplomácia vezetője a visegrádi négyek és a Keleti Partnerség országai külügyminisztereinek találkozója utáni sajtótájékoztatón.

"Timmermans elismerte, hogy Brüsszel kényszerbetelepítést akar. A kényszerbetelepítés elfogadhatatlan, Brüsszel nem, csak a magyarok dönthetnek arról, kit fogadunk be az országunkba" - válaszolta az MTI kérdésére Szijjártó Péter, az Európai Bizottság alelnökére utalva.

Az Európai Bizottság (EB) szerdai javaslatát a cseh és a lengyel külügyminiszter, valamint Lukás Parízek szlovák külügyi államtitkár is bírálta és elutasította.

Az EB javaslata "kellemetlen meglepetés számomra" - jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter. Kifejtette: a menekültek befogadását érintő uniós politika lényegi kérdésének módosításáról van szó, amelyet csak akkor lenne szabad előterjeszteni, ha abban egyetértés lenne. Ez azonban nem létezik. "Nem értem, miért kell visszatérnünk a régi vitákhoz. Ez szerencsétlen" - szögezte le Zaorálek.

"Nem vagyok biztos abban, hogy Brüsszel komolyan gondolja a javaslatot" - jegyezte meg Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter.

Szlovákiának egyértelműen az az álláspontja, hogy a menekültek befogadása kizárólag önkéntes alapon történhet. "Bármiféle kvótarendszert elutasítunk" - mondta a szlovák külügyi államtitkár.

Szerző

Iskolák államosítása - "Elfogadhatatlan a kormány terve"

Több önkormányzati szövetség is elfogadhatatlannak tartja a kormány tervét, amely szerint teljesen állami kézbe vennék az iskolákat, és azonnali konzultációt kezdeményeznek az oktatásért felelős tárca vezetőjével.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) közös közleményében azt írta: "a kormány nem tanult a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hároméves tevékenysége eredményeként bekövetkezett bukásából", és továbbra sem támaszkodik az önkormányzatok tapasztalataira, együttműködésére és segítő támogatására.

Hozzátették, veszélyesnek ítélik meg az önkormányzatok teljes kiszorítását az oktatási intézmények üzemeltetéséből, ragaszkodnak ahhoz, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő oktatási intézmények működtetési jogát az önkormányzatok gyakorolhassák, és ehhez a szükséges és arányos finanszírozást megkapják. Emellett elfogadhatónak tartják a kormánynak a fenntartás egységesítésével kapcsolatos törekvéseit, de csak abban az esetben, ha az önkormányzatok is lehetnek - önkéntes alapon - intézményfenntartók ott, ahol ennek a feltételei adottak.

A szövetségek közleményükben figyelmeztették a kormányzatot, hogy 

A Gémesi György MÖSZ-elnök és Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök által jegyzett közös nyilatkozathoz csatlakozott a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetsége is.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön közölte, hogy Palkovics László oktatási államtitkár egyebek mellett azt is kérte, a kormány vizsgálja felül a vegyes, állami fenntartású és önkormányzati működtetésű intézményi modellt, mert az megbukott, jelezve, hogy jelenleg több mint 500 iskolát működtetnek önkormányzatok.

"Tiszta és egyértelmű viszonyokat kell teremteni (...), tárgyalásos alapon" - mondta, úgy foglalva állást, hogy olyan rendszerre van szükség, amelyben az állam a fenntartó és a működtető.

Szerző